5 δωρεάν Ελληνικές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες

0

Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες έρχονται να μας προσφέρουν τη δυνατότητα εύκολης δωρεάν πρόσβασης, μέσα από τον υπολογιστή μας, σ' ένα μεγάλο πλούτο γνώσης με βιβλία, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και πολλά άλλα δεδομένα που σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόμασταν χρόνο, κόπο αλλά και έξοδα για να τα προσεγγίσουμε. Επίσης, οι ηλεκτρονικές αυτές βιβλιοθήκες έρχονται να βοηθήσουν σημαντικά στην καθημερινότητά μας ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά καθώς μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στις ανάγκες του σχολείου. Και πλέον είναι αρκετές, ενώ συνεχώς δημιουργούνται και νέες. Ας δούμε λοιπόν 5 από τις πλέον σημαντικές: 

→ FREE-eBOOKS :

Το συγκεκριμένο site προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε μία μεγάλη γκάμα βιβλίων που καλύπτουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες όπως Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Ιστορία, Τέχνες, Θρησκεία κ.ο.κ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ενότητες Ηλεκτρονικά βιβλία για Εκπαιδευτικούς και Ηλεκτρονικά βιβλία για παιδιά που μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις ανάγκες της σχολικής εκπαίδευσης.

 

→ ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ :

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι ότι παρέχει μέσα από το διαδίκτυο, δωρεάν, έξι σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα Τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση, ένα πρόγραμμα που αποτελεί τη μοναδική online συλλογή τραγουδιών για εκπαιδευτική χρήση στην Ελλάδα. Και μάλιστα τα τραγούδια έχουν ταξινομηθεί ανά εκπαιδευτικό επίπεδο (νηπιαγωγείο, τάξεις δημοτικού, τάξεις γυμνασίου κ.ο.κ.) κάνοντας το όλο έργο ιδιαίτερα εύχρηστο για τους εκπαιδευτικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 600 τραγούδια.


ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ :

Η ηλεκτρονική έκδοση του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού είναι μια πολύ σημαντική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο εριθμό σπουδαίων κειμένων κορυφαίων συγγραφέων. Ενδεικτικά τα ονόματα, Ελύτης, Βιζυηνός, Δέλτα, Καβάφης, Κόντογλου, Παπαδιαμάντης, Παλαμάς, Σικελιανός, Σολωμός μπορούν να μας δώσουν μία ιδέα του πλούτου και της αξίας των έργων που περιλαμβάνονται ψηφιοποιημένα στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη.

 

→ ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ :

Μεταξύ των άλλων, η Βιβλιοθήκη της Βουλής έχει ψηφιοποιήσει περισσότερες από 15.000 μικροταινίες και καθιστά προσιτό σε όλους το περιεχόμενο 3.000 τίτλων εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ού αιώνα έως το 1943. Όλο αυτό το υλικό είναι προσβάσιμο στους πάντες μέσα από το catalog.parliament.gr .

Και βέβαια στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής μπορεί κάποιος να βρει τόσο το ισχύον Σύνταγμα όσο και τον Κανονισμό της. 

 

→ ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ :

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος περιέχει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων θεολογικού περιεχομένου – κυρίως αλλά όχι μόνο. Περιλαμβάνει επίσης και πολλά βιβλία που αφορούν τους τομείς της φιλοσοφίας, της Νεολληνικής Γραμματείας, του πολιτισμού αλλά και της ιστορίας.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………

 

Χρηστικά:

Openarchives.gr :  Ένα πολύ εύχρηστο 'ψαχτήρι' ελληνικού περιεχομένου με πρόσβαση σε 76 διαφορετικές συλλογές. Πληκτρολογούμε το λήμμα που μας ενδιαφέρει και το openarchives μας εμφανίζει άμεσα τα σχετικά αποτελέσματα από τις ψηφιακές βιβλιοθήκες/πηγές με τις οποίες είναι συνδεδεμένο.

 

 

Κοινοποίηση