Παιδί & κατασκήνωση: τα οφέλη και οι δυσκολίες

0

Μία ακόμα δυσκολία για την οικογένεια είναι ότι μετά το κλείσιμο των σχολείων τα παιδιά μένουν εγκλωβισμένα στο διαμέρισμα, οι γονείς στη δουλειά και το λιοπύρι …λιοπύρι. Είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις το στίχο του Καβάφη και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους

Μια πρακτική λύση που υπάρχει είναι η κατασκήνωση. Σε περίπτωση που οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους κατασκήνωση μπαίνει  άλλο ένα ερώτημα αρκετά βασανιστικό για αυτούς. “Θα’ναι καλά;”

Αν κάποιος θέλει να γράψει τα οφέλη της κατασκήνωσης θα δει ότι μπορεί να γράψει πολυσέλιδη έκθεση ιδεών και ακόμα να μην έχει εξαντλήσει το θέμα. Όμως υπάρχουν και εκείνοι που το άκουσμα και μόνο της λέξης, τους προκαλεί  θλίψη και που τα δικά τους παιδιά δεν θα ήθελαν να περάσουν μια τέτοια "δοκιμασία". Είναι αυτοί που οι γονείς τους, τους πήγαν ενώ κατά βάθος δεν το ήθελαν (βλέπε μαμά) και όταν τους έπαιρναν πίσω μετά από κλάμματα, το βίωναν σαν προσωπική τους αποτυχία (βλέπε μπαμπάς).

Έτσι το θέμα «κατασκήνωση» αποτελεί ένα cult θέμα! Δηλαδή έχει φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς. Το ποσοστό της κάθε παράταξης δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω μόνο πως εγώ ανήκω στους πρώτους, αλλά κατανοώ και συμπονώ τους δεύτερους.

Το εάν ένα παιδί θα αντέξει την κατασκήνωση είναι καθαρά θέμα του πως το βλέπει ο γονιός του. Είναι πολύ σκληρό να αποχαιρετάς του γονείς σου για 20 ημέρες, να συμβιώνεις με άλλους 12-15 στο θάλαμο και να ακούς έναν αρχηγό. Και εγώ, αν και ανήκω στους funs, έτσι που το ακούω με πιάνει σύγκρυο!

Όμως η κατασκήνωση δίνει από την πρώτη μέρα το δώρο της συμμετοχής στην ομάδα.  Ανεξαρτησία και  ομαδικότητα μαζί, μπλεγμένες στη χαλάρωση του καλοκαιριού και στην ομορφιά  της φύσης. Φιλίες απίστευτες! Από το σχολείο δυστυχώς μαθαίνουμε στον ατομισμό και στη βαθμοθηρία και αυτό συνεχίζεται και συνεχίζεται… Το ’χουμε και εμείς οι Έλληνες στο αίμα μας να τρωγόμαστε μεταξύ μας και να 'μαστε όλοι αρχηγοί, αλλά δεν μας δίνεται και συχνά η ευκαιρία να μάθουμε να είμαστε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ». Και η κατασκήνωση προσφέρει αυτήν ακριβώς την σπουδαία ευκαιρία!

Λοιπόν γονέα που θες να στείλεις το παιδί σου κατασκήνωση, ενώ δεν έχεις πάει εσύ ποτέ, να ξέρεις πως κάνεις σοφή επιλογή για τις διακοπές του και το χαρακτήρα του. Χρειάζεται όμως να υποστηρίξεις αυτήν την επιλογή μέσα σου, γιατί κατά κάποιον τρόπο και εσύ θα πας «κατασκήνωση». Η κατασκήνωση είναι παιδεία και για το παιδί που πάει και για το γονέα που μένει πίσω!

Καλή πρόοδο και στους δύο.

* Τελειώνοντας δεν μπορώ να μη  στείλω χαιρετίσματα σε παλιούς κατασκηνωτικούς φίλους που δέσαμε τις ζωές μας στην κατασκήνωση του Ο.Σ.Ε. στην Σφενδάλη της δεκαετίας του 80: στην Κορνηλία από την Κοκκινιά, στην Αρετή από την Αθήνα, στη Βάσω από τη Λάρισα και στον αγαπημένο μου Μαθιό, που πριν κάτι χρόνια έμαθα πως τον νίκησε ο καρκίνος… Αρχίζει το σιωπητήριο…

 

Σοφία Μαρίνη

 

Κοινοποίηση