Πότε & πως μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε ένα φθαρμένο χαρτονόμισμα

0

Είναι συχνό φαινόμενο κάποιο χαρτονόμισμα που έχουμε στην κατοχή μας να έχει φθαρεί σημαντικά ή ακόμη και να έχει σκιστεί. Τι κάνουμε τότε; Θεωρείται άχρηστο για τις συναλλαγές και πρέπει να το πετάξουμε ή μπορούμε να το αντικαταστήσουμε και να μη χάσουμε την οικονομική αξία που αυτό αντιπροσωπεύει;

Η απάντηση, ευτυχώς, είναι πως μπορούμε να απευθυνθούμε στην Τράπεζα της Ελλάδος  (αλλά και στα διάφορα υποκαταστήματα τραπεζών) και πιθανότατα θα καταφέρουμε, υπό κάποιες προϋποθέσεις,  να το ανταλλάξουμε. Πιο συγκεκριμένα:

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανταλλάσσει τα ελλιπή ή φθαρμένα γνήσια τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) ευρώ που αποτελούν νόμιμο χρήμα, όταν ισχύουν τα παρακάτω δεδομένα:

i. προσκομίζεται άνω του 50% του σώματος του τραπεζογραμματίου, ή

ii. προσκομίζεται έως και το 50% του σώματος του τραπεζογραμματίου, ο δε συναλλασσόμενος αποδεικνύει ότι τα τμήματα που λείπουν έχουν καταστραφεί.

Παράλληλα, μπορούμε να κάνουμε την ανταλλαγή αυτή (εφόσον ισχύουν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις) και σε κάποιο υποκατάστημα τράπεζας καθώς η αλλαγή των φθαρμένων χαρτονομισμάτων από τις ιδιωτικές τράπεζες είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας της 3ης Δεκεμβρίου 2001.

Να σημειωθεί ότι από τις 13/11/2017, μπορούμε να κάνουμε την ανταλλαγή ελλιπών ή φθαρμένων τραπεζογραμματίων ευρώ από το Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος:

– για ανταλλαγή έως δέκα (10) τεμαχίων ανά ονομαστική αξία, καθημερινά από 08.00 έως 12.00

– για μεγαλύτερες ποσότητες, μόνο κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας με το αρμόδιο Τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδος, στα τηλέφωνα 210-3202738, 210-3203519, 210-3202772, για τον καθορισμό της ημέρας και ώρας πραγματοποίησης της ανταλλαγής.

Ας δούμε τέλος και μία σειρά από κάποια πρακτικά tips που πρέπει να έχουμε κατά νου για ν’ αποφύγουμε τη φθορά των χαρτονομισμάτων μας και να μη χρειαστεί να μπούμε στη διαδικασία αντικατάστασής τους:

  • Εάν έχουμε φυλαγμένα χαρτονομίσματα εκτός τραπέζης πρέπει να ελέγχουμε τακτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Με το που βλέπουμε ότι αρχίζουν να φθείρονται προχωράμε στην αντικατάστασή τους.
  • Αποφεύγουμε να έχουμε χύμα χαρτονομίσματα στην τσέπη μας όπου η φθορά τους είναι πολύ πιθανή. Είναι προτιμότερο να διατηρούμε τα χαρτονομίσματα μέσα στο πορτοφόλι μας.
  • Είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές μας ώστε να παίρνουμε χαρτονομίσματα σε καλή κατάσταση. Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από χαρτονομίσματα που παίρνουμε π.χ. ως ρέστα από κάποια αγορά μας και τα οποία όντας σε όχι πολύ καλή κατάσταση, γρήγορα φθείρονται ακόμη περισσότερο.
Κοινοποίηση