Το παιδί μου δεν θέλει να φάει – τι κάνω;

0

''Το παιδί μου δεν θέλει να φάει! Πως να το χειριστώ – τι να κάνω;''.

Κλασική απορία κάθε γονιού όταν βρεθεί στην -όχι σπάνια είναι η αλήθεια- θέση ν' αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα λοιπόν με μία έρευνα που έγινε το 2011 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε το περιοδικό TIME, περισσότερες από 100 μητέρες με παιδιά από 3 έως 6 ετών ρωτήθηκαν από τους ειδικούς για την όλη σχέση τους με τα παιδιά τους στο θέμα του φαγητού.Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι οι μαμάδες που είχαν τα πιο 'δύσκολα' παιδιά στο θέμα αυτό (για διάφορους λόγους)  ήταν κι αυτές που γινόντουσαν ιδιαίτερα πιεστικές στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Βασισμένη λοιπόν στο -αναμενόμενο- αυτό αποτέλεσμα της έρευνας η ειδική συνεργάτης του περιοδικού σε θέματα σχέσεων γονιών & παιδιών Bonnie Rochman παραθέτει ορισμένα εξαιρετικά χρήσιμα tips για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο λίγο – πολύ όλοι οι γονείς έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή :

i.  Δεν είναι έξυπνο να πιέζουμε το παιδί να φάει – το πιθανότερο είναι να καταλήξουμε σε μια ακόμη μεγαλύτερη αντίδρασή του ως προς το φαγητό. Αυτός άλλωστε, είναι ένας γενικότερος 'κλασικός' κανόνας που αφορά τη σχέση μας με το παιδί μας. Πες το παιδί τι να κάνει και θ' επαναστατήσει. Προσπάθησε να το καθοδηγήσεις με ήπιο τρόπο και διακριτικότητα και θα έχεις σαφώς μεγαλύτερη επιτυχία, σημειώνει η Rochman.

ii. Είναι βασικό, τα γεύματα των παιδιών να περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα από θρεπτικές τροφές ώστε να έχουν έναν όσο το δυνατό πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής.

iii. Εάν τα παιδιά μας δεν θέλουν το σπιτικό φαγητό κι επιμένουν να ζητούν junk food δεν θα πρέπει να ενδίδουμε στις απαιτήσεις τους αυτές. Εάν παραμείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι στο ότι θα πρέπει να φάνε απ΄ αυτό που υπάρχει στο σπιτικό τραπέζι θα πετύχουμε τελικά να καταλήξουν στην ποθούμενη επιλογή.

iv. Τέλος, ας αποφεύγουμε το κλασικό τσιτάτο ''τα παιδιά στην Αφρική πεινάνε κι εσύ που έχεις φαγητό δεν τρως;''. Αν κι αυτό ισχύει όντως, ωστόσο η επίκληση του συγκεκριμένου επιχειρήματος δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα…

 

 

Κοινοποίηση