Χρήσιμες συμβουλές οργάνωσης για τη νέα σχολική χρονιά

0

Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκίνησε. Για να την αντιμετωπίσουμε κι αυτήν μ' επιτυχία (παιδιά και …γονείς) χρειάζεται οπωσδήποτε προσπάθεια – κόπος, κυρίως όμως χρεάζεται …τρόπος!

8 χρήσιμα Tips λοιπόν που θα μας λύσουν τα χέρια:

 

→ Καθόμαστε μαζί με τα παιδιά και κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα σε όλα τα σχολικά είδη! Πετάμε ότι είναι χαλασμένο και σπασμένο και κρατάμε μόνο αυτά που θα είναι χρήσιμα και λειτουργικά για την νέα χρονιά. Αποφεύγουμε να ψωνίσουμε τα σχολικά είδη από μόνοι μας. Είναι καλύτερα να περιμένουμε να πάρουμε τη λίστα του σχολείου. Μια μικρή συμβουλή! Ας μην υποκύψουμε σε καινούργιες αγορές όταν τα πράγματα που έχει το παιδί από την προηγούμενη χρονιά είναι σε καλή κατάσταση….

→ Τακτοποιούμε το χώρο που θα είναι το γραφείο του παιδιού. Ο χώρος που διαβάζει ένα παιδί πρέπει να του φέρνει ηρεμία και γαλήνη… Η λιτότητα και η καθαριότητα θα το βοηθήσουν να οργανώνεται πιο εύκολα και ευχάριστα. Ας το κάνουμε μαζί με το παιδί για να ξέρει και που είναι το κάθε αντικείμενο!

→ Βάζουμε ετικέτες  ή χρωματιστά σελοτέιπ σε όλα τα πράγματα του σχολείου. Καθώς λοιπόν θα ντύνουμε τα βιβλία, αφιερώνουμε λίγο ακόμα χρόνο για να βάλουμε ετικέτες ή χρωματιστά σελοτέιπ σε όλα τα σχολικά είδη. Έτσι δεν θα χάνονται τόσο εύκολα τα πράγματα τους και εμείς δεν θα χρειάζεται συνεχεία να αγοράζουμε καινούργια!

→ Ρούχα: Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα περισσότερα από τα παλιά χειμωνιάτικα ρούχα τους δε θα τους κάνουν. Τα βγάζουμε όλα με προσοχή και τα ξεδιαλύνουμε. Για τις νέες αγορές πρέπει να κινηθούμε  οργανωμένα κι έξυπνα. Τα ρούχα τους πρέπει να είναι άνετα και ευκολοφόρετα για να μπορούν και τα ίδια να ντύνονται μόνα τους το πρωί και να μην χάνουμε χρόνο!

* TOP ΤΙΡ: Πάντα να ετοιμάζουμε τα ρούχα που θα φορέσουν στο σχολειό από το προηγούμενο βράδυ! Θα εκπλαγούμε από τον χρόνο που θα εξοικονομούμε!

→ Σταδιακή προσαρμογή στη ρουτίνα ύπνου: Το πιθανότερο είναι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα ωράρια ύπνου των παιδιών έχουν αλλάξει. Είναι ώρα να επανέλθουν στο ωράριο σχολείου κι έτσι πρέπει να αρχίσουν να κοιμούνται λίγο νωρίτερα κάθε μέρα ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή. Πώς όμως θα το πετύχουμε αυτό; Αρχίζουμε να βάζουμε το παιδί κάθε μέρα δέκα λεπτά πιο νωρίς για ύπνο, έτσι ώστε να εξασφαλίζει τις 10 ώρες ύπνου που συνήθως χρειάζεται μέχρι την ώρα που θα ξυπνά το πρωί για το σχολείο. Σε λίγες μέρες θα έχει ρυθμιστεί το βιολογικό του ρολόι.

→ Ετοιμάζουμε λίστα με τα γεύματα που θα εφοδιάσουμε τα παιδιά στο σχολείο. Είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε μια ρουτίνα. Δείχνουμε στο παιδί το κουτί αποθήκευσης των γευμάτων και βεβαιωνόμαστε ότι μπορεί να το ανοίξει….

→ Εξωσχολικές δραστηριότητες: Ας μην αρχίσουμε  να γεμίζουμε το πρόγραμμά τους αλόγιστα, ας σκεφτούμε προσεκτικά κι ας κάνουμε μία συνειδητή επιλογή μαζί με τα παιδιά. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες ας είναι λίγες και καλές και ας αποτελούν πηγή χαράς και όχι άγχους.

→ Και τέλος, για να μπουν τα παιδιά σ' ένα πρόγραμμα πρέπει και οι γονείς να μπουν! Το ξεκίνημα της ημέρας γίνεται πιο ευχάριστο και ομαλό όταν υπάρχει κάποιου είδους σύστημα. Κάποιου είδους σύστημα χρειάζεται επίσης για την επιστροφή στο σπίτι. Τι θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά; Να φάνε; Να ξεκουραστούν; Ν' αδειάσουν την τσάντα τους; Να μελετήσουν αμέσως; Να παίξουν; Τι ώρα θα πρέπει να πέσουν το βράδυ για ύπνο; Εμείς τ' αποφασίζουμε όλα αυτά ανάλογα με την ηλικία και ένα σωρό άλλους παράγοντες! Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν τι χρειάζεται να κάνουν. Μέσα από τον ημερήσιο προγραμματισμό και προπαντός την τήρηση του, τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα και οργανωμένα!

Καλή σχολική χρόνια σε όλους!

Μελίνα Μ.

 

Κοινοποίηση