10 + 2 Ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών στις διακοπές

0

Καλοκαίρι, τα σχολεία είναι κλειστά και τα παιδιά έχουν πολύ όρεξη για παιχνίδι – περισσότερη από κάθε άλλη στιγμή του χρόνου! Τι κάνουμε; Η πρώτη επιλογή φυσικά είναι να τα βγάλουμε έξω να ξεδώσουν – στη παιδική χαρά κι όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα για παιχνίδι. Η επόμενη κίνηση (καθώς η διάθεση για παιχνίδι δεν …ανακόπτεται τόσο εύκολα) είναι να τους δώσουμε μερικές ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι εντός σπιτιού, πέρα από τα συνηθισμένα.

Δείτε λοιπόν 12 πολύ απλές ιδέες για δραστηριότητες το καλοκαίρι που θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά σας και μάλιστα μέσα στο σπίτι:

1. Δώστε τους ένα απλό λευκό μπλουζάκι και αφήστε τα παιδιά να το ζωγραφίσουν με κηρομπογιές. Θα χαρούν τόσο που θα μπορούν να φορέσουν μια δική τους δημιουργία!

2. Τοποθετήστε ταινία στο πάτωμα και δημιουργήστε αυτοκινητόδρομο για τα αυτοκινητάκια του μικρού σας.

3. Γεμίστε μερικά μπαλόνια με αλεύρι. Μπορούν τα παιδιά να ζωγραφίσουν και προσωπάκια πάνω σε αυτά για να μοιάζουν με ανθρωπάκια. Η αίσθηση όταν τα ακουμπάς και τα ζουμπάς είναι πολύ ευχάριστη και έτσι ένα νέο παιχνίδι δημιουργείται από το πουθενά. Θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε και εσείς ως …αγχολυτικό!

4. Ένα  καράβι στο σαλόνι σας.

Μετατρέψτε τον καναπέ σε σαλόνι δημιουργώντας το κατάλληλο σχήμα με τη βοήθεια των μαξιλαριών. Καλύψτε τον καναπέ με μαξιλάρια γύρω – γύρω ώστε όταν το παιδί βρίσκεται μέσα στο καράβι να μην βλέπει το πάτωμα. Μόλις τελειώσει το παιχνίδι τακτοποιήστε μαζί με το μικρό σας το σαλόνι και επιστρέψτε στο … λιμάνι, δηλαδή στην πραγματικότητα!

5. Διαγωνισμός μπαλονιών.

Εξοπλιστείτε με μπαλόνια, φουσκώστε τα και δώστε το σύνθημα για τον αγώνα. Σκοπός είναι να κρατήσει το παιδί ψηλά, όσο το δυνατόν περισσότερα μπαλόνια. Δώστε του ένα και σε λίγο κι άλλο ένα και σε λίγο ένα ακόμη… Βάλτε μουσική για ρυθμό και ενθαρρύνετέ το με συνθήματα να συνεχίσει. Αλήθεια, εσείς πόσα μπαλόνια μπορείτε να κρατάτε ταυτόχρονα στον αέρα;

6. Όταν τα κουτιά των παπουτσιών μεταμορφώνονται σε δωμάτια.

Τα κουτιά των παπουτσιών μπορούν να ντυθούν με κόλλες της επιλογής σας και να μεταμορφωθούν σε  δωμάτια που θα ενώνονται μεταξύ τους με  συνδετήρες. Θα περάσετε αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ μπορούν σε αυτή τη διαδικασία να συμμετέχουν και άλλα παιδιά, καθένα από τα οποία θα αναλάβει να φτιάξει το δικό του δωμάτιο. Φτιάξτε τα έπιπλα από σπιρτόκουτα ή κουτιά ατομικών μερίδων δημητριακών. Για χαλάκια, τραπεζομάντιλα και πετσέτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά κομματάκια από κάποιο ύφασμα που δεν χρειάζεστε.

7.  Κούκλες από καπάκια!

Όλοι έχουμε στο σπίτι καπάκια από κάθε λογής μπουκάλια και συσκευασίες που χρησιμοποιούμε. Πριν ετοιμαστείτε να τα πετάξετε, αξίζει να τα δείτε αλλιώς και να τα χρησιμοποιήσετε για να παίξετε με τα μικρά σας. Πρόκειται για μια δημιουργική δραστηριότητα που θα βοηθήσει τα παιδιά ν' αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους αλλά και να μάθουν την αξία της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Τι θα χρειαστείτε: καπάκια, ψαλίδι, κόλλα στιγμής, κουμπιά, χαρτόνια, κορδέλες, κουμπιά.

Παίρνετε τα καπάκια που έχετε μαζέψει και αφού τα ξεπλύνετε καλά, τ' αφήνετε να στεγνώσουν. Μετά τα τοποθετείτε πάνω στο τραπέζι και με το ψαλίδι κόβετε το χαρτόνι και τις κορδέλες στο σχήμα της επιλογής που έχετε αποφασίσει να φτιάξετε. Μπορείτε συμπληρωματικά να προσθέσετε  με κόλλα  διακοσμητικά στοιχεία.  Για περισσότερη διασκέδαση οργανώστε με τα παιδιά μια πρόχειρη θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τις φατσούλες που φτιάξατε.

8. Μετατρέψτε τα βαρετά για τα παιδιά εξαρτήματα της κουζίνας σε κάτι διασκεδαστικό!

Τι θα χρειαστείτε:

Ένα ζευγάρι λαστιχένια γάντια κουζίνας,

Ψαλίδι,

Μαρκαδόρους (όχι υδατοδιαλυτούς).

Μ' ένα ψαλίδι κόβετε τα δάχτυλα από τα γάντια σε τέτοιο μήκος ώστε να εφαρμόζουν καλά στα δάχτυλα του παιδιού. Ζωγραφίζετε μαζί φατσούλες σε κάθε δάχτυλο (με μαρκαδόρους μόνιμους). Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει! Μπορείτε να ζωγραφίσετε ακόμη και τους ήρωες παραμυθιών, βασιλιάδες, λύκους, γουρουνάκια, …ό,τι ευχαριστεί το κοινό. 

9. Φτιάχνω μόνος μου μπογιές.

Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν όταν μάθουν ότι με μερικά απλά υλικά από την κουζίνα μπορούν να φτιάξουν χρώματα. Κι εσείς θα ενθουσιαστείτε με το πόσο ασφαλή είναι αυτά τα νέα χρώματα για τα παιδιά σας.

Τι θα χρειαστείτε:

-Μισή κούπα αλάτι,

-Μισή κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

-Μισή κούπα νερό,

-Χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Οδηγίες:

Ανακατέψτε καλά το αλάτι, το αλεύρι και το νερό. Το μείγμα θα πρέπει να γίνει πηχτό σαν κρέμα. Προσθέστε το χρώμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή απόχρωση καθώς ανακατεύετε. Μπορείτε να βάλετε το μείγμα σε ένα μπουκάλι που να πιέζεται ή σε ένα πλαστικό πιάτο!

10. Αυτοκόλλητα.

Τα παιδιά λατρεύουν τα αυτοκόλλητα και μπορούν να ασχοληθούν με αυτά, για ώρες με πλήρη προσήλωση! Έτσι, κάθε φορά που θα βρίσκετε αυτοκόλλητα, οπουδήποτε και με οποιοδήποτε σχέδιο, ειδικά αν τα βρίσκετε σε προσφορά, να τα αγοράζετε και να τα φυλάτε σε ένα κουτί. Και όταν έρχεται η «δύσκολη» ώρα που το παιδί θα ψάχνει ν' απασχοληθεί με κάτι, μπορείτε να του δίνετε το κουτί και ένα μπλοκ ζωγραφικής και να κολλά αυτοκόλλητα με την ψυχή του! Μάλιστα, όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο πιο περίπλοκο μπορείτε να του το κάνετε, π.χ. να του λέτε να τα κολλά με συγκεκριμένο τρόπο για να προκύψει ένα ωραίο σχέδιο ή να του πάρετε και κάποια στυλό με γκλίτερ που κολλάει.

11. Bowling στο σπίτι.

Πως; Κρατώντας τα άδεια μπουκάλια απο το εμφιαλωμένο νερό και χρησιμοποιώντας μια οποιαδήποτε μπάλα. Ειδικά στις διακοπές, είναι ένα εύκολο στην προετοιμασία παιχνίδι. Μπορούμε να τυλίξουμε με χαρτοταινία τα μπουκάλια και να βάψουμε λωρίδες γύρω τους με διάφορα χρώματα!

12. Παιχνίδι "μυρωδιάς και γεύσης".

Παίρνουμε μπουκάλια και βαζάκια με διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές (π.χ. καφές, λεμόνι, ξύδι, μαρμελάδα ή μέλι και κολώνια). Λέμε στο παιδί να κλείσει τα μάτια. Ανοίγουμε ένα βάζο τη φορά, το παιδί μυρίζει τη μυρωδιά και την ονοματίζει. Αφού τα βρει ή τα μάθει όλα, του δίνουμε να δοκιμάσει με ένα κουταλάκι και να μαντέψει πάλι ποιά γεύση δοκίμασε.

Μελίνα Μ.

 

Κοινοποίηση