Η Οικογένεια μετά τις διακοπές: Tips προσαρμογής

0

Η προσαρμογή της οικογένειας στην καθημερινότητα της δουλειάς ή του σχολείου μετά τις διακοπές δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα μάλιστα για τα παιδιά που έχοντας συνηθίσει στη χαλαρότητα του τριμήνου των διακοπών θα πρέπει να μπουν και πάλι σε μία «σειρά» με τις υποχρεώσεις του σχολείου, των φροντιστηρίων και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, τα πράγματα για το πρώτο διάστημα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Ας δούμε 5 Πρακτικά Tips λοιπόν για να περάσουμε όσο πιο «ανώδυνα» γίνεται τη συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο:

Διατηρούμε για ένα διάστημα την «επαφή» μας με την περίοδο τον διακοπών.

Πως; Βλέποντας όλη η οικογένεια παρέα φωτογραφίες και videos από τη συγκεκριμένη περίοδο και συζητώντας για τις όμορφες αναμνήσεις που αυτή άφησε. Ακόμη, εάν μέσα από τις διακοπές γνωρίσαμε καινούριους φίλους, διατηρούμε ζωντανή την επαφή μαζί τους και το επόμενο διάστημα, εντάσσοντάς τους πλέον πιο ενεργά στον κύκλο των γνωριμιών μας.

Κατανοούμε ότι η περίοδος μετά τις διακοπές είναι μία μεταβατική περίοδος.

Το να κατανοήσουμε ότι χρειαζόμαστε όλοι ένα μικρό διάστημα προσαρμογής είναι το σημαντικότερο βήμα για να γίνει αυτή με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να πετύχει τη μετάβαση από τις διακοπές και την ηρεμία στην εργασιακή και σχολική πραγματικότητα και την αυξημένη ένταση που αυτή συνεπάγεται, χωρίς να «ζοριστεί» λίγο. Εάν το συνειδητοποιήσουμε αυτό όλα γίνονται ευκολότερα.

Δίνουμε στον εαυτό μας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας  μία μικρή «περίοδο χάριτος».

Ούτε τα παιδιά θα γίνουν πρότυπα μαθητών τις πρώτες ημέρες του σχολείου, ούτε εμείς οι μεγαλύτεροι θα βρούμε τους εργασιακούς μας ρυθμούς αμέσως.  Μία μικρή περίοδος χάριτος λοιπόν τόσο στους εαυτούς μας όσο και στα μικρότερα μέλη της οικογένειας είναι απαραίτητη έως ότου προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Κι ας μην ξεχνάμε: καθένας σαν διαφορετική προσωπικότητα που είναι χρειάζεται το δικό του χρόνο για να βρει τους «ρυθμούς του». Έτσι, άλλος μπορεί να τα καταφέρει μέσα σε λίγες ημέρες κι άλλος χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα και μεγαλύτερη υπομονή κι ανοχή από την υπόλοιπη οικογένεια.

Εκμεταλλευόμαστε τα Σαββατοκύριακα για μικρές «προσομειώσεις διακοπών».

Ο καιρός τη μεγαλύτερη περίοδο του φθινοπώρου στη χώρα μας θυμίζει έντονα καλοκαίρι. Εκμεταλλευόμαστε λοιπόν τα Σαββατοκύριακα οργανώνοντας κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς – κάτι που θυμίζει δηλαδή καλοκαιρινές διακοπές. Με τον τρόπο αυτό η αποκοπή από το κλίμα του καλοκαιριού γίνεται ηπιότερα και η μετάβαση στους ρυθμούς της χειμερινής περιόδου ομαλότερα. 

Αλλά και τις καθημερινές, μία μικρή χαλαρή βόλτα το βράδυ, ένα σινεμά, μία έξοδος για φαγητό μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη σωστή προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Άλλωστε, το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κλειστούμε στο σπίτι. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο καιρός μας προκαλεί να βγούμε έξω.

Τέλος, δε θέτουμε μεγαλόπνοους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Take it easy… Το να θέτουμε μεγαλόπνοους στόχους τόσο στους εαυτούς μας όσο και στα παιδιά μας μετά από μία περίοδο χαλάρωσης και ξεκούρασης, απλά προσθέτουν ξαφνικά μία μεγάλη δόση άγχους. Προφανώς και θέλουμε να πετύχουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους ή να πάνε τα παιδιά καλά στο σχολείο, αλλά χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός. Όλα θα γίνουν – χρειάζονται όμως το χρόνο τους…

Κοινοποίηση