Φροντιστήριο ή Ιδιαίτερα Μαθήματα; Τα Υπέρ & τα Κατά

0

Είναι βέβαιο ότι ο σκοπός κάθε γονιού είναι το καλύτερο δυνατό για το παιδί του. Μέσα στα πλαίσια αυτά λοιπόν, και ιδιαίτερα στο πολύ σημαντικό θέμα της μόρφωσης, έρχεται κάποια στιγμή και το 'κλασικό' δίλημμα Φροντιστήριο ή Ιδιαίτερα μαθήματα; Ένα δίλημμα που αφορά τόσο την ενίσχυση στην αφομοίωση της σχολικής ύλης όσο και στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών.

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά Υπέρ και Κατά κάθε μίας από τις 2 λύσεις ως ένα πρακτικό οδηγό για την επιλογή της καλύτερης – εκείνης που ταιριάζει δηλαδή στη κάθε συγκεκριμένη περίπτωση παιδιού:

Φροντιστήριο

Πλεονεκτήματα:

* Συνολικά χαμηλότερο κόστος απ' ότι τα Ιδιαίτερα Μαθήματα (σε πολλές περιπτώσεις δε, σημαντικά χαμηλότερο),

* Το παιδί είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου κάτι που αποτελεί ένα βασικό κίνητρο για να βελτιώσει την απόδοσή του καθώς πρέπει να λειτουργήσει σ' ένα περιβάλλον ανταγωνισμού,

* Οι καθηγητές στα σοβαρά φροντιστήρια αξιολογούνται διαρκώς για την απόδοσή τους κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες υψηλής ποιότητας δουλειάς αλλά και έγκαιρης διόρθωσης των όποιων λαθών γίνονται.

Μειονεκτήματα:

* Σχεδόν καθημερινές μετακινήσεις από το σπίτι κάτι που κουράζει σημαντικά παιδιά και γονείς ενώ περιορίζει τον όποιο ελεύθερο χρόνο,

* Αυξημένη πιθανότητα να μην αναδειχθούν έγκαιρα οι αδυναμίες ενός παιδιού ακριβώς λόγω του αριθμού των μαθητών και συνεπώς να μην γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις βελτίωσης.

 

Ιδιαίτερα Μαθήματα

Πλεονεκτήματα:

* Δυνατότητα προσαρμογής της διαδασκαλίας και της όλης εκπαιδευτικής προσέγγισης στα μέτρα (πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα) του κάθε συγκεκριμένου μαθητή κάτι που μπορεί ν' αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμο για την όλη πρόοδό του,

* Αποφυγή της ταλαιπωρίας των καθημερινών μετακινήσεων κάτι που ξεκουράζει το παιδί και παράλληλα του εξοικονομεί χρόνο για παιχνίδι ή τις όποιες άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες προτιμάει,

* Τα επιτυχημένα Ιδιαίτερα Μαθήματα συχνά βοηθούν το μαθητή να προχωρήσει γρηγορότερα στη διαδικασία εκμάθησης κερδίζοντας σημαντικό χρόνο.

Μειονεκτήματα:

* Αυξημένο κόστος – σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά υψηλότερο από αυτό των φροντιστηρίων,

* Η επιτυχία των Ιδιαίτερων Μαθημάτων εξαρτάται εν πολλοίς από την ίδια την προσωπικότητα, την εμπειρία και τη μεταδοτικότητα του καθηγητή καθώς δεν υπάρχει ο πλουραλισμός προσώπων και η διαδικασία αξιολόγησης που υπάρχει στα φροντιστήρια.

 

Όλα τα παραπάνω έρχονται να μας καταδείξουν τα βασικά 'Υπερ' και 'Κατά' κάθε μίας από τις 2 διαθέσιμες επιλογές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, απόλυτες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια ημών των γονιών που θα πρέπει να σταθμίζουμε μία σειρά από δεδομένα που προαναφέρονται (ιδιαίτερη προσωπικότητα κι ανάγκες του κάθε παιδιού, διαθέσιμος χρόνος, οικονομικές δυνατότητες κ.ο.κ.) ώστε να πάρουμε την απόφασή μας. Ας θυμόμαστε πάντως ότι τίποτε δεν είναι απαραίτητα για πάντα. Εάν δούμε ότι η επιλογή που κάναμε δεν αποδίδει μπορούμε πάντα να δοκιμάσουμε την άλλη λύση. Άλλωστε, η εκπαιδευτική διαδικασία -εκτός των άλλων- είναι και μία διαδικασία διαρκούς (ανα)προσαρμογής σε νέα δεδομένα. 

 

Κοινοποίηση