Μιλώντας στα παιδιά για την οικονομική κρίση

0
Η οικονομική κρίση που βασανίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επηρεάζοντας την καθημερινότητα όλων μας, είναι αναπόφευκτο ν' αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης και μέσα στην κάθε Ελληνική οικογένεια. Εδώ όμως υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα: τα παιδιά. Πως θα πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για την οικονομική κρίση που αναπόφευκτα έχει "βαρύνει" πλέον την ατμόσφαιρα γύρω μας;
 

Ας δούμε λοιπόν μία σειρά από σημαντικές παραμέτρους του ζητήματος που θα μας βοηθήσει ως γονείς, ν' αντιμετωπίσουμε καλύτερα το όλο πρόβλημα:

 

 
1. Δεν πρέπει ν' αφήνουμε τα παιδιά μας στην άγνοια – πρέπει με ήπιο και επεξηγηματικό τρόπο να τους μιλήσουμε για τα νέα οικονομικά δεδομένα που αφορούν πλέον τόσο την οικογένειά τους όσο και όλη τη χώρα. Εάν τ' αφήσουμε στην άγνοια, οι σχετικές παραστάσεις που θα έχουν από την τηλεόραση, το διαδίκτυο αλλά και την επαφή τους με τ' άλλα παιδιά θα τους δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο φόβο αλλά και ανασφάλεια.
 
2. Εξηγούμε στα παιδιά ότι η κρίση είναι μία καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας και να εστιάσουμε στη ζωή μας στα σημαντικά κι όχι στα περιττά.
Έτσι, η κρίση μπορεί να γίνει μία εξαιρετική ευκαιρία που θα μας βοηθήσει να τους καταδείξουμε πως τα σημαντικά στη ζωή δεν είναι το καινούριο παιχνίδι ή το ακριβά ρούχα και πως πολύ μεγαλύτερη χαρά μπορούν να πάρουν από μία εκδρομή με όλη την οικογένεια ή παίζοντας ομαδικά παιχνίδια με τους συμμαθητές και τους φίλους τους.
Είναι επίσης μία καλή ευκαιρία για να βιώσουμε μαζί, μικροί και μεγάλοι, τη χαρά του να δίνεις – να μοιράζεσαι με τους συνανθρώπους σου που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εσένα.
 
3. Κρατάμε τα παιδιά μακριά από την τηλεόραση – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προγράμματα που αναφέρονται στην οικονομική κρίση.
Οι κραυγές, οι τηλεοπτικοί καυγάδες και κυρίως οι προβλέψεις από διάφορους -σχετικούς κι άσχετους- για οικονομική ''καταστροφή'' κι άλλα δεινά δεν πρόκειται να βοηθήσουν τα παιδιά μας – αντίθετα θα τους δημιουργήσουν αισθήματα άγχους κι έντονης ανασφάλειας. Η καλύτερη επιλογή είναι να τους μιλήσουμε εμείς, απλά και ήρεμα, για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κι όχι ν' αφήσουμε την ενημέρωσή τους στους τηλεοπτικούς δέκτες.
 
4. Αφιερώνουμε ακόμη περισσότερο χρόνο στην οικογένεια.
Τη δύσκολη αυτή περίοδο το δέσιμο της οικογένειας είναι πολύ σημαντικό. Προσπαθούμε λοιπόν ν' αφιερώσουμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται στην οικογένειά μας. Ο ισχυρός οικογενειακός δεσμός είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο στην απαισιοδοξία και τις δυσκολίες που η οικονομική κρίση έχει φέρει στην προσωπική ζωή καθενός. 
 
5. Τέλος, παρατηρούμε με προσοχή τη συμπεριφορά του παιδιού μας.
Είναι πολύ μεγάλο λάθος να θεωρούμε ότι τα παιδιά μας θα μείνουν οπωσδήποτε ψυχολογικά ανεπηρέαστα από την όλη ατμόσφαιρα έξω – απλά και μόνο επειδή είναι μικρά. Εάν λοιπόν διαπιστώσουμε την οποιαδήποτε περίεργη αλλαγή στη συμπεριφορά τους, προσπαθούμε να διερευνύσουμε που οφείλεται και να την αντιμετωπίσουμε.
Εάν δούμε ωστόσο, ότι η συμπεριφορά αυτή επιμένει δεν πρέπει να διστάσουμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. 
 
 
Κοινοποίηση