Οικογενειακό αυτοκίνητο: πως επιλέγουμε το κατάλληλο

0
 Η απόφαση για να αγοράσουμε οικογενειακό αυτοκίνητο δεν είναι απλή – ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τα οικονομικά της ελληνικής οικογένειας είναι …στενάχωρα. Συνεπώς, η τελική μας απόφαση αλλά και η όλη διαδικασία πριν από αυτή πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένα κριτήρια – που θα βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες της οικογένειάς μας.

Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τα σημαντικότερα από αυτά που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την κατά το δυνατό καλύτερη επιλογή:

1. Το maximum ποσό που είμαστε διατεθεμένοι να ξοδέψουμε.

Το κριτήριο αυτό φαίνεται αυτονόητο κι όμως δεν είναι. Προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε έρευνα αγοράς θα πρέπει να έχουμε καταλήξει με σαφήνεια στο μέγιστο ποσό που μπορούμε να ξοδέψουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει να γλιτώσουμε χρόνο (αφού θα περιοριστούμε στη διερεύνηση των μοντέλων που το κόστος τους κινείται μέσα στα πλαίσια τιμής που έχουμε θέσει) αλλά και χρήμα καθώς είναι πιο δύσκολο να παρασυρθούμε από τις…''σειρήνες'' – άλλωστε δεν είναι εποχές για περιττά έξοδα.
 
2. Πόσοι προορίζονται για επιβάτες του αυτοκινήτου.
Προσοχή στο συγκεκριμένο κριτήριο:  η πιο εύκολη απάντηση θα ήταν οι γονείς και τα παιδιά. Έτσι, εάν μία οικογένεια έχει 3 παιδιά βολεύεται μια χαρά σ' ένα μεγάλο πενταθέσιο αυτοκίνητο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Όχι πάντα, καθώς πολλές φορές θα πρέπει να σκεφτούμε π.χ. και τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, τον παππού και τη γιαγιά οι οποίοι συνήθως ακολουθούν π.χ. τα Σαββατοκύριακα στο εξοχικό. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή μάλλον θα πρέπει να βάλουμε στο ρόστερ των πιθανών επιλογών μας και τα επταθέσια MPV αυτοκίνητα (διαβάστε το σχετικό άρθρο του Praktikesidees εδώ).
Επίσης, μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι η ηλικία των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στα πίσω καθίσματα. Έτσι εάν π.χ. πρόκειται να φιλοξενηθούν δύο παιδάκια πολύ μικρής ηλικίας και ένα μεγαλύτερο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χώρος των πίσω θέσεων του αυτοκινήτου που θ' αγοράσουμε, θα είναι αρκετός ώστε να καθίσει το μεγαλύτερης ηλικίας παιδί μας με άνεση δίπλα στα 2 παιδικά καθισματάκια (που συνήθως καταλαμβάνουν αρκετό χώρο).
 
3.  Πορτμπαγκάζ.
Ένα απο τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου αυτοκινήτου είναι και η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ – γιατί οικογένεια σημαίνει …αποσκευές. Θα προτείναμε λοιπόν σαφώς, αυτοκίνητα με χώρο αποσκευών 400lt+  αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου και μία άλλη παράμετρο: ο χώρος αποσκευών δεν φτάνει να είναι μεγάλος αλλά και το σημείο φόρτωσής του να διευκολύνει τη φόρτωση δύσκολων αντικειμένων όπως π.χ. ένα καρότσι. 
 
4.  Ασφάλεια.
Για τη σημασία της ασφάλειας του αυτοκινήτου δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε. Εξετάζουμε λοιπόν με προσοχή τον αριθμό των αερόσακων που διαθέτει αλλά και την κατάταξή του στο Ευρωπαικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων Euro NCAP.
 
5.  Κατανάλωση καυσίμου.
Άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να καταλήξουμε στην τελική μας επιλογή. Εδώ θα λέγαμε ότι είναι καλύτερο να μην εστιάζουμε τόσο στο νούμερο της λεγόμενης ''μέσης κατανάλωσης'' αλλά στο τι καίει το αυτοκίνητο εντός πόλης – στον "αστικό κύκλο''. Κι αυτό γιατί εδώ θα γίνεται η μεγαλύτερη χρήση του. Έτσι ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχει  μικτό κύκλο χαμηλό αλλά όσον αφορά τον αστικό κύκλο να καίει 11,5 lt / 100χλμ …
 
6. Επιδόσεις αυτοκινήτου.
Οι επιδόσεις ενός αυτοκινήτου συνδέονται εκτός των άλλων και με το σημαντικότατο θέμα της ασφάλειας. Δεδομένου δε ότι τα οικογενειακά αυτοκίνητα είναι εκ κατασκευής βαριά και επιπροσθέτως, συνήθως αρκετά φορτωμένα (ειδικά στα ταξίδια), θα πρέπει να "φορούν'' τον κατάλληλο κινητήρα ώστε να γίνεται με ασφάλεια π.χ. μια προσπέραση στην Εθνική αλλά και να μην αγκομαχά το αυτοκίνητο όταν συναντά μια ανηφορίτσα και παράλληλα είναι ενεργοποιημένος ο κλιματισμός…
 
7. Η περιοχή που ζούμε και κινούμαστε.
Ο λόγος για την ύπαρξη του συγκεκριμένου κριτηρίου είναι απλός: εάν ζούμε σε μία αστική περιοχή και ιδιαίτερα σε μία μεγάλη πόλη, ένα αυτοκίνητο πολύ μεγάλων εξωτερικών διαστάσεων ίσως αποδειχτεί αρκετά δύσκολο τόσο να το κινήσουμε στους δρόμους της όσο και -κυρίως- να το παρκάρουμε. Εάν ζούμε και κινούμαστε σε μία περιοχή αραιοκατοικημένη τότε αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται. 
 
 
 
Εν κατακλείδι λοιπόν, θα λέγαμε ότι πέρα από κάποια αντικειμενικά κριτήρια – ''σταθερές'' που υπάρχουν για να επιλέξουμε το κατάλληλο οικογενειακό αυτοκίνητο (π.χ. ασφάλεια), πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα προσωπικά δεδομένα και οι ανάγκες της κάθε οικογένειας.  Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι η εμφάνισή του, το πόσο μας αρέσει δηλαδή, δεν έχει τη δική του σημασία, ωστόσο δεδομένου του κόστους ενός καλού οικογενειακού αυτοκινήτου δυστυχώς δεν μπορεί να αποτελέσει το κύριο κριτήριο. 
 
 
 
 
Κοινοποίηση