Πως θα κάνουμε τα παιδιά μας να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού

0

Η συμμετοχή των παιδιών στις δουλειές του σπιτιού είναι σημαντική τόσο για την καθημερινότητα της οικογένειας όσο και για τα ίδια τα παιδιά και τη μετέπειτα ζωή τους. Γιατί μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτές μαθαίνουν να μοιράζονται ευθύνες και υποχρεώσεις. Πως όμως θα μπορέσουμε να τα κάνουμε να συμμετέχουν σε αυτές;

Ας δούμε έξι έξυπνες κινήσεις που θα μας βοηθήσουν σημαντικά στο να τα καταφέρουμε:

1. Μαθαίνουμε τα παιδιά να κάνουν κάποιες δουλειές μέσα στο σπίτι από τα πρώτα τους χρόνια.

Φυσικά μιλάμε για δουλειές οι οποίες θα ταιριάζουν στην ηλικία τους. Δεν έχει σημασία που αυτές, στην πράξη, ελάχιστη πραγματική βοήθεια θα προσφέρουν στην οικογένεια. Το σημαντικό είναι να μπουν στη διαδικασία της συμμετοχής από νωρίς. Εάν ξεκινήσουν από τα πρώτα τους χρόνια είναι βέβαιο πως η συνέχεια θα είναι πολύ ευκολότερη.

2. Τα ωθούμε να ξεκινήσουν από δουλειές που αφορούν τον προσωπικό τους χώρο.

Όταν το παιδί μάθει να τακτοποιεί μόνο του το δωμάτιο του βάζοντας στη θέση τους τα παιχνίδια και τα βιβλία του, τότε αποκτά μία άμεση εικόνα της αξίας που έχει αυτό στην καθημερινότητά του. Ζώντας σ' ένα τακτοποιημένο παιδικό δωμάτιο θα καταλάβει πολύ ευκολότερα την καλύτερη λειτουργικότητα που έχει ένα τακτοποιημένο σπίτι.

3. Δίνουμε εμείς ως γονείς το καλό παράδειγμα.

Το παιδί χρειάζεται έμπνευση και παράδειγμα. Κι αυτά έρχονται μέσα από τους γονείς. Έτσι, όταν εμείς δε θέλουμε συμμετέχουμε στις δουλειές του σπιτιού ή διαφωνούμε συνέχεια για το ποιός κάνει τι, είναι αναπόφευκτο να συναντήσουμε και την αντίστοιχη αντίδραση του παιδιού. Ας θυμόμαστε λοιπόν πως οι συνέπειες του "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" ισχύουν κι εδώ. Δίνουμε λοιπόν εμείς, και οι δύο, πρώτοι το καλό παράδειγμα και ας είμαστε σίγουροι πως έτσι έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να μας ακολουθήσουν και τα παιδιά.

4. Εντάσσουμε τις δουλειές του σπιτιού μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού.

Όταν οι δουλειές του σπιτιού ενταχθούν "φυσικά" στην καθημερινότητα του παιδιού τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Έτσι π.χ. το παιδί μαθαίνει πως αφού πάρει πρωινό μαζεύει το ποτήρι και το πιάτο του από το τραπέζι της κουζίνας και τα πηγαίνει στο νεροχύτη προτού κάνει οτιδήποτε άλλο. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας του πρωινού. Ή όταν επιστρέφει από το σχολείο και πρέπει ν' αλλάξει, τοποθετεί τα λερωμένα ρούχα στο ειδικό καλάθι που βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται να καταφέρουμε είναι κάποιες βασικές δουλειές να ενταχθούν με φυσικό τρόπο στην καθημερινή συμπεριφορά του παιδιού μέσα στο σπίτι. Ξεκινάμε λοιπόν από τις πιο απλές για να πάμε στη συνέχεια σε άλλες που μπορεί να είναι λίγο πιο σύνθετες ή να χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια. Όλα γίνονται ευκολότερα τότε. 

5. Συζητάμε κι εξηγούμε στο παιδί γιατί πρέπει να κάνει κάτι.

Ο διάλογος με το παιδί και η επεξήγηση του γιατί πρέπει να κάνει κάποια πράγματα μέσα στο σπίτι, γιατί πρέπει ν' αναλάβει κι αυτό κάποιες ευθύνες, φέρνει πάντα αποτελέσματα. Συχνά αυτά δεν είναι άμεσα αλλά χρειάζονται το χρόνο τους για να έρθουν. Όταν έρθουν όμως, συνήθως είναι μόνιμα. Αυτό που απαιτείται από εμάς είναι ν' αφιερώσουμε τον ανάλογο χρόνο. Κι αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο μέσα σε μία πιεστική καθημερινότητα. Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο να βρούμε τον τρόπο να το καταφέρουμε. 

6. Αξιοποιούμε τα Σαββατοκύριακα.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή μέσα στην εβδομάδα για να συμμετάσχει όλη η οικογένεια, μαζί, στις δουλειές του σπιτιού απ' ότι το Σαββατοκύριακο. Ο χρόνος είναι αρκετός, το σώμα και το μυαλό ξεκούραστα και η διάθεση ανεβασμένη. Φροντίζουμε λοιπόν να τα εκμεταλλευτούμε για να κάνουμε όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, κάποιες βασικές δουλειές στο σπίτι. Όταν συμμετέχουν όλοι, όταν γίνει ένας σωστός καταμερισμός εργασιών ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός τα πράγματα γίνονται ευκολότερα. Εάν εάν μάλιστα καταφέρουμε να ενσωματώσουμε κατά τη διάρκεια που γίνονται οι δουλειές και κάποια μικρά διαλείμματα που να περιλαμβάνουν κάποιο παιχνίδι ή απλά πειράγματα και αστεία η όλη διαδικασία γίνεται ακόμη και διασκεδαστική. 

 

Κοινοποίηση