Οικογένεια: 7 πρακτικές ιδέες για περισσότερη ηρεμία στο σπίτι

0

Από τη στιγμή που το ξυπνητήρι δίνει το σήμα για το πρωινό εγερτήριο έως την ώρα που αργά το βράδυ το σπίτι ησυχάζει, η καθημερινότητα της οικογένειας είναι δύσκολη. Και οι ζόρικες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουν την κάνουν ακόμη δυσκολότερη καθώς το άγχος και η ανασφάλεια είναι πλέον καθημερινή πραγματικότητα.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από πρακτικές ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ηρεμίας της οικογένειας:

1. Πρωινό όλοι μαζί.

Εάν αυτό είναι εφικτό, το πρώτο γεύμα της οικογένειας ας το παίρνουν, γονείς και παιδιά, παρέα. Οι λίγες αυτές στιγμές που θα περάσουν όλοι μαζί στο ξεκίνημα της ημέρας τους, είναι μία πρώτη σημαντική "τονωτική" ένεση για τη συνέχεια.

2. Οι γονείς αφήνουμε τα άγχη και την ανασφάλεια της δουλειάς …στη δουλειά.

Σίγουρα αυτό δεν είναι εύκολο – ιδιαίτερα στις σημερινές περιστάσεις. Όμως δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να μεταφέρουμε το στρες και τις δυσκολίες του γραφείου στο σπίτι. Η κίνηση αυτή όχι απλά δεν επιλύει τα προβλήματά μας αλλά επιβαρύνει την ατμόσφαιρα στην οικογένεια φορτώνοντας και τα παιδιά με σκοτούρες που δεν μπορούν να κατανοήσουν και να διαχειριστούν. Όσο δύσκολο κι εάν είναι λοιπόν, πρέπει τα της εργασίας να σταματούν στο κατώφλι της εξώπορτας του σπιτιού.

3. Αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο αποκλειστικά στην οικογένειά μας.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι καταιγιστικοί. Παραταύτα, είναι απολύτως αναγκαίο ν' αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο αποκλειστικά στην οικογένεια. Λίγο χαλαρό παιχνίδι με τα παιδιά, μία μικρή βόλτα – έστω και σύντομη, κουβεντούλα για τα τεκταινόμενα της ημέρας βοηθούν σημαντικά στο ν' "αδειάσουμε" όλοι από το άγχος και την πίεση που αναπόφευκτα κουβαλάμε.

4. Αφουγκραζόμαστε έγκαιρα τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των παιδιών μας.

Προσπαθούμε να έχουμε πάντα τις "κεραίες" μας τεντωμένες ώστε να εντοπίσουμε τα όποια προβλήματα πιθανόν αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας εν τη γενέσει τους.  Ας μην ξεχνάμε ότι ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα στο ξεκίνημά του παρά όταν αυτό θα πάρει διαστάσεις. Γι' αυτό κι έχουμε διαρκώς την προσοχή μας τεταμένη ώστε να εντοπίσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά τους και ν' αναζητήσουμε την αιτία που την προκάλεσε.

5. Βρίσκουμε πάντα χρόνο για να μιλήσουμε κατ' ιδίαν με τον άνθρωπό μας.

Η επικοινωνία και η συζήτηση μεταξύ των συζύγων για τα θέματα που αποσχολούν την οικογένεια είναι ο θεμέλιος λίθος για τη διατήρηση της ηρεμίας στο σπίτι. Έτσι, οι γονείς πρέπει να βρίσκουν καθημερινά λίγο χρόνο για κατ' ιδίαν κουβέντα, όπου προβληματισμοί κατατίθενται, εμπειρίες ανταλλάσσονται, λύσεις προτείνονται και κυρίως μέσα από την όλη αυτή διαδικασία η σχέση τους δυναμώνει.

6. Εκμεταλλευόμαστε τα Σαββατοκύριακα.

Τα Σαββατοκύριακα ανήκουν στην οικογένεια και μόνο! Είναι η χρυσή ευκαιρία για να περάσουμε αρκετό χρόνο όλοι μαζί, να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά, να διασκεδάσουμε, να συζητήσουμε, να χαλαρώσουμε, να χαρούμε ο ένας την παρουσία του άλλου. Γι' αυτό ακριβώς και δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη. Ο σχεδιασμός του Σαββατοκύριακου λοιπόν και του τι θα κάνουμε κάθε φορά, πρέπει να ξεκινάει λίγες ημέρες πριν ώστε όλη η οικογένεια να μπαίνει σε μία γλυκιά διαδικασία προσμονής. Το διάστημα από την Παρασκευή το απόγευμα έως την Κυριακή το βράδυ πρέπει να λειτουργεί σαν μία βαλβίδα αποσυμπίεσης από το άγχος και την πίεση του εργασιακού πενταημέρου.

7. Σκεφτόμαστε προτού μιλήσουμε. Ο χρυσός κανόνας που ισχύει και στις οικογενειακές σχέσεις

Η βιασύνη δεν βοηθάει ούτε στα οικογενειακά θέματα. Όταν λοιπόν τα πράγματα ζορίζουν, όταν οι καταστάσεις γίνονται πιεστικές, όταν οι διάλογοι γίνονται εντονότεροι, σκεφτόμαστε δύο φορές προτού μιλήσουμε. Ζυγίζουμε καταστάσεις, μπαίνουμε στη θέση του άλλου, προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε, βάζουμε το Εγώ μας στην άκρη και προτάσουμε το Εμείς. Δεν είναι απλά μία πρακτική, είναι μία στάση ζωής που έχει αποδειχτεί επανειλημμένα ο σωστότερος δρόμος για να προφυλάξουμε την ηρεμία στην οικογένεια.

 

* Image source:  Freedigitalphotos.net

 

Κοινοποίηση