Κάνοντας Οικονομία στην εποχή της κρίσης

0

Ιδέες και προτάσεις για να κάνουμε οικονομία εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει ο τόπος μας λοιπόν…  Ακούγεται μεγαλόπνοο, αλλά δεν είναι. Μαγικές συνταγές άλλωστε, δεν υπάρχουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκεντρώσουμε κάποιες απλές και εφαρμόσιμες (αλλά γι' αυτό και ουσιαστικές) προτάσεις για να κάνουμε την καθημερινότητά μας … οικονομικότερη. Έχουμε και λέμε:

 

i. Προσωπικά έξοδα :

Στις καλές εποχές τα προσωπικά έξοδα ενός εργαζόμενου περιλάμβαναν καθημερινά ένα καφεδάκι και πιθανόν ένα σάντουιτς ή κάποια τυρόπιτα από το κοντινό cafe για να ξεκινήσει η εργασιακή ημέρα καθώς κι ένα γρήγορο φαγητό από το πλησιέστερο ταχυεστιατόριο κάπου στο μεσημεράκι. Κάποιες φορές δε, έκλεινε με άλλο ένα καφεδάκι μετά το φαγητό. Η λυπητερή – με μετριότατους υπολογισμούς:  Γύρω στα € 10 / ημέρα, ήτοι, περί τα … € 200 ανά μήνα (€ 10 x 5 ημέρες x 4 εβδομάδες). Το νούμερο φαίνεται απίστευτο κι όμως είναι απόλυτα αληθινό… Μπορεί δε να μειωθεί σημαντικά (χωρίς αντίστοιχη ποιοτική ''έκτωση'') με μερικές απλές κινήσεις:

Κ α φ έ ς :  οι γνωστές πολυμηχανές που κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο ετοιμάζουν οποιουδήποτε είδους καφέ επιθυμούμε (γαλλικό, espresso, cappucino κ.ο.κ.) σε ποιότητα εφάμιλλη (πολλές φορές δε και καλύτερη) των cafe και φυσικά σε κόστος απείρως χαμηλότερο (η τιμή αγοράς της καφετιέρας αποσβήνεται πολύ γρήγορα ακριβώς λόγω της διαφοράς αυτής). Όσο για τη μεταφορά του καφέ στο γραφείο, το Praktikesidees.gr έχει τη  λύση:   

http://praktikesidees.gr/v2/douleia/pothri-thermos-kafe/

Στο γραφείο δε, τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά και οικονομικά: η αγορά ενός πολυμηχανήματος παρασκευής καφέ (αλλά και άλλων ροφημάτων) επιμεριζόμενο σε περισσότερα άτομα (συναδέλφους) γίνεται εξαιρετικά χαμηλό.

Φ α γ η τ ό :  Όσον αφορά το φαγητό, τα πράγματα είναι ακόμη ευκολότερα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ν' αφιερώσουμε λίγο περισσότερο  χρόνο στο σπίτι και να βρούμε το κατάλληλο σκεύος μεταφοράς! Κι εδώ το Praktikesidees.gr έχει τη λύση:

http://praktikesidees.gr/v2/shopping-guide/taper-gia-faghto-sto-grafeio/ 

Εάν δε, προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα πρόχειρο υπολογισμό στο πόση διαφορά έχει το κόστος ενός απλού σάντουιτς που αγοράζουμε από κάποιο ταχυφαγείο με του αντίστοιχου -με ακριβώς τα ίδια υλικά- που ετοιμάζουμε στο σπίτι θα μείνουμε άφωνοι. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε τη διαφορά αυτή σε μηνιαία βάση…

 

ii. Έξοδα…κίνησης :

Δεν είναι τυχαίο που τον τελευταίο καιρό η καθημερινή κίνηση στους δρόμους της Αθήνας έχει μειωθεί σημαντικά. Με το κόστος βενζίνης σε δυσθεώρητα ύψη, όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους. Και πολύ καλά κάνουν! Μάλιστα τελευταία έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους και αρκετοί ποδηλάτες. Αν και οι δρόμοι της πόλης δεν τους ευννούν ιδιαίτερα, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί κι αυτό μια εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εάν πάντως η χρήση του αυτοκινήτου είναι μονόδρομος λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (απόσταση, αδυναμία πρόσβασης στον προορισμό με μέσα μαζικής μεταφοράς) και πάλι υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε την κατανάλωση αλλά και τα έξοδα για βενζίνη γενικότερα:

– μαθαίνουμε να οδηγούμε…οικονομικότερα – γίνεται :  http://praktikesidees.gr/v2/praktika-tips/miwsh-katanalwshs-venzinhs/

– αναζητούμε το βενζινάδικο με τη φθηνότερη βενζίνη:  http://praktikesidees.gr/v2/praktika-tips/fthinoteri-venzini/

 

iii. Ζεσταινόμαστε … οικονομικότερα :

Σύμφωνοι, η τιμή του πετρελαίου είναι εξωφρενική – όμως το να διατηρούμε το σπίτι μας ζεστό δεν είναι μόνο θέμα πετρελαίου. Εξαρτάται κι από μια σειρά άλλους παράγοντες, η σωστή εκμετάλλευση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ανάγκης χρήσης των σωμάτων θέρμανσης – όπως:

– το ν' αντιμετωπίσουμε μ' επιτυχία το θέμα της υγρασίας,

– το να διατηρούμε το πάτωμα ζεστό (το πάτωμα είναι βασική πηγή απώλειας θερμότητας)

– το να εξαερίζουμε σωστά το σπίτι, και

– το να χρησιμοποιούμε κουφώματα νέας τεχνολογίας. Η συμμετοχή τους στην συνολική προσπάθεια διατήρησης του σπιτιού μας ζεστού είναι καταλυτική.

Στο σχετικό άρθρο του Praktikesidees.gr: 

http://praktikesidees.gr/v2/spiti/5-kinhseis-gia-na-diathroume-to-spiti-zesto/

παρουσιάζονται αναλυτικά όλες αυτές οι δυνατότητες.

 

iv. Κάνουμε τα ψώνια μας online :

Στο internet πλέον, μπορούμε να βρούμε σχεδόν τα πάντα – πολύ οικονομικότερα. Κι εάν μέχρι πρότινος υπήρχε κάποιος φόβος σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών, οι προπληρωμένες κάρτες τις οποίες παρέχουν πλέον οι περισσότερες τράπεζες  αλλά και το γνωστό σε όλους PayPal έρχονται να κάνουν τη όλη διαδικασία ευκολότερη και ασφαλέστερη.  

Μάλιστα, το σχετικό άρθρο του site:

http://praktikesidees.gr/v2/shopping-guide/agores-mesw-internet/

έρχεται να δώσει απαντήσεις σε απορίες που συχνά δημιουργούνται σχετικά με τις διαδικτυακές αγορές μας.

 

v. Αλλαγή νοοτροπίας :

Εδώ … αρχίζουν τα δύσκολα! Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που θα μας βοηθήσει ν' ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές δυσκολίες της περιόδου είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας – της προσωπικής μας στάσης απέναντι στα πράγματα.

Ομολογουμένως μετά από μία περίοδο ευμάρειας (αληθινής ή ψευδεπίγραφης) βρεθήκαμε απότομα στο άλλο άκρο. Και η προσαρμογή δεν είναι εύκολη…  Ας θυμόμαστε όμως ότι το κλειδί της επιτυχίας δεν είναι οι μεγάλες ριζικές αλλαγές – αυτές είναι πολύ δύσκολες και πολλές φορές με αμφίβολα αποτελέσματα. Τα  πάντα ξεκινούν από τις μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή – εκεί βρίσκεται το μυστικό της ουσιαστικής αλλαγής στη στάση ζωής μας…

 

 

Κοινοποίηση