Τα 5 must για να κάνουμε Οικονομία στις Διακοπές

0

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, το πρώτο ζητούμενο για κάθε οικογένεια είναι φυσικά να περάσει καλά στις διακοπές της και το αμέσως επόμενο πλέον, να τις περάσει όσο πιο οικονομικά είναι εφικτό. Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από πρακτικά tips που μπορούν να βοηθήσουν προς το σκοπό αυτό:

1. Μειώνουμε τα έξοδα για φαγητό.

Προσοχή, δε λέμε να φάμε …λιγότερο αλλά με μία σειρά από συγκεκριμένες κινήσεις μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το κόστος. Έτσι:

– Ψωνίζουμε τ’ απαραίτητα από κάποιο τοπικό super market και μαγειρεύουμε εμείς τα βασικά γεύματα της ημέρας εφόσον το κατάλυμά μας μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Το φαγητό στο εστιατόριο ας είναι φέτος η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας.

– Προμηθευόμαστε ή ετοιμάζουμε από πριν τα σνακ για το ενδιάμεσο ‘τσιμπολόγημα’.

– Αποφεύγουμε ν’ αγοράζουμε διαρκώς αναψυκτικά και ποτά. Προσθέτουν κιλά στο σώμα και ταυτόχρονα ελαφραίνουν το …πορτοφόλι.

2. Αποφεύγουμε τα περιττά έξοδα για μετακινήσεις.

Εξετάζουμε εξ’ αρχής εάν μας έρχεται οικονομικότερα να πάρουμε μαζί μας το αυτοκίνητό μας ή να νοικιάσουμε ένα στον τόπο των διακοπών. Συχνά το δεύτερο μπορεί ν’ αποδειχτεί οικονομικότερο. Παράλληλα δε διστάζουμε να …περπατήσουμε τις κοντινές αποστάσεις όπως επίσης και να χρησιμοποιήσουμε τα τοπικά μέσα συγκοινωνίας.

3. Αποφεύγουμε τα περιττά έξοδα στην παραλία.

Έτσι, μία δική μας ομπρέλλα και μία ψάθα ή κάποιες πτυσσόμενες καρέκλες παραλίας αντικαθιστούν θαυμάσια και δωρεάν τις επί πληρωμή ομπρέλες και ξαπλώστρες μίας ‘οργανωμένης’ παραλίας. Και βέβαια με κάποια φρούτα ή σνακ που έχουμε ετοιμάσει από πριν αντιμετωπίζουμε οικονομικά την πείνα που ακολουθεί τις βουτιές.

4. Αποφεύγουμε τις περιττές αγορές άνευ λόγου και αιτίας.

Τα πέδιλα και τα μαγιό που θ’ αγοράσουμε σε κάποιο νησί είναι ίδιας ποιότητας με αυτά της Αθήνας αλλά συνήθως αρκετά …ακριβότερα! Ακόμη και τα τοπικά προιόντα που μπορεί να προμηθευτούμε, συνήθως τ’ αγοράζουμε πολύ ακριβότερα απ’ ότι θα τ’ αγοράζαμε σε κάποιο μεγάλο super market της περιοχής που μένουμε. Έτσι εάν θέλουμε να πάρουμε κάποιο τοπικό προïόν καλό θα είναι να είμαστε σίγουροι ότι είναι κάτι που δεν θα μπορούσαμε να βρούμε κάπου αλλού σε φθηνότερη τιμή.

5. Ορίζουμε από την αρχή το συνολικό ποσό που θέλουμε να ξοδέψουμε στις διακοπές μας.

Ίσως αυτή να είναι η σημαντικότερη κίνηση. Αποφασίζουμε εξαρχής το συνολικό ποσό που αντέχει η τσέπη μας να ξοδέψουμε στις διακοπές μας και κάνουμε καθημερινό έλεγχο στο πως πηγαίνουν τα πράγματα. Με τον τρόπο αυτό έχουμε διπλό όφελος:

– είναι πολύ πιο εύκολο ν’ αποφύγουμε την περιττή κατανάλωση καθώς θα γνωρίζουμε καθημερινά που βρίσκονται τα οικονομικά μας και,

– εάν προκύψει η ανάγκη για κάποιο επιπλέον έξοδο (π.χ. ένα αξιοθέατο που πρέπει να δούμε) μπορούμε έγκαιρα να περιορίσουμε κάποιο άλλο έξοδο ώστε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που απαιτούνται.

Και βέβαια υπάρχει κι ένα τελευταίο «κλασικό» Tip που πρέπει όλοι οι γονείς να έχουμε κατά νου και το οποίο δεν ισχύει φυσικά μόνο για την περίοδο των διακοπών:  πρέπει να μάθουμε να λέμε ‘Όχι’ στις απαιτήσεις των παιδιών μας για να τους αγοράζουμε διαρκώς πράγματα που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι από άχρηστα έως και βλαβερά όπως το junk food ή η υπερβολική κατανάλωση παγωτών και γλυκών. 

Ας έχουμε πάντα κατά νου ότι οι καλές διακοπές δεν είναι απαραίτητα αυτές που κοστίζουν ακριβά. 

Κοινοποίηση