Με το παιδί μας στο θέατρο για πρώτη φορά!

0
Το θέατρο έχει πολλά να προσφέρει σε όλη την οικογένεια – τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά. Γιατί συνδυάζει κάτι πολύ σημαντικό: πραγματική ψυχαγωγία αλλά και επιμόρφωση. Γι' αυτό και πρέπει ν' αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές οικογενειακής εξόδου – εφόσον επιλεγεί το κατάλληλο έργο φυσικά.

Η πιο δύσκολη φορά βέβαια είναι η πρώτη. Όταν δηλαδή θα πάρουμε το παιδί για πρώτη φορά μαζί μας σε κάποια παράσταση.

Μία σειρά από πρακτικά tips λοιπόν που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε της δυσκολίες και ν' αποτελέσει η πρώτη φορά την αφετηρία για πολλές επόμενες:

1. Επιλέγουμε το κατάλληλο έργο.

Η πρώτη φορά είναι αναμενόμενο να δημιουργήσει περίεργα συναισθήματα στο παιδί μας. Το να βρίσκεται για πρώτη φορά σ' ένα μεγάλο κλειστό χώρο με τη δράση να μην διαδραματίζεται σε κάποια οθόνη αλλά ζωντανά μπροστά του και τον κόσμο γύρω του ν' αντιδρά άμεσα στα ερεθίσματα από τα δρώμενα στο θεατρικό σανίδι, δεν είναι κάτι συνηθισμένο γι' αυτό. Γι' αυτό και γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα το χαρακτήρα του παιδιού μας επιλέγουμε ένα έργο που πιστεύουμε ότι θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί καλύτερα. 
 
2. Προετοιμάζουμε το παιδί.
 
Πολύ σημαντική για το πως θ' αντιδράσει το παιδί μας την πρώτη φορά που θα παρακολουθήσει μία θεατρική παράσταση, είναι η όλη προετοιμασία που θα έχει προηγηθεί. Έτσι, μιλάμε στο παιδί για το τι πρόκειται να συναντήσει στη θεατρική αίθουσα προσπαθώντας ν' απαντήσουμε σε όλες τις πιθανές απορίες του. Ένα ενημερωμένο παιδί είναι το πιθανότερο ν' αντιδράσει καλύτερα καθώς εν πολλοίς θα γνωρίζει από πριν τι πρόκειται να συναντήσει.
 
3. Είμαστε ψύχραιμοι κατά τη διάρκεια της παράστασης και δεν εκνευριζόμαστε εάν το παιδί αντιδράσει
 
Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε κι εμείς ως γονείς προετοιμασμένοι για πιθανές μη ευχάριστες αντιδράσεις του παιδιού μας την πρώτη φορά που θα βρεθεί να παρακολουθεί μία θεατρική παράσταση. Έτσι, εάν για οποιοδήποτε λόγο κάτι δεν του αρέσει και εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του, δεν αντιδρούμε αυστηρά ούτε φυσικά το μαλώνουμε. Ακόμη δε κι εάν ζητήσει να φύγουμε, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και προσπαθούμε να το μεταπείσουμε. Εάν δεν το πετύχουμε είναι προτιμότερο να αποχωρήσουμε παρά να πιέσουμε το παιδί. Μην ξεχνάμε πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποια αρνητική αντίδραση του παιδιού που μπορεί να εκπορεύεται από οποιοδήποτε λόγο: το έργο απλά δεν του αρέσει, δεν αισθάνεται άνετα κλεισμένο στον ίδιο χώρο με τόσο κόσμο, ή απλά χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα ενός δρώμενου που δε λαμβάνει χώρα στην οθόνη της τηλεόρασης όπως το παιδί είχε συνηθίσει έως τώρα, αλλά ζωντανά, μπροστά στο ίδιο και δεκάδες άλλους γύρω του.
 
4. Συζητάμε με το παιδί μετά το τέλος της παράστασης.
 
Όταν τελειώσει η παράσταση και έχουν ξεπεραστεί οι όποιες δυσκολίες τυχόν παρουσιαστούν, κάνουμε μία συζήτηση με το παιδί για τις εντυπώσεις του. Μέσα από την κουβέντα αυτή θα αποκτήσουμε μία πρώτη σαφή εικόνα για το τι του άρεσε και τι όχι. Έτσι, θα γνωρίζουμε τι θα πρέπει να προσέξουμε την επόμενη φορά αλλά και θα του λύσουμε τυχόν απορίες ή ενστάσεις έχει. Παράλληλα, είναι πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικά, να κάνουμε μία ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το θέμα που πραγματευόταν το έργο – με βάση και τα σχετικά ερεθίσματα που αυτό έδωσε στο παιδί μας. Άλλωστε, αυτός είναι κι ένας από τους βασικότερους στόχους που θα πρέπει να έχουμε όταν πηγαίνουμε με το παιδί να παρακολουθήσουμε μία θεατρική παράσταση.
 
 
Το θέατρο λοιπόν, πρέπει ν' αποτελεί βασική επιλογή για την ψυχαγωγία όλης της οικογένειας. Είναι δε, εξαιρετικά ωφέλιμο να βάζουμε το παιδί μας στη διαδικασία να παρακολουθεί ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις που προσιδιάζουν φυσικά στην ηλικία του. Με τον τρόπο αυτό το απομακρύνουμε από την συνήθως παθητική παρακολούθηση κάποια τηλεοπτικής εκπομπής ή το ατελείωτο παιχνίδι στο διαδίκτυο.
Απλά, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί τις πρώτες φορές που θα επισκεφτούμε κάποια θεατρική αίθουσα μαζί του, καθώς η καλή αρχή αποτελεί πάντα το βασικότερο πρόκριμα για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια.
 
 
Κοινοποίηση