Πως μπορούμε να τραβήξουμε το παιδί μας από την τηλεόραση & τον υπολογιστή

0

Η τηλεόραση και ο υπολογιστής προσφέρουν στο παιδί όπως και σε όλη την οικογένεια ψυχαγωγία και ενημέρωση. Τα προβλήματα ωστόσο αρχίζουν να δημιουργούνται στην περίπτωση που αυτό θ' αρχίσει πλέον να περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του μπροστά σε μία οθόνη αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα πράγματα σε δεύτερη μοίρα. Επειδή δε το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συχνό, ας δούμε τις βασικές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για ν' αποφύγουμε ή ν' αλλάξουμε μία τέτοια κατάσταση:

– Δε "δαιμονοποιούμε" την τηλεόραση και τον υπολογιστή στο παιδί. Μία τέτοια τακτική θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Του εξηγούμε, ήρεμα, τα θετικά που έχουν αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν.

– Επιλέγουμε προσεκτικά ποιές εκπομπές στην TV μπορεί να παρακουθήσει και πότε.

– Φροντίζουμε να μην υπάρχει συσκευή τηλεόρασης μέσα στο δωμάτιο του παιδιού.

– Προσπαθούμε να μην είναι η τηλεόραση διαρκώς ανοιχτή – έστω και σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού.

– Δίνουμε στο παιδί εναλλακτικές ώστε η οθόνη να μην φαντάζει ως η μοναδική κι αναπόφευκτη επιλογή. Βιβλία, ζωγραφική, χειροτεχνίες,  αθλητικές δραστηριότητες, είναι μερικές μόνο από αυτές.

– Αφιερώνουμε περισσότερο προσωπικό χρόνο στο παιδί μας. Η προσωπική επικοινωνία με το παιδί είναι το καλύτερο "φάρμακο' κατά της εξάρτησης από το PC και την τηλεόραση. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το θέμα καθώς, συχνά, η προσκόλλησή του στα παραπάνω οφείλεται στην απουσία χρόνου που θα περάσει κάνοντας πράγματα παρέα με τους γονείς του.

– Βγαίνουμε έξω με το παιδί. Κι εάν αυτό δεν είναι εύκολα εφικτό τις καθημερινές πρέπει οπωσδήποτε να αποτελεί τη βασική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου. Όταν το παιδί βγει από το σπίτι για μία εκδρομή ή ακόμη και μία μικρή βόλτα με τους γονείς του αλλάζει παραστάσεις και διάθεση – δεν έχει ανάγκη τον υπολογιστή ή την TV. Απαραίτητη προυπόθεση γι' αυτό βέβαια είναι να μη βγει έχοντας στα χέρια του κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή κάποια μικρή φορητή συσκευή υπολογιστή. Γιατί στην περίπτωση αυτή είναι βέβαιο ότι και πάλι η οθόνη είναι αυτή που θα μονοπωλήσει την προσοχή του.

*Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

 

Κοινοποίηση