Πως να κάνουμε οικονομία στην αγορά σχολικών ειδών

0

Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς σημαίνει και νέα βάρη για τον οικογενειακό προυπολογισμό. Γιατί συνδέεται άμεσα με την αγορά νέων σχολικών ειδών⋅ ένα κόστος καθόλου ευκαταφρόνητο για το βαλάντιο της οικογένειας – ιδιαίτερα στις δύσκολες σημερινές εποχές. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε κάτι για να διευκολύνουμε τα πράγματα χωρίς φυσικά να στερήσουμε από τα παιδιά μας όσα τους είναι απαραίτητα για το επόμενο εννεάμηνο στις σχολικές αίθουσες;

Και βέβαια μπορούμε. Αρκεί να κινηθούμε ως γονείς με σύνεση και προγραμματισμό. Ας δούμε μία σειρά από τέτοιες πρακτικές κινήσεις:

1. Καθορίζουμε εξαρχής τι είναι απαραίτητο και τι υπερβολή σε σχέση με τις αγορές των σχολικών ειδών.

Εάν το παιδί μας δεν πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο τα πράγματα είναι ευκολότερα – έχουμε την προηγούμενη εμπειρία. Εάν πάλι είναι πρωτάκι, ρωτάμε τους ‘παλιότερους’. Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου, ότι αυτό που συνήθως «πονάει την τσέπη μας» δεν είναι τόσο τα απαραίτητα, όσο μία σειρά από extra – περιττά κατ’ ουσίαν πράγματα που παίρνουμε στο παιδί μας και τα οποία ανεβάζουν σημαντικά τα συνολικά έξοδα. Εάν αποφύγουμε λοιπόν τέτοιου είδους αγορές έχουμε κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

2. Κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα στα περυσινά σχολικά είδη.

Συχνά, πολλά από τα σχολικά είδη της περασμένης χρονιάς που πετάμε, είναι σε σχεδόν άριστη κατάσταση και μπορούν να μας καλύψουν και τη νέα σεζόν. Κάνουμε λοιπόν ένα προσεκτικό ξεκαθάρισμα και δεν πετάμε  τ ί π ο τ ε  που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φέτος. Η προσεκτική αυτή επιλογή του τι κρατάμε και τι όχι μπορεί ν’ αποδειχτεί σημαντική ανάσα για τα οικονομικά μας. Επιπλέον, είναι κι ένα καλό δίδαγμα για τα παιδιά μας που μαθαίνουν με τον τρόπο αυτό ότι δεν πρέπει να προχωράμε, γενικότερα, απερίσκεπτα σε νέες αγορές όταν έχουμε πράγματα που μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και να μας εξυπηρετήσουν μία χαρά.

3. Κάνουμε ανταλλαγές σχολικών ειδών.

Τι εννοούμε; Ένα απλό παράδειγμα: η σχολική τσάντα που χρησιμοποίησε ένα παιδί πέρυσι και είναι σε καλή κατάσταση μπορεί θαυμάσια να χρησιμοποιηθεί τη νέα χρονιά από κάποιο άλλο. Ακολουθώντας αυτή την τακτική με φίλους και γνωστούς θα πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων τόσο στο δικό μας προϋπολογισμό όσο και των άλλων. Και βέβαια ούτε λόγος όταν σε μία οικογένεια υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά. Η συγκεκριμένη τακτική θα πρέπει να είναι ο κανόνας. Το μικρότερο παιδί παίρνει τα σχολικά είδη που δεν χρειάζεται πλέον το μεγαλύτερο αρκεί φυσικά να είναι σε καλή κατάσταση.

4. Πηγαίνουμε στα καταστήματα έχοντας καταρτίσει από πριν συγκεκριμένη λίστα αγορών.

Αγοράζουμε σχολικά είδη έχοντας από πριν ετοιμάσει με ακρίβεια τη λίστα των αγορών μας από την οποία και δεν παρεκκλίνουμε. Κι εάν μερικές φορές θέλουμε να υποκύψουμε στα …γνωστά παρακάλια των παιδιών μας για μία έξτρα αγορά, υπάρχει κι εδώ λύση: καθορίζουμε εξαρχής (στο μυαλό μας) ένα μικρό ποσό που θα δώσουμε για να κάνουμε το χατήρι του μαθητή ή της μαθήτριας για μία παραπάνω αγορά και το φυλάμε ως μία έκπληξη που θα του δώσει χαρά χωρίς να μας υποχρεώσει να ξεφύγουμε από τα συγκεκριμένα οικονομικά πλαίσια μέσα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε.

5. Αγοράζουμε τα σχολικά είδη online.

Σίγουρα οι online αγορές δεν έχουν τη γοητεία της βόλτας στο φυσικό κατάστημα ωστόσο μπορούν να μας γλιτώσουν σημαντικό χρόνο αλλά και χρήμα. Κι εάν, εντέλει, δε θέλουμε να στερηθούμε και την κλασική ετήσια οικογενειακή έξοδο σε κάποιο κατάστημα με σχολικά είδη μπορούμε να συνδυάσουμε τα πράγματα:  έτσι, αγοράζουμε κάποια από τα απαραίτητα σχολικά είδη online και αφήνουμε τα υπόλοιπα -κυρίως αυτά για τα οποία το παιδί είναι καλό να βάλει την δική του πινελιά γούστου όπως π.χ. η τσάντα-, για την κλασική βόλτα σε κάποιο κατάστημα. 

Κοινοποίηση