Παιχνίδι με τα παιδιά: σημαντικό & για τα 2 μέρη

0

Το  π α ι χ ν ί δ ι  μ ε  τ α  π α ι δ ι ά  πολλές φορές θεωρείται από τους γονείς ως μία 'υποχρεωτική' ίσως δραστηριότητα στα πλαίσια της ανατροφής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα που έγινε πριν 2 χρόνια στη Ηνωμένο Βασίλειο και τα αποτελέσματα της οποίας αναδημοσίευσε η γνωστή εφημερίδα Independent, το 30% από του ερωτηθέντες γονείς χαρακτήρισαν μάλλον βαρετό το να παίζουν με τα παιδιά τους.

Κι όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Το παιχνίδι είναι μία δραστηριότητα πραγματικά πολύ σημαντική και για τα δύο μέρη – γονείς και παιδιά. Ας επισημάνουμε μερικά μόνο σημεία που αιτιολογούν το παραπάνω:

i. Το παιχνίδι ενδυναμώνει ουσιαστικά τη σχέση μας με τα παιδιά μας. Μας φέρνει πιο κοντά τους και σφυρηλατεί σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.

ii. Μας βοηθάει να τα μάθουμε να συνεργάζονται σωστά στα πλαίσια μιας 'ομάδας' κι όχι ως μονάδες – να γίνουν αυτό που θα τους ζητηθεί και στον εργασιακό στίβο αύριο, ''team players''.

iii. Βοηθάει να μάθουμε, μικροί και μεγάλοι ότι ο ανταγωνισμός έχει όρια – συμβαίνει να κερδίζουμε, συμβαίνει και να χάνουμε, κάτι που αφορά και την καθημερινή ''πραγματική'' ζωή.

iv. Λειτουργεί επιμορφωτικά τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγαλύτερους.

v. Είναι το καλύτερο χαλαρωτικό για τους γονείς μετά το πέρας των καθημερινών εργασιακών υποχρεώσεων. Μάλιστα οι ειδικοί συνιστούν να αξιοποιούμε το χρόνο του παιχνιδιού για να μπαίνουμε πραγματικά στον ''κόσμο του παιδιού''. Έτσι, καλό είναι να φοράμε ''ρούχα για παιχνίδι'' και για το διάστημα που θα αφιερώσουμε για δραστηριότητες και παιχνίδι με τα παιδιά μας να είμαστε ψυχή τε και σώματι αφοσιωμένοι εκεί.  

vi. Τέλος, η διαδικασία του παιχνιδιού μπορεί να είναι αποκαλυπτική για τους γονείς όσον αφορά θέματα ή προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά τους και οι ίδιοι πιθανόν δεν έχουν αντιληφθεί. Μέσα από τη χαλαρότητα και την ξεγνοιασιά των στιγμών οι γονείς μπορεί πιθανόν να εντοπίσουν ζητήματα που θα πρέπει να τους απασχολήσουν σε σχέση με τα παιδιά τους και τα οποία, τις υπόλοιπες ώρες που εκείνα είναι πιο συγκρατημένα δεν έρχονται στην επιφάνεια.

 

 

Κοινοποίηση