10 πρακτικές συμβουλές για να κάνουμε οικονομία

0
Μερικά πράγματα είναι ευκολότερα απ' ότι νομίζουμε. Έτσι το να κάνουμε οικονομία στα καθημερινά μας έξοδα ίσως να φαντάζει  μία δύσκολη απόφαση που απαιτεί μεγάλες θυσίες. Κι όμως υπάρχουν μια σειρά από απλές κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στο να γλιτώσουμε από περιττά έξοδα που επιβαρύνουν τον ατομικό ή οικογενειακό μας προυπολογισμό.
Προσέξτε:  είναι βέβαιο ότι τα παραπάνω δεν είναι η "απόλυτη" λύση στα οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση – μπορούν όμως να προσφέρουν σημαντικές "ανάσες" και κυρίως να μας ανακουφίσουν από περιττές δαπάνες που κάνουμε καθημερινά και ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη.
 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 

 
1. Ετοιμάζουμε καφέ στο σπίτι αντί να τον αγοράζουμε απ' έξω. Ας λάβουμε υπόψη ότι για κάθε καφέ που αγοράζουμε απ' έξω δίνουμε κατά μέσο όρο περίπου € 1,5 …
 
2. Αναβιώνουμε το πατροπαράδοτο "ταπεράκι" στο γραφείο. Φέρνουμε δηλαδή φαγητό από το σπίτι αντί ν' αγοράζουμε απ' έξω. Ας σκεφτούμε ότι ένα γεύμα απ' έξω μπορεί να κοστίσει -με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς-,  € 5 – € 6. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.
Και βέβαια με τον τρόπο αυτό, εκτός από οικονομία τρώμε και υγιεινά καθώς τίποτε υγιεινότερο από το σπιτικό φαγητό.
 
3. Αποφεύγουμε ν' αγοράσουμε οτιδήποτε δεν χρειαζόμαστε μόνο και μόνο γιατί δείχνει "φθηνό". Το βασικό κριτήριο για ν' αγοράσουμε κάτι είναι εάν και κατά πόσο το χρειαζόμαστε πραγματικά. Αλλιώς, απλά ξοδεύουμε τα χρήματά μας άσκοπα.
 
4. Είναι βέβαιο ότι κάθε χρόνο χρειαζόμαστε κάποια καινούρια ρούχα. Η εξυπνότερη κίνηση λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ψωνίζουμε π.χ. τα ρούχα για το επόμενο καλοκαίρι στο τέλος της φετινής καλοκαιρινής περιόδου – το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη χειμερινή σεζόν κ.ο.κ. Το τέλος μίας σεζόν είναι η περίοδος που μπορούμε να πετύχουμε τις πραγματικά καλύτερες προσφορές.
 
5. Ψωνίζουμε από το super market έχοντας καταγράψει από πριν το τι ακριβώς χρειαζόμαστε και δεν παρεκλίνουμε ούτε κεραία από τη συγκεκριμένη λίστα!
 
6. Η άσκηση είναι αναμφισβήτητα σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας. Δεν γραφόμαστε όμως σε γυμναστήριο εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε το χρόνο και τη διάθεση να πηγαίνουμε συστηματικά σε αυτό. Αλλιώς μπορούμε να επιλέξουμε κάποιες εναλλακτικές που δεν κοστίζουν: π.χ. ένα καλό περπάτημα καθημερινά μετά το σχόλασμα από τη δουλειά ή ακόμη καλύτερα ένα χαλαρό τρέξιμο σ' ένα κοντινό πάρκο.  
 
7. Δεν υποκύπτουμε στις διαρκείς πιέσεις των παιδιών μας για να τους αγοράζουμε διάφορα μικροπράγματα. Πρώτον κάνουμε σημαντική οικονομία (ακόμη και μία σοκολάτα έχει πλέον € 1), ενώ παράλληλα τους δίνουμε να καταλάβουν πως τα πράγματα είναι δύσκολα κι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στη σωστή διαχείριση των οικονομικών της οικογένειας.
 
8. Αναβιώνουμε τις παρείστικες συγκεντρώσεις.
Αντί να πραγματοποιούμε εξόδους που μπορούν να μας κοστίσουν πανάκριβα, μαζευόμαστε εναλλάξ σε σπίτια, μαγειρεύουμε σπιτικό φαγητό και απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου. Απλές ευτυχισμένες μικροχαρές που η κρίση μας δίνει την ευκαιρία (ακούσιά της φυσικά…) να ανακαλύψουμε ξανά.
 
9. Ελέγχουμε με προσοχή τους λογαριασμούς μας σε κινητό και σταθερό τηλέφωνο και βλέπουμε εάν με βάση την κατανάλωση που κάνουμε σε μηνιαία βάση έχουμε επιλέξει το σωστό πρόγραμμα ή μπορούμε να μετακινηθούμε σε κάποιο οικονομικότερο. Επίσης μελετάμε με προσοχή τα "συνδυαστικά" προγράμματα που προσφέρουν πλέον, σχεδόν όλες οι εταιρίες – δηλαδή, κινητή και σταθερή τηλεφωνία και internet. Εάν επιλέξουμε το όντως καταλληλότερο πακέτο για τις ανάγκες μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.
 
10. Ελέγχουμε με μεγάλη σχολαστικότητα όλα τα έξοδα (ακόμη και τα πιο ''αμελητέα'') που κάνουμε καθημερινά. Στην εποχή της κρίσης ούτε ένα λεπτό δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας – είναι και θέμα αλλαγής νοοτροπίας!
 
 
Κοινοποίηση