Παιδιά & διαδίκτυο: τι προσέχουμε

0

Το διαδίκτυο έχει καθιερωθεί πλέον ως η κορυφαία πλατφόρμα ενημέρωσης, διασκέδασης και διαδραστικής επικοινωνίας. Απόλυτα χρηστικό, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο κάνει την καθημερινότητά μας απίστευτα ευκολότερη. Δεν παύει όμως να κρύβει και κάποιους κινδύνους – ιδιαίτερα για τα παιδιά που πλέον μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν ακόμη και πριν ξεκινήσουν καλά καλά να διαβάζουν.

Χωρίς καμμία διάθεση υπερβολών (η υπερβολή είναι ο χειρότερος εχθρός της πραγματικότητας) παρουσιάζουμε κάποιες βασικές συμβουλές για την προφύλαξη των παιδιών μας όπως αυτές αναφέρονται στο επίσημο web site της Ελληνικής  Αστυνομίας (www.astynomia.gr). Θα σας εκπλήξει η αμεσότητα της προσέγγισης του όλου θέματος – χωρίς περιττές κινδυνολογίες. Έτσι νομίζουμε ότι εξηγούνται και οι μεγάλες επιτυχίες της Υπηρεσίας Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δέκα απλές συμβουλές λοιπόν, για να κάνουμε τη σχέση με το διαδίκτυο ασφαλέστερη για τα παιδιά μας:

  

– Είναι προτιμότερο να τοποθετούμε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να επιβλέπουμε το παιδί μας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
 
– Κάνουμε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιούμε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά μας.
 
– Ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
 
– Συζητάμε με τα παιδιά μας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
 
– Τα μαθαίνουμε να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά μας (επίθετο, όνομα, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου, ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα μας.
 
– Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.
 
– Τα διδάσκουμε επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Τους εξηγούμε ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
 
– Χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).
 
– Ελέγχουμε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά μας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.
 
– Ενημερωνόμαστε σχετικά από τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 210- 6476464), με το οποίο και θα πρέπει να επικοινωνήσουμε σε περίπτωση που συναντήσουμε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.

 

 

 

 

Κοινοποίηση