Πως θα πείσουμε τα παιδιά μας να διαβάσουν βιβλία στις διακοπές τους

0

Ένας από τους μεγαλύτερους …καημούς των περισσοτέρων γονιών είναι πως θα πείσουν τα παιδιά τους να διαθέσουν λίγο από το άπλετο χρόνο τους την περίοδο των διακοπών για να διαβάσουν κάποια βιβλία. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι ίδιοι για να βοηθήσουν τα παιδιά τους προς την κατεύθυνση αυτή;

Ας δούμε μία σειρά από έξυπνα και πρακτικά Tips που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά:

Κάντε βόλτες με τα παιδιά σε βιβλιοπωλεία 

Έχετε σκεφτεί ποια ήταν η τελευταία φορά που πήγατε βόλτα με το παιδί σε κάποιο βιβλιοπωλείο; Τώρα λοιπόν, την περίοδο των διακοπών, που υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος πάρτε το από το χέρι κι επισκεφτείτε ένα κοντινό σας βιβλιοπωλείο ή και κάποια μεγάλα κεντρικά. Είναι το πρώτο βήμα που θα φέρει και πάλι το παιδί κοντά στα βιβλία, που θα του ανοίξει την πόρτα σ’ αυτό τον υπέροχο κόσμο.

Δώστε οι ίδιοι το παράδειγμα στα παιδιά σας

Είναι βέβαιο ότι εάν σας βλέπουν να διαθέτετε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας μπροστά από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή δεν πρόκειται ποτέ να πιάσουν τα ίδια το βιβλίο στα χέρια τους. Εδώ ισχύει απόλυτα το «δάσκαλε που δίδασκες…». Ανακαλύψτε λοιπόν οι ίδιοι ξανά το βιβλίο και τότε θα γίνει ευκολότερο για τα παιδιά σας να κάνουν κι αυτά το ίδιο.

Περιορίστε λίγο το χρόνο των άλλων δραστηριοτήτων των παιδιών

Είναι βέβαιο ότι και ο υπολογιστής και τα παιχνίδια με τους φίλους όπως και κάποιες καλές σειρές στην TV χρειάζονται. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο χρόνος που δίνεται σε αυτές τις δραστηριότητες είναι ανεξέλεγκτος. Βάλτε χρονικά όρια λοιπόν και εξοικονομείστε  στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού το χρόνο που είναι απαραίτητος για εναλλακτικές επιλογές όπως είναι το διάβασμα ενός βιβλίου.

Ανακαλύψτε ξανά, παρέα με τα παιδιά, την βιβλιοθήκη του σπιτιού

Σε πολλά σπίτια όταν υπάρχει μία βιβλιοθήκη αυτή λειτουργεί κυρίως ως διακοσμητικό στοιχείο στο χώρο – υπάρχει γιατί απλά πρέπει να υπάρχει. Σταθείτε μαζί με τα παιδιά μπροστά στη βιβλιοθήκη, κατεβάστε και ξεφυλλίστε κάποια βιβλία, μιλήστε μαζί τους γι’ αυτά. Ξαναβάλτε τη βιβλιοθήκη στο «οπτικό πεδίο» του παιδιού και είναι βέβαιο ότι αυτό θα αποδειχτεί πολλαπλά ωφέλιμο.

Μοιραστείτε με τα παιδιά σας τις αναμνήσεις σας από τα βιβλία που διαβάσατε όταν ήσασταν παιδί

Οι συζητήσεις αυτές και οι εικόνες που θα τους μεταφέρετε από τη δική σας παιδική ηλικία μπορούν ν’ αποτελέσουν μία πρώτης τάξεως αφορμή για να πιάσουν το βιβλίο ξανά στα χέρια τους. 

Δώστε τους κίνητρα για να διαβάσουν

Καμιά φορά τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι και λίγο πιο …πεζά. Έτσι, τις πρώτες φορές μπορείτε να τους τάξετε κάποιο μικρό δώρο σαν κίνητρο για να ξεκινήσουν το διάβασμα. Δεν πειράζει. Το βασικό είναι να βάλουν το βιβλίο στη ζωή τους. Μετά από δύο – τρεις φορές, θα έχουν εξοικειωθεί και θα θέλουν μόνοι τους να συνεχίσουν.   

Πάρτε μαζί σας στο ταξίδι κάποια βιβλία.

Είναι πολύ σημαντικό στο χώρο που κινείται το παιδί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, στο αυτοκίνητο, στο πλοίο κ.ο.κ. να έχει γύρω του κάποια βιβλία. Μην το βάλετε στη διαδικασία να τ’ αναζητήσει μόνο του, πιθανόν να μην το κάνει ποτέ. Φροντίστε να υπάρχουν κάποια δίπλα του, στο χώρο του, ώστε να είναι μία εύκολη επιλογή για τις ώρες του ταξιδιού.

* Και μην ξεχνάτε: δεν φθάνει μόνο να διαβάσει κάποια βιβλία στις καλοκαιρινές διακοπές το παιδί μας. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να διαβάσει κάποια πραγματικά καλά βιβλία τα οποία παράλληλα θα είναι και τα κατάλληλα για την ηλικία του. Γιατί ένα βιβλίο που δεν είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη ηλικία πιθανότατα ν’ απογοητεύσει το παιδί και να λειτουργήσει ανασταλτικά στη σχέση του με το διάβασμα.

* Photo from Pixabay

Κοινοποίηση