Φοιτητικό σπίτι: Δε χρειάζεται να το πληρώσουμε χρυσό! Tips Οικονομίας

0

Πολλές φορές η μεγάλη χαρά που νοιώθει μία Οικογένεια για την είσοδο του παιδιού σε κάποια σχολή την κάνει να είναι λιγότερο προσεκτική στην επιλογή και επίπλωση του σπιτιού που θα μείνει (εφόσον η σχολή βρίσκεται σε άλλη πόλη). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να το πληρώνει, κυριολεκτικά, χρυσό!

5 πρακτικές συμβουλές λοιπόν για να αποφεύγουμε τη συγκεκριμένη παγίδα:

1. Δεν είναι απαραίτητο το σπίτι να βρίσκεται δίπλα στη σχολή.

Συνήθως τα σπίτια που νοικιάζονται πολύ κοντά στη σχολή είναι εξαιρετικά ακριβά εξαιτίας ακριβώς του συγκεκριμένου πλεονεκτήματος που έχουν. Με μία προσεκτική μελέτη όμως του δικτύου συγκοινωνιών της πόλης μπορούμε να εντοπίσουμε πολύ φθηνότερα σπίτια σε περιοχές που ναι μεν δεν είναι δίπλα στη σχολή, συνδέονται όμως με την περιοχή που βρίσκεται, με τακτική συγκοινωνία. 

2. Ελέγχουμε προσεκτικά τα κοινόχρηστα του σπιτιού που θέλουμε να νοικιάσουμε.

Συχνά η παγίδα βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Έτσι, μπορεί το κόστος ενοικιάσης ενός σπιτιού να είναι μέσα στις δυνατότητές μας αλλά το ύψος των κοινοχρήστων να το καθιστά, τελικά, απαγορευτικό. Ελέγχουμε λοιπόν προσεκτικά τα κοινόχρηστα που έχει, ζητώντας πάντα από το ιδιοκτήτη να μας δείξει όχι μόνο αυτά των καλοκαιρινών μηνών αλλά κι εκείνα των χειμερινών όπου τα ποσά ανεβαίνουν κατακόρυφα λόγω των εξόδων για θέρμανση. 

3. Εξετάζουμε προσεκτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σπίτι που ετοιμαζόμαστε να νοικιάσουμε.

Έτσι, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε υδραυλικά, ηλεκτρικά, συστήματα θέρμανσης / ψύξης κ.ο.κ. ώστε να εντοπίσουμε εγκαίρως τυχόν βλάβες και να ζητήσουμε από τον ιδιοκτήτη να τις επισκευάσει.

Επίσης, εξετάζουμε με προσοχή την όλη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σπίτι. Κι αυτό γιατί ένα σπίτι που είναι παλιάς κατασκευής, εκτεθειμένο στο κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι, χωρίς σωστά κουφώματα για την αποφυγή των απωλειών σε θέρμανση ή δροσιά θα απαιτεί πολύ περισσότερα έξοδα για λύσεις όπως aircondition, ανεμιστήρες, καλοριφέρ κλ.π. ώστε να έρχεται σε μία ανεκτή εσωτερική θερμοκρασία. Πολλές φορές λοιπόν, ένα λίγο ακριβότερο αλλά σχετικά καινούριας κατασκευής σπίτι που πληρεί τις βασικές προδιαγραφές είναι προτιμότερο από ένα φθηνότερο αλλά παλιάς κατασκευής καθώς εάν υπολογίσουμε και τα έξοδα για θέρμανση και ψύξη μας έρχεται, τελικά, οικονομικότερα.

4. Αγοράζουμε καινούργια έπιπλα και οικιακές συσκευές μόνο όταν δεν έχουμε άλλη λύση.

Το Φοιτητικό σπίτι δεν χρειάζεται καινούρια έπιπλα ή καινούριες οικιακές συσκευές αλλά έπιπλα και συσκευές που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του φοιτητή ή της φοιτήτριας για το συγκεκριμένο διάστημα που θα μείνει σε αυτό.

Έτσι:

– Παλιά έπιπλα ή οικιακές συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε πλέον στο σπίτι μας αλλά είναι λειτουργικά μπορούν να μεταφερθούν εκεί και να κάνουν μία χαρά και οικονομικά τη δουλειά για την οποία τα χρειαζόμαστε.

– Το ίδιο ισχύει και για παλιά έπιπλα ή συσκευές που έχουν φίλοι και γνωστοί και δεν τα χρησιμοποιούν πλέον. Αναζητούμε λοιπόν και στον περίγυρό μας τέτοιες ευκαιρίες.

– Ψάχνουμε για μεταχειρισμένα έπιπλα ή οικιακές συσκευές που πωλούν φοιτητές που φεύγουν από την πόλη. Συνήθως είναι σε καλή κατάσταση καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα και πωλούνται σχετικά φθηνά καθώς οι παλιοί κάτοχοί τους θέλουν να τα 'ξεφορτωθούν' το συντομότερο δυνατό για ν' αδειάσουν το σπίτι και να φύγουν. Που μπορούμε να ψάξουμε για τέτοιες ευκαιρίες: στους χώρους μέσα και κοντά στη σχολή όπου και τοιχοκολλούνται πολλές τέτοιες αγγελίες, στον τοπικό τύπο και βέβαια στο internet.

5. Τέλος, ερευνούμε την αγορά της περιοχής που βρίσκεται το σπίτι.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κοντά στο σπίτι κάποια βασικά καταστήματα όπως φούρνος, φαρμακείο και κυρίως super market. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόστος της φοιτητικής ζωής δεν περιλαμβάνει μόνο το ενοίκιο και τα έξοδα του σπιτιού αλλά και την καθημερινή διατροφή. Έτσι π.χ. η παρουσία ενός μεγάλου super market κοντά στο σπίτι γλιτώνει το φοιτητή ή τη φοιτήτρια από άσκοπα έξοδα και μετακινήσεις.

 

Κοινοποίηση