Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν ανασφάλιστο αυτοκίνητο

0

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν οδηγήσει πολλούς Έλληνες να έχουν τα αυτοκίνητά τους ανασφάλιστα – πολλά από τα οποία και δεν κινούν. Μέσα από το σύστημα που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων ωστόσο, μπορεί πλέον να γίνεται οργανωμένα ο εντοπισμός των αυτοκινήτων που είναι ανασφάλιστα ασχέτως με το εάν οι ιδιοκτήτες τους τελικά τα χρησιμοποιούν ή όχι. 

Τι πρέπει να κάνουν αυτοί οι οδηγοί λοιπόν; Να σπεύσουν να τα ασφαλίσουν, εφόσον φυσικά δεν έχουν καταθέσει πινακίδες, διότι διαφορετικά αναμένεται να λάβουν ειδοποιητήρια που θα τους ζητούν να το κάνουν εντός διαστήματος οκτώ ημερών.

Οι ποινές για όσους δε συμμορφωθούν είναι:

i. Αφαίρεση του διπλώματος, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για 10 ημέρες.

ii. Σε περίπτωση ατυχήματος στο οποίο συμμετέχει το ανασφάλιστο όχημα, οι πινακίδες και η άδεια αφαιρούνται επί τόπου για 2 χρόνια (και για 3 χρόνια εάν πρόκειται για υποτροπή).

iii. Χρηματικό πρόστιμο € 1.000 για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, € 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και € 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Εάν το πρόστιμο δεν πληρωθεί τότε η οφειλή μεταφέρεται στην εφορία και "εγγράφεται" στον ΑΦΜ του οδηγού.

 

Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές που επέρχονται στην ασφάλιση του αυτοκινήτου

 

Κοινοποίηση