ΤV & Παιδική παχυσαρκία: αλληλένδετα σύμφωνα με νέα έρευνα

0

Τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση πάνω από δύο ώρες την ημέρα καθώς και εκείνα που έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους απειλούνται περισσότερο από παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Preventive Medicine» και τα αποτελέσματα της οποίας αναδημοσιεύει το www.vita.gr.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο Pennington του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ θέλησαν να διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στην ύπαρξη τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο και της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 369 παιδιά και εφήβους ηλικίας 5-18 ετών μεταξύ του 2010 και του 2011. Η στατιστική ανάλυση των συνηθειών τηλεθέασης των συμμετεχόντων, έδειξε ότι τα παιδιά με συσκευή στο δωμάτιό τους βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση. Επίσης, έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους που δεν είχαν τηλεόραση στον προσωπικό τους χώρο.
Επιπλέον, όσα παιδιά είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους καθώς και όσα παρακολουθούσαν τηλεόραση περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπώδους ιστού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι παρατήρησαν έναν ισχυρότερο συσχετισμό μεταξύ της ύπαρξης τηλεόρασης στο δωμάτιο και της παχυσαρκίας συγκριτικά με την τηλεθέαση (π.χ. στο σαλόνι) και την παχυσαρκία. Επισημαίνουν, επίσης, ότι η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο μπορεί να διαταράξει και περαιτέρω τις συνήθειες ενός παιδιού, όπως μειώνοντάς του τις ώρες ύπνου και κάνοντάς το να χάνει γεύματα στο οικογενειακό τραπέζι.

Απόλυτα λογικά τα παραπάνω νομίζουμε. Γι' αυτό άλλωστε και στο σχετικό άρθρο για το παιδικό δωμάτιο (http://praktikesidees.gr/v2/spiti/paidiko-dwmatio/) σημειώνουμε ότι η παρουσία της τηλεόρασης εκεί κάθε άλλο παρά αναγκαία είναι… Πέρα δε από τη σύνδεσή της με την παχυσαρκία,  στερεί από το παιδί ουσιαστικό χρόνο για πιο δημιουργικές ενασχολήσεις όπως είναι το διάβασμα, το καλό παιχνίδι αλλά κυρίως αυτή καθεαυτή την επικοινωνία με την υπόλοιπη οικογένεια.


 

Κοινοποίηση