5 πράγματα που μπορούν να μας χαλάσουν το Σαββατοκύριακο

0

Τα Σαββατοκύριακα έρχονται για να μας δώσουν την απαραίτητη ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε μετά από μία φορτωμένη εβδομάδα στη δουλειά ή το σχολείο. Για να τ’ απολαύσουμε όμως πρέπει να αποφύγουμε 5 βασικά πράγματα που μπορούν πραγματικά να μας τα χαλάσουν: 

1. Έλλειψη προγραμματισμού

Σίγουρα το Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιο χαλαρό από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας με τις τόσες υποχρεώσεις, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένας, έστω, βασικός προγραμματισμός. Μια σωστή, προγραμματισμένη κατανομή του διαθέσιμου χρόνου στις όποιες υποχρεώσεις, τις δουλειές για το σπίτι και φυσικά την ξεκούραση και τη διασκέδαση θα βοηθήσει ώστε να τον εκμεταλλευτούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πολλές φορές μάλιστα ο προγραμματισμός του Σαββατοκύριακου μπορεί να βοηθήσει στο να περάσουμε καλύτερα και τις ημέρες της εβδομάδας που ακολουθεί.

2. «Χαμένοι» στην τεχνολογία

Εάν περάσουμε τις 2 ημέρες του Σαββατοκύριακου ελέγχοντας κάθε τέταρτο τα emails μας είναι καλύτερα να φέρουμε ένα κρεβάτι στο γραφείο και να παραμένουμε εκεί και μετά την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο στον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Ακόμη κι εάν η φύση της δουλειάς μας απαιτεί μία κάποια online επικοινωνία μπορούμε και πρέπει να χαράξουμε τις δικές «κόκκινες» γραμμές. 

3. Υπερβολικός ύπνος

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι το Σαββατοκύριακο μπορούμε και πρέπει να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω, από την άλλη όμως το Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να είναι αφιερωμένο στον ύπνο. Εκτός δε του ότι ο υπερβολικός ύπνος θα μας στερήσει δραστηριότητες και χόμπυ που τα έχουμε πραγματικά ανάγκη πιθανότατα θα μας δημιουργήσει και προβλήματα προσαρμογής στην εργασιακή εβδομάδα που ακολουθεί.

4. Κλεινόμαστε στο σπίτι

Εάν κλειστούμε σπίτι παρότι ο καιρός έξω δεν είναι απαγορευτικός τότε το Σαββατοκύριακό μας θα είναι απλά ένα χαμένο Σαββατοκύριακο. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσπαθήσουμε να βγούμε εκτός σπιτιού, να έρθουμε σ’ επαφή με τη φύση να ξεφύγουμε λίγο από τους τέσσερις τοίχους που μας ακολουθούν σε γραφείο και σπίτι. Ακόμη κι εάν δεν υπάρχουν τα χρήματα για μία καλή εξόρμηση, ας επιλέξουμε ένα απλό περπάτημα έξω ή μία απλή βόλτα σε κάποια παραλία ή ένα κοντινό βουνό. Θα δούμε ότι το μυαλό θα καθαρίσει απ’ όλες τις έγνοιες της προηγούμενης εβδομάδας και θα μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις ημέρες που έρχονται με πολύ μεγαλύτερη δύναμη κι αισιοδοξία. Γιατί αυτός που ξεκουράζεται κι ανανεώνεται πραγματικά είναι και πολύ περισσότερο αποδοτικός σε ότι κάνει.

5. Κουβαλάμε τις σκοτούρες του γραφείου στο σπίτι

Δε λέμε ότι είναι εύκολο μέσα σε δύο μόνο ημέρες να ξεφύγουμε από το άγχος των υποχρεώσεων της υπόλοιπης εβδομάδας. Όμως κι εδώ υπάρχει ένα μικρό μυστικό που μπορεί να βοηθήσει: προσπαθούμε να γεμίσουμε το χρόνο μας με δραστηριότητες – ιδιαίτερα με δραστηριότητες που μας φέρνουν σε επαφή κι επικοινωνία με την οικογένειά μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Γιατί για τον ελεύθερο χρόνο του Σαββατοκύριακου ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας βασικός κανόνας: όσο περισσότερο χώρο αφήνουμε στο μυαλόκαι τις σκέψεις μας για τις υποχρεώσεις της υπόλοιπης εβδομάδας τόσο χώρο αυτές καταλαμβάνουν. Εάν λοιπόν γεμίσουμε το μυαλό μας με άλλες εικόνες και παραστάσεις θα καταφέρουμε να το περιορίσουμε σημαντικά από το ν’ ανακυκλώνει διαρκώς τις ίδιες ψυχοφθόρες σκέψεις που θέλουμε ν’ αποφύγουμε. 

 

Κοινοποίηση