Καλοκαιρινές Οικογενειακές διακοπές: πως διαλέγουμε προορισμό

0

Εκείνες οι 15 ημέρες κάπου μέσα στο καλοκαίρι όπου όλη η οικογένεια περνάει παρέα τις διακοπές της είναι μία περίοδος που, μικροί και μεγάλοι,  την περιμένουμε με χαρά κι ανυπομονησία μία ολόκληρη χρονιά. Γι' αυτό κι όλα πρέπει να είναι τέλεια ή, έστω, περίπου τέλεια!

Και βέβαια ο σημαντικότερος παράγοντας για να περάσουμε καλά, εκτός από τη διάθεση που είναι δεδομένη, είναι ο προορισμός – το που θα πάμε. Ας δούμε λοιπόν κάποια Πρακτικά Tips που μπορούν να βοηθήσουν στο να πάρουμε τη σωστή απόφαση:

1. Ακούμε τα παιδιά μας.

Πολλές φορές εμείς οι γονείς θεωρούμε πως κατέχουμε την …απόλυτη αλήθεια. Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση της επιλογής του μέρους που θα περάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, συχνά δεν ακούμε τι έχουν να μας πουν τα παιδιά μας και επιλέγουμε αυτό που εμείς κρίνουμε ως καλύτερο. Ας θυμόμαστε ωστόσο πως οι καλοκαιρινές διακοπές …ενδιαφέρουν και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας! Εάν λοιπόν αδιαφορήσουμε για τη γνώμη τους ας μην δυσφορήσουμε μετά για την (δικαιολογημένη) γκρίνια που πιθανόν θα επακολουθήσει…

2. Επιλέγουμε ένα μέρος που προσφέρεται για να κάνει δραστηριότητες όλη η οικογένεια παρέα.

Έτσι, είτε επιλέξουμε θάλασσα (που είναι και το πιθανότερο λόγω καλοκαιριού) είτε βουνό, είναι σημαντικό να επιλέξουμε ως βάση των διακοπών μας μία περιοχή που να προσφέρεται για παράλληλες δραστηριότητες, όπως μικρές εκδρομές στα πέριξ.

Μία περιοχή για να είναι ενδιαφέρουσα για διακοπές δε αρκεί να προσφέρει η ίδια όσα χρειάζονται για να περάσουμε καλά, αλλά, παράλληλα, να προσφέρει κι άλλες διεξόδους έτσι ώστε η περίοδος των διακοπών να μην καταντήσει μετά τις πρώτες ημέρες, μονότονη.

3. Επιλέγουμε ένα μέρος που θα μπορεί να προσφέρει -και- ξεχωριστές επιλογές για γονείς και παιδιά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τόσο οι μεγαλύτεροι όσο και οι μικρότεροι χρειάζονται σίγουρα να κάνουν και αυτά που οι ίδιοι αγαπούν και τους ξεκουράζουν – και που βέβαια δε συμπίπτουν πάντα. Έτσι, θα υπάρξουν στιγμές μέσα στις διακοπές που οι μεγαλύτεροι θα θελήσουν να χαλαρώσουν διαβάζοντας την εφημερίδα ή το βιβλίο τους και τα παιδιά να παίξουν χωρίς να πρέπει η προσοχή των πρώτων να είναι διαρκώς πάνω τους.

Έτσι, το να διαθέτει το μέρος που κάνουμε διακοπές έναν ασφαλή χώρο όπου τα παιδιά θα τρέξουν και θα παίξουν ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται οι γονείς να είναι διαρκώς από πάνω τους είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που θα ξεκουράσει και τα …δύο μέρη!

4. Τέλος, επιλέγουμε έναν προορισμό διακοπών που να ταιριάζει με τον …προϋπολογισμό μας!

Για να κάνουμε τη σωστή επιλογή δεν πρέπει να συνυπολογίσουμε μόνο τα εισιτήρια και το κόστος διαμονής αλλά και:

> το τι θα χρειαστεί να ξοδέψουμε για φαγητό (τι συμπεριλαμβάνεται δηλαδή στο πακέτο που θα επιλέξουμε και τι θα χρειαστεί να πληρώσουμε extra – είτε τρώγοντας έξω είτε αγοράζοντας τα υλικά και μαγειρεύοντας στο χώρο μας).

> το τι θα χρειαστεί να ξοδέψουμε σε βενζίνη τόσο για να φτάσουμε στον προορισμό μας και να επιστρέψουμε από αυτόν όσο και για τις επιπλέον μετακινήσεις σε άλλους κοντινούς προορισμούς.

> άλλα έξοδα που πιθανόν να προκύψουν και μπορούμε να προβλέψουμε εξαρχής.

 

* Image by winnond / Freedigitalphotos.net

 

Κοινοποίηση