Τι πρέπει να προσέχουμε όταν βάζουμε πετρέλαιο: τα 5 SOS Tips

0

Έφθασε εκείνη η περίοδος του χρόνου που πρέπει να εφοδιάσουμε τη δεξαμενή μας με πετρέλαιο ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Εκτός όμως από το κόστος του πετρελαίου που είναι υψηλό και για το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, υπάρχουν και μια σειρά από πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου ώστε να μην αναγκαστούμε να το πληρώσουμε τελικά, πραγματικά, ‘χρυσό’. Πιο συγκεκριμένα, όπως μας συμβουλεύει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τα εξής βασικά :

1. Πρέπει καταρχήν να ογκομετρήσουμε τη δεξαμενή μας για να δούμε πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό ( ένα πόντο) του ύψους της. Ας έχουμε κατά νου επίσης ότι ένας (1) τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα.

2. Πρέπει στη συνέχεια, να  μετρήσουμε μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου που θα φέρει το πετρέλαιο, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει αυτός να δίνει πετρέλαιο.

Προσοχή: Γι’ αυτή τη μέτρηση η βέργα πρέπει να μπαίνει κατακόρυφα κι όχι λοξά. Επίσης πρέπει να μετρηθεί με τον ίδιο τρόπο το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μετά την παράδοσή του.

3. Προσέχουμε ώστε πάνω στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός ή ο συνοδηγός του βυτιοφόρου να έχουν γράψει το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του.

4. Για να πληρώσουμε θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή. Γι’ αυτό και μετά το τέλος της παραλαβής περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο από τον αφρό του…
Ας δούμε πως υπολογίζονται τα λίτρα που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό (ένα πόντο) ύψους της δεξαμενής.
Για παράδειγμα παίρνουμε μια δεξαμενή με διαστάσεις 2 μέτρα μήκος , 1 μέτρο πλάτος , 1 μέτρο ύψος.
Ο όγκος της παραπάνω δεξαμενής είναι 2 x 1 x 1 = 2.000 κυβικά μέτρα, άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 2.000 λίτρα. Αφού στα 100 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 2.000 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους τους αντιστοιχούν 2.000 / 100 = 20 λίτρα.
Επομένως αν η παραπάνω δεξαμενή είχε μέσα 12 εκατοστά πετρελαίου πριν την παράδοση και 100 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε θα πληρωθεί για: ( 100 – 12 ) x 20 = =1.760 λίτρα πετρελαίου.

5. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει χρώμα κοκκινωπό, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει χρώμα πράσινο.

Τέλος, εάν υπάρχει αμφισβήτηση για την ποσότητα πετρελαίου :
α) πρέπει να ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στην τηλεφωνική γραμμή 1520 και
β) το πετρέλαιο πρέπει να παραληφθεί υπογράφοντας την ένδειξη «με επιφύλαξη».

Κοινοποίηση