4 πράγματα που πρέπει να κάνουμε με τα παιδιά μας στις διακοπές

0

Οι διακοπές της Οικογένειας, τόσο αυτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, όσο και οι μεγαλύτερες – αυτές του Καλοκαιριού, εκτός από μία περίοδος ξεκούρασης είναι και μία θαυμάσια ευκαιρία για να κάνουμε κάποια πράγματα παρέα με τα παιδιά μας που την υπόλοιπη περίοδο της χρονιάς δεν μπορούμε – κυρίως λόγω χρόνου αλλά και διάθεσης:

Παιχνίδι.

Η σημασία του να παίζουν γονείς και παιδιά παρέα τονίζεται απ' όλους – ειδικούς και μη. Πόσο πραγματικά όμως είναι εφικτό αυτό την περίοδο δουλειάς και σχολείου και κυρίως, πόσο πραγματικά διάθεση και αντοχές για παιχνίδι υπάρχουν (ιδιαίτερα όσον αφορά τους μεγάλους); Η περίοδος των διακοπών λοιπόν προσφέρει και τα δύο. Το χρόνο αλλά και το κέφι καθώς οι σκοτούρες της καθημερινότητας πηγαίνουν για λίγο στην άκρη. Εκμεταλλευόμαστε λοιπόν την ευκαιρία και του "δίνουμε και καταλαβαίνει". Είναι αναγκαίο τόσο για τα μικρότερα όσο και για τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας!

Συζήτηση.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο εάν υπάρχει μία περίοδος που μπορούμε να συζητήσουμε ουσιαστικά με τα παιδιά μας αυτή είναι η περίοδος των διακοπών. Κι αυτό γιατί η χαλαρή διάθεση, αφήνει τον απαραίτητο χώρο για τις πλέον ουσιαστικές συζητήσεις. Μακριά από την πίεση και το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων και με πολύ περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα που απασχολούν την οικογένεια και να προσπαθήσουμε να λύσουμε ζητήματα που έχουν συσωρευτεί το προηγούμενο διάστημα και είτε η έλλειψη χρόνου είτε η έλλειψη διάθεσης δεν τα είχαν φέρει στο προσκήνιο.

Το μόνο εμπόδιο που υπάρχει εδώ είναι η τάση να θεωρούμε συνήθως ότι οι "σοβαρές" συζητήσεις δεν ενδείκνυνται για τις διακοπές όπου πρέπει να κυριαρχεί η ανεμελιά κι ο αυτοσχεδιασμός. Κι όμως το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Η περίοδος των διακοπών αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία για να συζητήσουμε πραγματικά με τα παιδιά μας αλλά και να συλλάβουμε μηνύματα που πιθανόν να μας στέλνουν καιρό και που η πίεση και η κούραση της καθημερινότητας δεν μας βοηθούν να τα "αποκωδικοποιούμε".

Εκδρομές.

Εάν πάμε ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο και σκεφτούμε τι θυμόμαστε πιο έντονα από την παιδική μας ηλικία θα διαπιστώσουμε ότι οι οικογενειακές εκδρομές έχουν κυρίαρχη θέση στις αναμνήσεις μας. Κι αυτό ακριβώς θα ισχύσει και για τα παιδιά μας. Ας μη χάνουμε λοιπόν την ευκαιρία που μας προσφέρει η περίοδος των διακοπών. Το εάν οι εξορμήσεις θα είναι μικρές ή μεγάλες, ελάχιστη σημασία έχει. Το "μαζί" είναι που μετράει.

Απολαμβάνουμε το σπίτι.

Αυτό φυσικά δεν έρχεται ν' αναιρέσει το προηγούμενο – μπορούμε θαυμάσια να συνδυάσουμε και τα δύο. Ο χώρος του σπιτιού την υπόλοιπη περίοδο εκτός διακοπών είναι ο χώρος που απλά περνάμε το χρόνο μας ανάμεσα στις τρέχουσες υποχρεώσεις -σχολείο, δουλειά, εξωσχολικές δρατηριότητες κ.ο.κ.- με μία μικρή εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα ίσως. Οι διακοπές όμως είναι η ευκαιρία για να το απολαύσουμε πραγματικά. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεικτικά:

– Υπέροχα οικογενειακά τραπέζια με φίλους και γνωστούς,

– Διάβασμα όλοι μαζί παρέα,

– Επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια (για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι),

– Δουλειές του σπιτιού όπου ο καθένας αναλαμβάνει κι έναν τομέα ευθύνης,

– Τηλεόραση στοχευμένα και με πρόγραμμα – από επιλογή κι όχι από …έλλειψη άλλης επιλογής.

 

Ας μην αφήνουμε λοιπόν το χρόνο των διακοπών να περάσει αναξιοποίητος. Είναι μία ιδανική περίοδος για να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε, όπως θα έπρεπε τουλάχιστον, το υπόλοιπο διάστημα. Κι ας μη θεωρήσουμε ότι αυτό θα είναι σε βάρος της ξεκούρασής μας. Αντίθετα θα είναι μία επιλογή που και πραγματική ξεκούραση θα προσφέρει αλλά και θα ενισχύσει ουσιαστικά τους δεσμούς της οικογένειας.

 

Κοινοποίηση