Μήπως δικαιούσαι να μπαίνεις στο δακτύλιο με το αμάξι & δεν το ξέρεις;

0

Αυτό που οι περισσότεροι ξέρουν, είναι ότι για να μπουν με το αυτοκίνητο στο δακτύλιο χρειάζονται την ειδική άδεια που, υπό συγκεκριμένες μόνο προϋποθέσεις, χορηγεί η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Κι όμως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Γιατί υπάρχουν και κάποιες ειδικές περιπτώσεις που μπορείς να μπεις στο δακτύλιο με το αμάξι και χωρίς να χρειάζεται αυτή η ειδική άδεια. Πότε; Όταν το αυτοκίνητό σου έχει εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα με τιμή μικρότερη ή ίση του 140 και κατατάσσεται στους κανονισμούς Euro 5 ή 6 ή όταν κατατάσσεται στον κανονισμό Euro 4 με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιεί εκ κατασκευής για την κίνηση του αέριο καύσιμο (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γρ/χμ. 

Το ήξερες;

Και πως στο καλό θα μάθω εάν το αυτοκίνητό μου πληρεί αυτές τις προδιαγραφές; είναι η λογική ερώτηση που σου έρχεται στο μυαλό μόλις το ακούσεις. Λοιπόν μπορείς να το βρεις πανεύκολα κάνοντας μία απλή κίνηση: ανοίγεις την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (που κατά …99% έχεις στο ντουλαπάκι του συνοδηγού) και αναζητάς τα στοιχεία που αναγράφονται στα πεδία V7, V9, και P3. Κι αυτό γιατί:

– Στο V7 αναφέρονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) όπου, όπως είπαμε, η τιμή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι μικρότερη ή ίση του 140.

– Στο V9 αναγράφεται η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία κατατάσσεται το αμάξι στους κανονισμούς Euro 4, 5 ή 6.

Στο P3 αναφέρεται ο τύπος καυσίμου του αυτοκινήτου σου.

Εάν τώρα για κάποιο λόγο δεν έχει συμπληρωθεί στην άδεια κάποιο από τα παραπάνω πεδία, ε, τότε νομίζω ότι η επόμενη κίνηση είναι μάλλον ν’ απευθυνθείς στην εταιρία από την οποία το αγόρασες.

Εφόσον τελικά διαπιστώσεις ότι το αυτοκίνητό σου πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν έχεις παρά να μπεις στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΚΑ και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες που υπάρχουν εκεί να υποβάλλεις την αίτηση για να πάρεις το ειδικό σήμα που θα σου επιτρέπει να μπαίνεις ελεύθερα στο δακτύλιο.

Τόσο απλά.

Κοινοποίηση