10 πρακτικές ιδέες για μία «δεμένη» Οικογένεια

0

 Η καταιγιστική καθημερινότητα με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της, το στρες και τις οικονομικές δυκολίες που πολλοί αντιμετωπίζουμε, μας κάνουν συχνά να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα πράγματα πολύ πιο σημαντικά όπως το ν' απολαμβάνουμε όπως πρέπει τη ζωή με την οικογένειά μας – τις μικρές και μεγάλες χαρές που αυτή μας προσφέρει.

10 απλά και πρακτικά Tips λοιπόν για να ζούμε και ν' απολαμβάνουμε την καθημερινότητα με τους δικούς μας ανθρώπους – για μία πιο δεμένη οικογένεια:

1. Παίρνουμε πρωινό όλοι μαζί – τουλάχιστον όσο πιο συχνά αυτό είναι εφικτό. Το πρωινό είναι μία από τις λίγες στιγμές καθημερινά που μπορούμε να περάσουμε όλοι μαζί.

2. Παίζουμε καθημερινά -έστω και για λίγη ώρα- με τα παιδιά μας αφιερώνοντας σε αυτή τη διαδικασία την καλύτερή μας διάθεση.

3. Διαβάζουμε συχνά στα παιδιά μας εξωσχολικά βιβλία και απολαμβάνουμε μαζί τους το υπέροχο "ταξίδι" που ένα καλό βιβλίο προσφέρει.

4. Προγραμματίζουμε τακτικά, μικρές ή μεγαλύτερες εκδρομές. Δεν έχει σημασία το που θα πάμε αλλά το να πάμε μαζί!

5. Βρίσκουμε μέσα στην ημέρα έστω και λίγες στιγμές για να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τον ή τη σύντροφό μας βάζοντας στην άκρη τη ρουτίνα της καθημερινότητας που αποξενώνει πολύ συχνά το ζευγάρι.

6. Δημιουργούμε τις δικές μας μικρές "οικογενειακές" παραδόσεις οι οποίες θ' αποτελούν "σήμα κατατεθέν" για την οικογένειά μας – τις οποίες και τηρούμε, όλοι – μικροί και μεγάλοι, απαρέγκλιτα.

7. Το οικογενειακό τραπέζι αποκτά κυρίαρχη θέση στη ζωή της Οικογένειας. Έτσι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα όπου υπάρχει ο χρόνος, τρώμε όσο πιο συχνά γίνεται  όλοι μαζί – μεσημέρι και βράδυ.

8. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ζωή της οικογένειας παιρνώντας συχνά, αρκετό χρόνο παρέα με αγαπημένους συγγενείς και φίλους. Γενικότερα, αναζητούμε αφορμές κι ευκαιρίες ώστε η οικογένεια ν' "ανοίγεται" προς τα έξω.

9. Προγραμματίζουμε τις διακοπές μας όλοι μαζί – γονείς και παιδιά. Η συμμετοχή των παιδιών στην επιλογή, ιδιαίτερα των καλοκαιρινών διακοπών, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για ν' αισθάνονται ακόμη περισσότερο ότι είναι ενεργά μέλη της οικογένειας κι όχι ότι απλά ακολουθούν τις αποφάσεις κι επιλογές των μεγαλυτέρων.

10. Ακούμε, ακούμε, ακούμε. Πολλές φορές εμείς οι γονείς μπαίνουμε στον πειρασμό ν' αποφασίζουμε χωρίς ν' ακούσουμε πρώτα και τα νεότερα μέλη της οικογένειας καθώς θεωρούμε ότι η ηλικία και η εμπειρία συνεπάγονται και "αυθεντία".  Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε και λειτουργεί εξαιρετικά αρνητικά στο όλο "δέσιμο" της οικογένειας.

 

* Image source: Freedigitalphotos.net

 

Κοινοποίηση