5 Ναι & 5 Όχι που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους γονείς

0

Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει κάποιο "εγχειρίδιο καλού γονέα" που εάν το ακολουθήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια θα γίνουμε καλύτεροι γονείς μάλλον αυταπατάται. Άλλωστε, η σχέση γονιού και παιδιού είναι μία μεγάλη πορεία που ξεκινά από το πρώτο δευτερόλεπτο που το παιδί αντικρύζει το φως του κόσμου – μία πορεία που περιλαμβάνει ανεπανάληπτες στιγμές αλλά και δυσκολίες και απρόοπτα και ανατροπές. Το ότι δεν υπάρχει ωστόσο ένα τέτοιο "εγχειρίδιο", δε σημαίνει από την άλλη ότι δεν υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που η γονεïκή εμπειρία έχει αποδείξει έμπρακτα ότι μπορούν να βοηθήσουν ώστε βελτιωνόμαστε διαρκώς ως γονείς.

Ιδού λοιπόν 5 πολύ βασικά "Ναι" και 5 πολύ βασικά "Όχι" που σίγουρα μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση:

1. Ναι, πρέπει να προσφέρουμε αγάπη άνευ όρων και προυποθέσεων στα παιδιά μας. Αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να τους το εκφράζει με λόγια και πράξεις όσο πιο συχνά μπορούμε.

2. Ναι, πρέπει ν' αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο αποκλειστικά σε αυτά. Το χρειάζονται και το χρειαζόμαστε!

3. Ναι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους. Ας θυμόμαστε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζουμε.

4. Ναι, πρέπει να προσπαθούμε να εφαρμόζουμε πρώτοι στη ζωή μας αυτά που ζητάμε από τα παιδιά μας. Διαφορετικά, όσο σωστό κι εάν είναι αυτό που ζητάμε από αυτά, δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτε. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε αναπόφευκτα το πρότυπο για τα παιδιά μας.

5. Ναι, πρέπει να έχουμε ανεξάντλητη υπομονή! Η σχέση που θα οικοδομήσουμε με τα παιδιά μας θα απαιτήσει να βάζουμε συχνά αρκετό "νερό στο κρασί μας". Κάτι δε, που θα βοηθήσει σημαντικά σ' αυτή την συνεχή άσκηση υπομονής είναι να προσπαθούμε, όσο γίνεται, να μπαίνουμε στη θέση του παιδιού και να προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα μέσα από τα δικά του μάτια.

………………………………..

1. Όχι, δεν είμαστε τέλειοι! Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθούμε να παραστήσουμε τους τέλειους στα παιδιά μας.

2. Όχι, δεν πρέπει να επαναμβάνουμε τα λάθη που έκαναν οι δικοί μας γονείς. Τα λάθη των δικών μας γονιών είναι το καλύτερο μάθημα για να γίνουμε εμείς καλύτεροι γονείς.

3. Όχι, δεν δίνουμε υποσχέσεις που ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να διαταράξουμε τη σχέση ειλικρίνειας που πρέπει να έχουμε με τα παιδιά μας.

4. Όχι, δε λησμονούμε ότι πρέπει να λέμε κι …Όχι στα παιδιά μας. Ας θυμόμαστε ότι το διαρκές Ναι σε όλα δε μας κάνει καλύτερους γονείς ούτε κάνει την εικόνα μας προς τα παιδιά μας καλύτερη. Όπου το Όχι πρέπει να λέγεται, πρέπει να το λέμε!

5. Όχι, δεν αποφεύγουμε να συζητάμε με τα παιδιά μας. Η ειλικρίνεια και ο ανοιχτός – καθαρός διάλογος είναι πολύ ασφαλέστερος δρόμος από τις υπεκφυγές. Ας θυμόμαστε πάντα ότι το αισθητήριο των παιδιών μας μπορεί να εντοπίσει ακόμη και πράγματα που εμείς δε φανταζόμαστε ότι θα καταλάβαιναν. 

 

Κοινοποίηση