Τα παιδιά στη θάλασσα – πρακτικές συμβουλές προς ναυτιλομένους (γονείς)

0

Υπάρχει άραγε καλύτερος παιδότοπος από τις παραλίες; Γνωρίζετε πολλά παιδιά που να μη λατρεύουν τη θάλασσα; Επειδή η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι -προφανώς- αρνητική , καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας κάποια πράγματα που είναι βασικά για να είναι τα παιδιά μας ασφαλή στο απέραντο ελληνικό γαλάζιο.  Πιο συγκεκριμένα:

> Θάλασσα και φαγητό:  Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στη θάλασσα τουλάχιστον  τρεις με τέσσερις ώρες μετά το γεύμα ώστε να αποφύγουν τον πιθανό κίνδυνο εισρόφησης θαλάσσιου νερού στους πνεύμονες. Επίσης, εάν ένα παιδί φάει ένα κανονικό γεύμα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην παραλία (έστω κι ένα απλό σάντουιτς με κρέας και τυρί) καλό είναι να μην βουτήξει για τις επόμενες 3-4 ώρες.

> Ηλιακές ακτίνες: Κάθε παιδί -ανεξαρτήτως ηλικίας- πρέπει κατά τις ώρες που ο ήλιος είναι στα φόρτε του να φορά καπέλο καθώς και να επαλειφθεί με την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα. Οι καταλληλότερες ώρες για τη θάλασσα -σε σχέση με τον ήλιο- είναι σχετικά νωρίς το πρωί ή το απόγευμα.

> Δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά στη θάλασσα χωρίς επίβλεψη ενηλίκου. Δεν θα πρέπει να αρκούμαστε στην επίβλεψη ενός μεγαλύτερου παιδιού. Να μην ξεχνάμε ότι και το μεγάλο παιδί είναι και αυτό … παιδί. Τα σωσίβια, τα μπρατσάκια και τα άλλα πλευστικά βοηθήματα δεν υποκαθιστούν σε καμμία περίπτωση την επιτήρηση.

> Είναι πολύ καλό το παιδί να μαθαίνει να κολυμπά από μικρό. Πρακτικά από τη ηλικία των 3-4 ετών το παιδί μπορεί να μάθει μπάνιο, ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν ότι η κατάλληλη ηλικία για τη σωστή εκμάθηση είναι μετά τα 5 έτη της ζωής του.

> Όταν τα παιδιά κάνουν θαλάσσια αθλήματα, πρέπει πάντα να φορούν τα σωστά-εγκεκριμένα σωσίβια, ακόμη και εάν γνωρίζουν καλό κολύμπι.

Τέλος, είναι καλό να αποφεύγονται τα πάσης φύσεως  επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό  όπως οι πατητές, το κράτημα της αναπνοής και άλλα. Μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό.

 

Κοινοποίηση