Πως πρέπει να διαβάζουμε στα παιδιά μας

0

Το διάβασμα στα παιδιά μας είναι μία από εκείνες τις στιγμές της ημέρας που τόσο ο γονιός όσο και το παιδί λατρεύουν. Και είναι μία διαδικασία, που πέραν της απόλαυσης και για τους δύο ενισχύει ουσιαστικά τη σχέση τους. Δεν είναι τυχαίο ότι από το πρώτο διάστημα που το παιδί μπορεί να εκδηλώσει με λόγια τη βούλησή του ζητά από τον μπαμπά ή τη μαμά να του διαβάσει μία ιστορία. Αλλά και ότι μια από τις πρώτες ενέργειες του νέου γονιού, ακόμη και στους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού είναι να το πάρει στην  αγκαλιά του και να του διαβάσει ένα παραμύθι.

Πως όμως πρέπει να διαβάζουμε στα παιδιά; Υπάρχουν κάποια 'μυστικά' για να φέρει η όλη διαδικασία τα καλύτερα αποτελέσματα;

Μία πολύ γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων, η Hazel Edwards (με περισσότερους από 200 τίτλους βιβλίων), σε σχετική συνέντευξή της στη Herald Sun πριν λίγους μήνες, δίνει ορισμένες πολύ χρηστικές συμβουλές.

Πιο συγκεκριμένα:

– Επιλέγουμε ένα βιβλίο που πραγματικά μας αρέσει.

– Επιλέγουμε, κατά προτίμηση,  να ξεκινήσουμε με εικονογραφημένα βιβλία.

– Κρατάμε το βιβλίο κατά τρόπο ώστε τα παιδιά να έχουν οπτική επαφή με αυτό που διαβάζουμε.

– Κάνουμε ερωτήσεις εστιάζοντας στις εικόνες, του τύπου 'τι νομίζετε ότι κάνει (ο ήρωας του βιβλίου) στη συγκεκριμένη εικόνα;'.

– Αποδεχόμαστε όλων των ειδών τις απαντήσεις. Αποφεύγουμε να τις σχολιάζουμε με ένα χι" ή υτό είναι λάθος". Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ερωτήσεις του τύπου "Γιατί νομίζετε ότι….".

– Χρησιμοποιούμε ερωτήσεις όπως 'πως;', 'γιατί;' ή 'τι νομίζετε ότι θα συμβεί στο τέλος;'.

– Πρέπει εξ' αρχής να έχουμε υπόψιν μας ότι κάποια παιδιά καταλαβαίνουν το 'νόημα' του βιβλίου αμέσως και κάποια άλλα αργότερα.

 

Τέλος θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι η διαδικασία του διαβάσματος στα παιδιά μας δεν είναι άλλο ένα 'καθήκον' μας αλλά είναι και πρέπει να είναι απόλαυση. Ακόμη κι ένα πολύ μικρό παιδί μπορεί να μην πολυκαταλαβαίνει την ιστορία που του διαβάζουμε, η όλη διαδικασία όμως δεν παύει να είναι υπέροχη γι' αυτό.

 

 

Κοινοποίηση