Οικογενειακές διακοπές: tips για να περάσουμε καλά

0
 
Οι οικογενειακές διακοπές του καλοκαιριού βρίσκονται στο φόρτε τους και αποτελούν μία περίοδο που ειδικά φέτος είναι απολύτως απαραίτητη για όλους – για ν' αποτοξινωθούμε από τo άγχoς και την πίεση της σεζόν που έκλεισε και να ''φορτίσουμε'' τις μπαταρίες για τη σεζόν που έρχεται. Κυρίως όμως για να περάσουμε λίγες ανέμελες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους.
 

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικά πρακτικά tips που νομίζουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται:

 

 
1. Χαλάρωση.
 
Εν αρχή ην η χαλάρωση! ΟΚ το ξέρουμε πως δεν είναι τόσο εύκολο να βγάλουμε από το μυαλό μας την οικονομική κρίση, τις δυσκολίες, την αγωνία για το αύριο, το άγχος για την 1η δόση της εφορίας που μας περιμένει άμα τη επιστροφή, όμως πρέπει να το παλέψουμε! Το έχουμε πολύ ανάγκη τόσο οι ίδιοι όσο και η οικογένειά μας.
Ας χαλαρώσουμε λοιπόν, ας βάλουμε ένα φραγμό στις δυσάρεστες σκέψεις κι ας αφεθούμε στην ανεμελιά του καλοκαιριού. Κι εν πάση περιπτώσει έναν ολόκληρο χρόνο περιμέναμε αυτές τις ημέρες – ας τις απολαύσουμε!
 
2. Παιχνίδι με τα παιδιά.
 
Υπάρχει καλύτερο αγχoλυτικό; Αυτές τις ημέρες πρέπει να τους αφιερώσουμε όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται – ν' αναπληρώσουμε κατά το δυνατόν τις ατέλειωτες ώρες απουσίας στο γραφείο τους μήνες που προηγήθηκαν. Όχι μόνο για εκείνα αλλά και για εμάς – το έχουμε πραγματικά ανάγκη.
 
3. Επαφή με τη φύση.
 
Οι διακοπές εκτός των άλλων είναι και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά στη φύση – και εμείς και, κυρίως, τα παιδιά μας. Η καθημερινή σχέση με τη θάλασσα, η βόλτα στην εξοχή, η επαφή με τα δέντρα, τα φυτά και τα λουλούδια που τόσο στρερούνται όσοι ζουν στην πόλη ανανεώνει και γεμίζει νέες παραστάσεις.
Ας το επιδιώξουμε όσο περισσότερο γίνεται. Ας αφιερώσουμε χρόνο σε αυτήν την επαφή με τη φύση στον τόπο των διακοπών μας και ας την χαρούμε όλη η οικογένεια μαζί.    
 
4. Διάβασμα.
 
Οι διακοπές είναι ίσως η πλέον κατάλληλη περίοδος για ν' απολαύσουμε τη θαυμάσια αυτή συνήθεια. Κι από αυτό δεν πρέπει να εξαιρούνται τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι μία περίοδος αποκοπής από το διάβασμα για τα παιδιά αλλά μία περίοδος όπου μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία που τα ενδιαφέρουν πραγματικά – όχι από υποχρέωση (όπως κακά τα ψέματα κάνουν συχνά στο σχολείο) αλλά από αγάπη κι ενδιαφέρον πραγματικό. Γιατί το βιβλίο είναι – για παιδιά και μεγάλους, διασκέδαση κι επιμόρφωση ταυτόχρονα.
Ας δοκιμάσουμε λοιπόν να διαβάσουμε ένα βιβλίο όλοι μαζί – ας συζητήσουμε κι ας προβληματιστούμε παρέα. Ας ακούσουμε τις απορίες των παιδιών μας κι ας προσπαθήσουμε να βρούμε τις απαντήσεις από κοινού. Θα τα βοηθήσουμε ν' ανακαλύψoυν ένα νέο κόσμο πέρα από τον υπολογιστή και τα video games. Ένα κόσμο που κατακτιέται με τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη.
 
5. Μικρές εξορμήσεις.
 
Όποιος κι εάν είναι ο προορισμός των διακοπών μας ας μην μείνουμε "ακίνητοι" εκεί – ας μην εφαρμόσουμε το γνωστό δόγμα, ύπνος-θάλασσα-φαγητό. Ας φροντίσουμε να οργανώσουμε μικρές εξορμήσεις προσπαθώντας να γνωρίσουμε τον τόπο των διακοπών μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ας ψάξουμε ν' ανακαλύψουμε τις "κρυφές" ομορφιές του – αυτές που ίσως δεν αναφέρονται σε κάποιον τουριστικό οδηγό. Η διαδικασία αυτή θα εντείνει το ενδιαφέρον, θα προσφέρει απρόσμενες εκπλήξεις – θα λειτουργήσει ως το αλατοπίπερο των διακοπών μας.
 
6.  Ο "χρυσός κανόνας''.
 
Κι όμως υπάρχει χρυσός κανόνας για να περάσουμε καλά και λέγεται, " Ε Μ Ε Ι Σ ''.  Στις διακοπές με την οικογένειά μας, πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή προσπαθούμε να βάλουμε στην άκρη το ''Εγώ'' και να ζήσουμε το ''Εμείς''. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι δικές μας ανάγκες και επιθυμίες πρέπει να συνδυάζονται με αυτές των υπολοίπων μελών της οικογένειας.  Έτσι ο προγραμματισμός της κάθε ημέρας των διακοπών θα πρέπει ν' αποτελεί, κατά το δυνατό, το συνδυασμό των επιθυμιών όλων των μελών της οικογένειας.  
Ξέρουμε καλά πως δεν είναι εύκολο – πολλές φορές δε, οι ανάγκες των παιδιών για διαρκείς μετακινήσεις και παιχνίδι έρχονται σε αντίθεση με την ανάγκη των μεγαλύτερων για ξεκούραση και χαλαρό πρόγραμμα.  Ας σκεφτούμε όμως πως τελικά, αυτό που θα μας μείνει στο τέλος των διακοπών ως η πιο δυνατή ανάμνηση θα είναι το χαμόγελο χαράς του παιδιού μας και η έκδηλη ικανοποίησή του ότι πέρασε-περάσαμε καλά!
 
 
……………………………………………………………………….
* Photo powered by Freedigitalphotos.net
 
 
Κοινοποίηση