Ανοίγει για το κοινό το επιβλητικό Μουσείο Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο

0

Ένα κτίριο σήμα κατατεθέν στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης, η επιβλητική οικία Κουλούρα στο Παλαιό Φάληρο στεγάζει πλέον το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών και αποτελεί πόλο έλξης για μικρά και …μεγάλα παιδιά. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο της περιόδου 1897–1900 και αποτελεί δωρεά της Βέρας Κουλούρα σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της, Υδραίου ευεργέτη και πλοίαρχου Αθανάσιου Κουλούρα. Η αρχιτεκτονική του συνδυάζει νεογοτθικά, μπαρόκ και Art Nouveau στοιχεία ενώ οι 2 πυργίσκοι δεξιά κι αριστερά όπως το αντικρίζουμε του έχουν προσδώσει ήδη τον χαρακτηρισμό «ο Πύργος των παιχνιδιών».

Πυρήνας της συλλογής του Μουσείου Παιχνιδιών, που αριθμεί αυτή τη στιγμή 20.000 παιχνίδια, αποτελεί η συλλογή που δώρισε το 1922 η Μαίρη Αργυριάδη και η οποία θεωρείται μία από τις 10 καλύτερες συλλογές παιχνιδιών στην Ευρώπη.

μουσείο παιχνιδιών παλαιό φάληρο

Στο Μουσείο μπορεί κανείς να δει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Η ελληνική συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ο αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο είναι κτισμένο σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1042,20 τ.μ. κι αποτελείται από υπόγειο 291,20 τ.μ., ισόγειο 218,85 τ.μ., καθώς και από όροφο 146,14 τ.μ.


INFO:
Στοιχεία Επικοινωνίας: Μουσείο Παιχνιδιών Μουσείου Μπενάκη, λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο (βρείτε το στα Google maps εδώ), τηλ.: 213 0258498
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: (από Πέμπτη 26/10)  Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 18:00

Open day:  Κυριακή 22/10

www.benaki.gr 

Κοινοποίηση