5 + 1 Tips για να συμμαζέψουμε το …χάος στο παιδικό δωμάτιο

0

Εάν το δωμάτιο των παιδιών μας θυμίζει …βομβαρδισμένο τοπίο από τ’ αντικείμενα που είναι πεταμένα ατάκτως σε κάθε σημείο του ας μη μας παίρνει από κάτω. Καταρχήν δεν είμαστε οι μόνοι γονείς που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Στα περισσότερα σπίτια η πλήρης αταξία στο παιδικό δωμάτιο είναι ο μόνιμος μπελάς. Ένας μπελάς όμως από τον οποίο μπορούμε ν’ απαλλαγούμε εάν ακολουθήσουμε μια σειρά από εύκολα και αποτελεσματικά tips που θα μας βοηθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη:

1.  Μαζεύουμε κι αποθηκεύουμε όλα τ’ άχρηστα αντικείμενα

Με  μια προσεκτική έρευνα είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψουμε πολλά αντικείμενα που είναι πλέον τελείως άχρηστα στα παιδιά μας ή χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια και τα οποία στην ουσία απλά πιάνουν χώρο. Τα συγκεντρώνουμε λοιπόν σ’ ένα συρτάρι ή κουτί αποθήκευσης στο δωμάτιο ή τα μεταφέρουμε στην αποθήκη. Ακόμη καλύτερα δε, εάν είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πια τα προωθούμε σε κάποια γνωστή μας οικογένεια στην οποία μπορεί να  φανούν χρήσιμα.

2. Αποφεύγουμε ν’ αγοράσουμε πράγματα που τα παιδιά μας έχουν ήδη

Ακούγεται προφανές; Κι όμως δεν είναι… Είναι διαπιστωμένο ότι ένα σημαντικό κομμάτι των αντικειμένων που προκαλούν το χαμό στο παιδικό δωμάτιο είναι πράγματα που τα παιδιά μας έχουν διπλά και τριπλά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μας ζητήσουν, για παράδειγμα, καινούρια μολύβια ή τετράδια ας κάνουμε πρώτα ένα προσεκτικό έλεγχο στ’ αποθέματα που υπάρχουν. Είναι περίπου βέβαιο ότι θ’ ανακαλύψουμε αρκετά που είναι ακόμη αχρησιμοποίητα και βρίσκονται ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι. Για να μη μιλήσουμε για τα παιχνίδια… Έτσι προτού αγοράσουμε στο παιδί ένα καινούριο παζλ καλό θα ήταν να ελέγξουμε εάν υπάρχουν ήδη στα συρτάρια του κάποια παζλ στη συσκευασία τους περιμένοντας καιρό τώρα ν’ ασχοληθεί μαζί τους. Και βέβαια με τη διαδικασία αυτή πετυχαίνουμε επιπλέον και σημαντική οικονομία στα έξοδα σε δύσκολους καιρούς.

3. Εκμεταλλευόμαστε όλους τους ελεύθερους διαθέσιμους χώρους του παιδικού δωματίου για ν’ αποθηκεύσουμε πράγματα

Το μυστικό εδώ λέγεται κουτιά αποθήκευσης. Μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τα περισσότερα καταστήματα με είδη σπιτιού, είναι διαθέσιμα σε πολλά διαφορετικά μεγέθη και μας λύνουν στην κυριολεξία τα χέρια. Έτσι, για παράδειγμα, ο κενός χώρος κάτω από το κρεβάτι του παιδιού αντί να γίνεται το μέρος όπου πετάει ατάκτως τα παπούτσια του γυρνώντας από το σχολείο να μετατραπεί στο μέρος που θα φιλοξενηθούν μια σειρά από κουτιά αποθήκευσης τοποθετώντας αυτά με τα πράγματα που χρειάζεται λιγότερο συχνά πιο βαθιά και τα υπόλοιπα σε πρώτη ζήτηση.

4. Ταξινομούμε σωστά τα ρούχα των παιδιών στις ντουλάπες τους

Έτσι, για παράδειγμα φροντίζουμε να βάζουμε τα ρούχα που χρειάζονται καθημερινά έξω – έξω και τα υπόλοιπα στα πιο δυσπρόσιτα σημεία. Εάν δεν το κάνουμε αυτό το πιθανότερο είναι την επόμενη φορά ν’ αδειάσουν έξω τη μισή ντουλάπα για να βρουν το ρούχο που χρειάζονται. Κι ως γνωστόν ότι βγαίνει από τη ντουλάπα δύσκολα ξαναμπαίνει ή εάν ξαναμπεί δύσκολα μπαίνει σωστά.

5. Φροντίζουμε να υπάρχει στο δωμάτιο τουλάχιστον μία παπουτσοθήκη

Τα παπούτσια του παιδιού είναι ένα από τα βασικά πράγματα που είναι υπεύθυνα για το χάος που επικρατεί στο δωμάτιό του. Μια εύκολα προσβάσιμη και λειτουργική παπουτσοθήκη που θα μπορεί να φιλοξενήσει τα παπούτσια που χρησιμοποιεί καθημερινά είναι μια πρώτης τάξεως λύση που θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.

6. Καθιερώνουμε μια ώρα συγυρίσματος του δωματίου καθημερινά

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού θα πρέπει να προβλέψουμε κι ένα τέταρτο καθημερινά αφιερωμένο στο συγύρισμα του δωματίου του – το προτιμότερο είναι λίγο πριν το βραδινό ύπνο. Εάν πετύχουμε να το εφαρμόσουμε αυτό  -έστω κι εάν θα πρόκειται για ένα mini συγύρισμα- θα διαπιστώσουμε σύντομα πως το …χάος θα αρχίσει να περιορίζεται σημαντικά. Και στο λογικό ερώτημα που θα έρθει στο μυαλό κάθε γονιού, πως θα πείσει το παιδί να το εφαρμόσει αυτό, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν και τα …κίνητρα. Μια μικρή βόλτα μέσα στην εβδομάδα, ένα σύστημα επιβράβευσης που ανά περιόδους θα οδηγεί σε κάποιο δωράκι θα βοηθήσουν σημαντικά. Και σε λίγο καιρό το παιδί μας θα έχει αφομοιώσει πλέον πλήρως αυτή την πολύ καλή, για όλη την οικογένεια, συνήθεια.

Κοινοποίηση