Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να γίνει υπεύθυνο

0

 Η καλλιέργεια της υπευθυνότητας στα παιδιά μας δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί απαιτεί κόπο, τρόπο και υπομονή. Είναι όμως μία πολύ σημαντική υπόθεση καθώς θα τα συνοδεύει σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους έχοντας τη δική της συμμετοχή στην όλη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και της στάσης ζωής που θ' υιοθετήσουν.

Ας δούμε λοιπόν μερικές βασικές εμπειρικές συμβουλές για εμάς τους γονείς που μπορούν να κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα:

Το πρώτο παράδειγμα υπευθυνότητας, το πρότυπο για τα παιδιά μας, είμαστε εμείς. Και δεν πρέπει να το λησμονούμε ποτέ αυτό. Η υπεύθυνη στάση στη δική μας ζωή αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας. Διαφορετικά, οι συμβουλές και οι προτροπές θα μοιάζουν κενές νοήματος καθώς τα παιδιά θα διαπιστώνουν καθημερινά ότι αυτός που τις διδάσκει δεν τις εφαρμόζει στη δική του ζωή. 

Η καθημερινότητα στο σπίτι είναι το πρώτο και καλύτερο πεδίο για να καλλιεργηθεί η υπευθυνότητα στα παιδιά μας. Τους αναθέτουμε συγκεκριμένες ευθύνες μέσα στο σπίτι και τα βοηθάμε να τις φέρουν εις πέρας. Απλά πράγματα που όμως είναι η καλύτερη εισαγωγή για να κατανοήσουν αυτό που λέγεται υπεύθυνη στάση.

Θέτουμε συγκεκριμένους κανόνες στην καθημερινή ζωή της οικογένειας και τους εφαρμόζουμε όλοι – μικροί και μεγάλοι.

Αποφεύγουμε ν' αναλαμβάνουμε εμείς να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις των παιδιών μας.

Αυτό είναι ένα σφάλμα στο οποίο πέφτουμε συχνά φοβούμενοι ν' αφήσουμε τα παιδιά μας να λειτουργήσουν πιο αυτόνομα. Αντί λοιπόν να κάνουμε εμείς αυτό που πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας, τα βοηθάμε να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις τους μόνα τους πέφτοντας πολλές φορές και σε λάθη. Γιατί και τα λάθη είναι ένας μέρος της όλης διαδικασίας γνώσης. Είμαστε λοιπόν δίπλα τους, τα στηρίζουμε αλλά τους δίνουμε και τον απαραίτητο χώρο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν αυτόνομα και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

Τέλος, δείχνουμε υπομονή κι επιμονή.

Άλλη μία πολύ δύσκολη άσκηση για εμάς τους γονείς – πολύ σημαντική όμως για να βοηθήσουμε ουσιαστικά τα παιδιά μας να καλλιεργήσουν την υπευθυνότητά τους. Έτσι, δεν απογοητευόμαστε όταν τις πρώτες φορές το παιδί μας φαίνεται να μην τα καταφέρνει καλά ούτε κι απαιτούμε κάτι τέτοιο από αυτό. Τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα. Θα χρειαστεί ίσως να ζητήσουμε ξανά και ξανά κάτι από το παιδί μέχρι αυτό να το κάνει σωστά. Θα συναντήσουμε την αντίδρασή του – έντονη πολλές φορές και θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε πολύ υπομονή για να τα καταφέρουμε. Είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος όμως ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά το παιδί μας στο πεδίο αυτό. Και εν τέλει ας έχουμε κατά νου το δικό μας παράδειγμα. Ας βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του παιδιού μας κι ας θυμηθούμε πόσος κόπος και χρόνος χρειάστηκε μέχρι να καταφέρουμε εμείς ως παιδιά ν' αναπτύξουμε την υπευθυνότητά μας.  

 

Κοινοποίηση