Οικογενειακές διακοπές: τι πρέπει να έχουμε μαζί μας

0
Οι οικογενειακές διακοπές είναι μια από τις πλέον ευχάριστες περιόδους του χρόνου για όλη την οικογένεια. Κι αυτό γιατί γονείς και παιδιά απαλλαγμένοι από κάθε άγχος (για τη δουλειά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις οι μεν – για το σχολείο οι δε) εστιάζουν στο να περάσουν καλά, ΜΑΖΙ. Γι' αυτό ίσως κι όταν αργότερα αναπολούμε εικόνες από την παιδική μας ηλικία το μυαλό πάντα στριφογυρίζει σε κάποιο καλοκαίρι.
Ας δούμε λοιπόν μία πρώτη λίστα από τα βασικά-απαραίτητα πράγματα που κάθε οικογένεια πρέπει να έχει μαζί της την περίοδο των διακοπών ώστε να αποφύγει κατά το δυνατόν τα …απρόοπτα – γιατί πολλές φορές και στις οικογενειακές διακοπές το αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί στις …λεπτομέρειες:

 

Γ Ι Α  Τ Α  Π Α Ι Δ Ι Α :

1. Παιχνίδια και βιβλία:
Απαραίτητα για κάθε παιδί. Φυσικά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών μας προμηθευόμαστε και τα αντίστοιχα. Ας θυμόμαστε ωστόσο ότι όσον αφορά τα παιχνίδια καλό θα ήταν κάποια από αυτά να είναι σε version ταξιδίου (υπάρχουν πολλά τέτοια επιτραπέζια) καθώς οι πολλές ώρες σε αυτοκίνητο ή πλοίο δεν περνάνε διαφορετικά!
 
2. Εύκολο φαγητό – τύπου σνακ, νερό, φρούτα αλλά και γλυκίσματα …ανθεκτικά στη ζέστη.
Ας μην ξεχνάμε ότι το φαγητό (και ιδιαίτερα το γλύκισμα) αλλά και το νερό είναι το καλύτερο καταπραυντικό για ένα παιδί που θ' αρχίσει να γκρινιάζει κουρασμένο από μία πολύωρη διαδρομή ή τη ζέστη. 
 
3. Κάποια βασικά φάρμακα για …κάθε ενδεχόμενο (όπως αντιπυρετικά, αλοιφή για τσιμπήματα εντόμων κλπ).
Επίσης καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας και κάποιο θερμόμετρο, γάζες, τραυμαπλάστ αλλά και τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών – αχρειάστα να 'ναι!
 
4. Σκίαστρα για τα παράθυρα του αυτοκινήτου, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια είναι μία βασική αιτία γαι την γκρίνια που πιθανόν κάποια στιγμή ν' ακούσουμε από τα πίσω καθίσματα! 
 
 
Γ Ι Α  Τ Ο Υ Σ  Μ Ε Γ Α Λ Ο Υ Σ :
 
1. Χρήματα & κάρτες:
Τώρα χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί; Αυτό που πρέπει απλά να προσέξουμε είναι, εάν επιλέξουμε να κινηθούμε στις διακοπές μόνο με μετρητά κι όχι με κάρτες να τα έχουμε επιμερίσει σε …διαφορετικά σημεία των αποσκευών για παν ενδεχόμενο…
 
2. Δίπλωμα & ταυτότητα – απαραίτητα για κάθε μακρινή μετακίνηση.
 
3. Κάποια βασικά φάρμακα (κι εδώ κινούμαστε περίπου στα ίδια πλαίσια με παραπάνω – δηλ. αντιπυρετικά φάρμακα για μεγάλους, αλοιφή για τα τσιμπήματα εντόμων κ.ο.κ.).
 
4. Κινητό τηλέφωνο και φυσικά φορτιστή – καθώς το κινητό χωρίς το φορτιστή του σύντομα θα μας είναι …άχρηστο.
 
5. Βιβλία:
Η περίοδος των διακοπών είναι ίσως η μοναδική πλέον που οι ''μεγάλοι'' έχουμε χρόνο για διάβασμα. Απλά επειδή κι αυτός ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, ας κάνουμε μία προσεκτική επιλογή των τίτλων που θα πάρουμε μαζί μας.
 
6. Laptop:
Το εάν θα πάρουμε laptop μαζί μας εξαρτάται φυσικά κι από το πόσο θέλουμε ν'…αποτοξινωθούμε από τεχνολογία, καθημερινή ειδησεογραφία κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, προτείνουμε να μη φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή μαζί του. Οι διακοπές δεν είναι περίοδος για να στηθούν μπροστά από μία οθόνη αλλά για να κινηθούν έξω – να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να παίξουν, να διασκεδάσουν πραγματικά.
 
 
 
Γ Ι Α  Ο Λ Ο Υ Σ :
 
1. Ρούχα:
Εδώ δεν χρειάζονται …υπερβολές αλλά ένας προσεκτικός υπολογισμός των ημερών που θα είμαστε διακοπές και των ρούχων που θα χρειαστούμε γι' αυτό το διάστημα. Αυτό που δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, είναι να έχουμε -μικροί και μεγάλοι- μαζί μας και κάποιο μπουφάν καθώς ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά, την ημέρα οι θερμοκρασίες χτυπούν μεν limit up, το βραδάκι όμως κάνει πολύ συχνά την εμφάνισή του αυτό το δροσερό έως κρύο αεράκι που θέλει το …κάτι παραπάνω σε ρούχα για ν' αντιμετωπίσουμε τη ψύχρα του.
Επίσης όσον αφορά τα παπούτσια καλό είναι να έχουμε μαζί μας 2 ζευγάρια εκ των οποίων το ένα να είναι "παντός καιρού".
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε φυσικά το πλέον απαραίτητο είδος ρουχισμού για τις διακοπές, …το μαγιό!
 
2. Είδη καθημερινής χρήσης – όπως:
-Μία οδοντόβουρτσα μεγέθους ταξιδίου και μία αντίστοιχου μεγέθους οδοντόκρεμα,
-Ένα νυχοκόπτη,
-Μία χτένα ή βούρτσα ταξιδίου.
 
3. Αντιηλιακά – για μικρούς και μεγάλους:
Ο ήλιος είναι ευπρόσδεκτος αλλά και επικίνδυνος – ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Πρέπει λοιπόν να έχουμε μαζί μας τα κατάλληλα αντηλιακά – ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας ώστε να μπορέσουμε να τον απολαύσουμε χωρίς συνέπειες.
 
4. Φωτογραφική μηχανή:
Απολύτως απαραίτητη για να αποθανατίσουμε όλες τις μικρές και μεγάλες στιγμές με την οικογένειά μας στις διακοπές. Δεν λέμε φυσικά και κάμερα καθώς οι νέες φωτογραφικές μηχανές λειτουργούν και ως κάμερα και μάλιστα πολύ καλών επιδόσεων. Απλά κι εδώ -όπως και στην περίπτωση του κινητού- δεν πρέπει να ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας φορτιστή ή να έχουμε ικανή προμήθεια σε μπαταρίες για να είμαστε έτοιμοι ν' αποθανατίσουμε την κάθε στιγμή των διακοπών μας χωρίς απρόοπτα. 
 
 
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι τα παραπάνω αποτελούν μια πρώτη – βασική καταγραφή των απαραίτητων που πρέπει να έχουμε μαζί μας, μικροί και μεγάλοι, στις οικογενειακές διακοπές. Αυτό που δεν αναφέρεται ωστόσο είναι το βασικότερο:  η  κ α λ ή  δ ι ά θ ε σ η !  Η απόφαση να ξεχάσουμε για λίγο όσα πιθανόν μας ταλαιπώρησαν το προηγούμενο διάστημα και ν΄αφιερώσουμε τις ημέρες αυτές σε εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους. Είναι πραγματικά, το βασικό προαπαιτούμενο για να περάσουμε καλά! 
 
……………………………………..
* Image by Vlado / FreeDigitalPhotos.net
 
 
 
Κοινοποίηση