5 Δραστηριότητες με τα παιδιά για τις διακοπές των Χριστουγέννων

0

Τα Χριστούγεννα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για γονείς και παιδιά να περάσουν αρκετό χρόνο παρέα, μακριά από τις σκοτούρες που τόσο η δουλειά όσο και το σχολείο – η καθημερινότητα γενικότερα, δημιουργούν. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό όμως, είναι να εκμεταλλευτούν το χρόνο αυτό για να κάνουν πράγματα όλοι μαζί – κοινές δραστηριότητες.

Γι' αυτές τις τελευταίες λοιπόν, συγκεντρώσαμε 5 βασικές προτάσεις – γιατί και οι διακοπές των Χριστουγέννων θέλουν την οργάνωσή τους:

1. Βόλτες στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στις περισσότερες μεγάλες πόλεις.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού λαμβάνουν χώρα πολλά εορταστικά events με εντυπωσιακότερα όλων τα γνωστά Χριστουγεννιάτικα "χωριά" που στήνονται σε πολυκαταστήματα, πλατείες κι ανοιχτούς χώρους γενικότερα. Αποφεύγοντας τις διάφορες υπερβολές, εμπορικού κυρίως χαρακτήρα, που μπορεί να γίνονται σε κάποιες, οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ώρες ξεγνοιασιάς και χαράς για τα μικρότερα κυρίως μέλη της οικογένειας. Ας πάρουμε λοιπόν τα παιδιά μας από το χέρι κι ας "χαθούμε" μέσα στο εορταστικό "πνεύμα" των ημερών.

2. Παιχνίδι παρέα. 

Το παιχνίδι είναι πάντα μία θαυμάσια επιλογή για να περάσει μία οικογένεια ώρες διασκεδάζοντας μαζί. Κι επειδή οι ώρες που θα έχει ελεύθερες την περίοδο των Χριστουγέννων είναι αρκετές, τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να περάσουν με κέφι, δημιουργικότητα αλλά και επιμόρφωση. Και καλά επιτραπέζια παιχνίδια υπάρχουν πολλά. Διαλέγουμε λοιπόν αυτό που αρέσει περισσότερο στην …πλειοψηφία της οικογένειας και ξεκινάμε τη …μάχη!

3. Κάνουμε την ώρα της ανταλλαγής των δώρων μία πραγματικά  ξεχωριστή στιγμή.

Εάν εμείς οι μεγαλύτεροι ανατρέξουμε στα παιδικά μας χρόνια κι αναζητήσουμε τις στιγμές που θυμόμαστε πιο έντονα από κάποια Χριστούγεννα, είναι περίπου βέβαιο ότι την πρώτη θέση θα καταλάβει η στιγμή που παίρναμε τα δώρα μας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Γι' αυτό ας φροντίζουμε η όλη διαδικασία της ανταλλαγής των δώρων να έχει το δικό της χρώμα, να είναι πραγματικά ξεχωριστή – έτσι που να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό των παιδιών μας.

Όποια ώρα κι εάν επιλέξουμε για τα δώρα λοιπόν, την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς ή το επόμενο πρωί, ας φροντίσουμε να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα ώστε όλοι, μικροί και μεγάλοι, να το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους.  Ας φροντίσουμε ώστε το χαμόγελο στα προσωπάκια των παιδιών μας να είναι όσο πιο πλατύ γίνεται κι ας μοιραστούμε μαζί τους τις υπέροχες εκείνες στιγμές.   

4. Διαβάζουμε παρέα, μικροί και μεγάλοι, Χριστουγεννιάτικα βιβλία.

Αν μη τι άλλο, η λογοτεχνία κάθε άλλο παρά πάσχει από έλλειψη Χριστουγεννιάτικων διηγημάτων και παραμυθιών. Ας καθίσουμε λοιπόν όλοι μαζί παρέα κοντά στο δέντρο κι ας διαβάσουμε στα παιδιά μας κάποιο ή κάποια που θα επιλέξουμε από την πληθώρα των επιλογών που έχουμε. Εκτός δε από το βασικό κριτήριο που σίγουρα είναι η ηλικία των παιδιών μας, ας επιλέξουμε γι' αυτά τα Χριστούγεννα κάποιο βιβλίο με θεματογραφία από τον τόπο μας ώστε η όλη διαδικασία ν' αναδύει "άρωμα" και εικόνες Ελλάδας. Έτσι, εάν τα παιδιά μας είναι λίγο μεγαλύτερα μπορούμε, για παράδειγμα,  να τους διαβάσουμε κάποιο ή κάποια από τα υπέροχα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του σπουδαίου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

5. Οργανώνουμε μικρές εκδρομές.

Αν και τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θεωρούνται οι κατεξοχήν "σπιτικές" γιορτές, είναι πολύ σημαντικό να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο και να βγούμε έξω. Μικρές αποδράσεις λοιπόν! Δεν έχει σημασία το ότι δεν είναι πολύωρες ή το ότι ο προορισμός θα είναι κοντινός. Σημασία έχει να βγούμε έξω, να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη φύση, να ξεφύγουμε όλοι από τους τέσσερις τοίχους μέσα στους οποίους περνάμε τις περισσότερες ώρες της χρονιάς – είτε πρόκειται για το γραφείο, είτε για το σχολείο, είτε ακόμη και για το σπίτι.

Οι εκδρομές, ανανεώνουν τη διάθεση, καθαρίζουν το μυαλό, μας γεμίζουν με νέες εικόνες και παραστάσεις. Γι' αυτό λοιπόν, όποιο κι εάν είναι το υπόλοιπο πρόγραμμα της περιόδου, όσο κι εάν οι οικογενειακές υποχρεώσεις, τραπέζια, επισκέψεις κ.ο.κ., είναι πολλές,  ας φροντίσουμε ν' αφιερώσουμε τουλάχιστον μία μέρα σε μία μικρή οικογενειακή εκδρομή.    

 

* Image by Thephotoholic / Freedigitalphotos.net

 

Κοινοποίηση