Σαββατοκύριακο με την Οικογένεια! Ιδέες & Προτάσεις

0
Το Σαββατοκύριακο είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη περίοδος της εβδομάδας για όλη την οικογένεια.
Κι αυτό γιατί πολύ απλά γονείς και παιδιά μπορούν να περάσουν ένα διήμερο όλοι μαζί κάνοντας πράγματα που τους ευχαριστούν, απαλλαγμένοι από το άγχος της εργασιακής αλλά και της σχολικής καθημερινότητας.
Ας δούμε  λοιπόν μία σειρά από ιδέες και προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να το απολαύσουμε:
 

Παρασκευή απόγευμα:

 

Μια καλή επιλογή για τα παιδιά είναι το …διάβασμα! Για 2 βασικούς λόγους:
 
i. Έρχονται με κεκτημένη ταχύτητα από τη σχολική εβδομάδα που προηγήθηκε οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρωθούν και να διαβάσουν αποτελεσματικά.
 
ii. Με τον τρόπο αυτό μένει ελεύθερο όλο το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο (μια και -κακά τα ψέματα- το Σ/Κ ξεκινάει στην πραγματικότητα την Παρασκευή το απόγευμα) χωρίς το άγχος των μαθημάτων για τη Δευτέρα να κυνηγά μικρούς αλλά και …μεγάλους. Εάν για οποιοδήποτε λόγο τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν την Παρασκευή, η καλύτερη επιλογή είναι να βρεθεί μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στο επόμενο διήμερο αφιερωμένη αποκλειστικά στο διάβασμα. Το χειρότερο σενάριο δε, είναι το διάβασμα σε …δόσεις. Λίγο το Σάββατο το πρωί, λίγο το απόγευμα, λίγο την Κυριακή το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα θα είναι κατ' ουσίαν να δεσμευτεί όλο το Σαββατοκύριακο της οικογένειας καθώς το άγχος της σχολικής μελέτης θα "κυνηγάει'' κάθε άλλη δραστηριότητα.
 
Σάββατο:
 
Το Σάββατο πρωί είναι το ιδανικότερο διάστημα για τα απαραίτητα ψώνια. Έχοντας …χαρτογραφήσει από πριν τις ανάγκες της οικογένειας προβαίνουμε στις ανάλογες κινήσεις.
Super Market για τον ανεφοδιασμό της ερχόμενης εβδομάδας και επίσκεψη στα υπόλοιπα καταστήματα για τις όποιες άλλες ανάγκες. Εάν μάλιστα η έξοδος για τα ψώνια συνδυαστεί και με κάποια βόλτα με τα παιδιά (δεδομένου ότι η όλη οικονομική κατάσταση έχει πλέον κάνει το shopping ιδιαίτερα σύντομο – περιορίζοντάς το στα απολύτως απαραίτητα) τόσο το καλύτερο! Ένα χαλαρό καφεδάκι, ένα γλυκό για τα παιδιά, ή ακόμη κι ένα απλό περπάτημα παρέα – η διάθεση είναι που μετράει!
 
Για το Σάββατο το μεσημέρι η επιλογή πρέπει να είναι μία: φαγητό όλοι μαζί. Το να τρώει όλη η οικογένεια μαζί είναι πολύ σημαντικό. Κι επειδή δεν υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες μέσα στην εβδομάδα, το Σαββατιάτικο μεσημεριανό φαγητό είναι ιδανικό για να μαζευτούν όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι.  Και βέβαια το ίδιο ισχύει και για τα Κυριακάτικα μεσημέρια όταν η οικογένεια παραμείνει στο σπίτι.
 
Επίσης το Σάββατο το μεσημέρι είναι η ιδανική περίοδος του Σαββατοκύριακου και για κάποιες άλλες δραστηριότητες που όλοι θέλουν να τις …αποφύγουν – είναι απαραίτητες όμως: 
Έτσι, όλη η οικογένεια μπορεί να βάλει ένα χεράκι και να γίνει ένα γενικό καθάρισμα και σιγύρισμα του σπιτιού ενόψει της επερχόμενης εβδομάδας. Επίσης οι μαμάδες μπορούν να ετοιμάσουν κάποια φαγητά που θα παίρνουν μαζί τους τα μέλη της οικογένειας στη δουλειά ή στο σχολείο το επόμενο διάστημα. Οι πίττες, τα κέικ ή τα κουλουράκια μοιάζουν ιδανικές λύσεις.
Τέλος, μικροί και μεγάλοι μπορούν να διαλέξουν τα ρούχα της επόμενης εβδομάδας. Με την κίνηση αυτή, θα γλυτώσουν τις επόμενες ημέρες από το καθημερινό πρωινό ψάξιμο για τα ρούχα της ημέρας που αγχώνει αλλά και καθυστερεί.
 
Το Σαββατιάτικο απόγευμα τώρα, θα προτείναμε κάτι που είναι ίσως κάπως ξεχασμένο στη σημερινή οικογένεια. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Κι αυτό γιατί τα επιτραπέζια παιχνίδια προσφέρουν όλη τη διασκέδαση που προσφέρουν και τα ηλεκτρονικά που συνήθως επιλέγουν τα παιδιά – μ' ένα όμως σημαντικό πλεονέκτημα:  επιτρέπουν να συμμετέχει σε αυτά όλη η οικογένεια μαζί – κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο στα ηλεκτρονικά. Μαζεύονται λοιπόν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και μοιράζονται διασκέδαση, αγωνία αλλά και γνώσεις και φυσικά επιτυχίες ή αποτυχίες. Τα καλά επιτραπέζια παιχνίδια επιμορφώνουν, διασκεδάζουν και κυρίως χαρίζουν μοναδικές στιγμές για να τις μοιραστούν γονείς και παιδιά.
 
Για το Σάββατο το βράδυ το πρόγραμμα είναι …ελεύθερο.  Τα παιδιά θέλουν να βγουν με τους φίλους τους όπως και οι γονείς με τους …δικούς τους. Εάν πάντως για κάποιο λόγο αυτό δε συμβεί τότε ούτε αυτή η ευκαιρία πρέπει να πάει χαμένη. Μια χαλαρή κουβέντα, μια ταινία στην τηλεόραση παρέα, ένα ελαφρύ φαγητό – στιγμές που όλη η οικογένεια μπορεί ν' απολαύσει παρέα.
 
Κυριακή:
 
Για την Κυριακή η πρόταση είναι μία:  βόλτα, εκδρομή – μία μικρή "οικογενειακή απόδραση".
Κι εάν τα οικονομικά είναι "σφιχτά" υπάρχουν πάντα προορισμοί που είναι κοντινοί και δεν απαιτούν ιδιαίτερα έξοδα. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξεφύγει η οικογένεια από τα συνηθισμένα, να έρθει σε επαφή με τη φύση (κάτι απολύτως αναγκαίο – ιδιαίτερα γι' αυτούς που μένουν στα αστικά κέντρα), ν' αλλάξει παραστάσεις.
Οι εκδρομές ανανεώνουν τη διάθεση, φτιάχνουν το κέφι, φορτίζουν τις μπαταρίες για την εβδομάδα που έρχεται. Είναι απολύτως απαραίτητες για μικρούς και μεγάλους. Δεν υπάρχει άλλωστε καλύτερη απόδειξη γι' αυτό από το γεγονός ότι όταν, χρόνια μετά, θ' αναζητήσουμε να φέρουμε στη μνήμη ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές, το πιθανότερο είναι οι πρώτες εικόνες που θα έρθουν να είναι από κάποια οικογενειακή εκδρομή.
 
 
Π ρ α κ τ ι κ ά  t i p s  γ ι α  τ ο  Ο ι κ ο γ ε ν ε ι α κ ό  Σ α β β α τ ο κ ύ ρ ι α κ ο :
 
Κάνουμε ένα στοιχειώδη προγραμματισμό.
Εάν έχουμε καθορίσει εξαρχής τις ώρες που θ' αφιερωθούν στο διάβασμα, τα ψώνια, τις απαραίτητες δουλειές του σπιτιού ενόψει της επερχόμενης εβδομάδας, τότε είναι βέβαιο ότι ο ελεύθερος χρόνος που θα εξασφαλίσουμε θα είναι πολύ περισσότερος.
 
Περιορίζουμε την τηλεόραση.
Η τηλεόραση ευννοεί συνήθως την απομόνωση κι όχι τη συλλογική συμμετοχή – το να περνάει όλη η οικογένεια καλά μαζί. Έτσι, καλό είναι να δούμε κάποια ταινία όλοι μαζί παρέα όταν δεν υπάρχει κάποια επιλογή εξόδου αλλά …έως εκεί! 
 
Προσπαθούμε να αφήσουμε …εκτός, προβλήματα και άγχος.
Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά αξίζει την προσπάθεια. Τα προβλήματα και το άγχος είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να λυθούν εάν τα μεταφέρουμε και το Σαββατοκύριακο – μάλλον θα μας το χαλάσουν. Προσπαθούμε λοιπόν να καθαρίσουμε το μυαλό μας από τις αρνητικές σκέψεις και ν' απολαύσουμε την παρέα των δικών μας ανθρώπων – της οικογένειάς μας.

 

Κοινοποίηση