Ανακαλύπτοντας ξανά την αποταμίευση: ένας πρακτικός οδηγός

0

 Η αποταμίευση ήταν ένα από τα πλέον συνηθισμένα θέματα εκθέσεων σε προηγούμενες εποχές. Δεν υπάρχει μαθητής στη δεκαετία του '70 ή του '80 που να μην το έχει συναντήσει σε κάποια στιγμή της σχολικής του διαδρομής. Κι αυτό γιατί η αποταμίευση ήταν μία από τις βασικές αξίες της περιόδου εκείνης. Σιγά σιγά βέβαια, η έννοιά της άρχισε να ξεθωριάζει έως ότου ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, ελέω οικονομικής κρίσης, που οδήγησε τους περισσότερους Έλληνες να ανακαλύψουν ξανά την αναγκαιότητα του να ξοδεύουν λιγότερα απ' όσα κερδίζουν.

Πως όμως γίνεται η περίφημη αποταμίευση; Συγκεντρώσαμε μιά σειρά βασικά tips που δείχνουν το ''δρόμο'':   

 

Κάνουμε έναν προϋπολογισμό εσόδων κι εξόδων της οικογένειας.

Αν και ο όρος "προϋπολογισμός" ακούγεται μάλλον βαρύγδουπος, κάθε οικογένεια πρέπει να έχει το δικό της. Πως γίνεται αυτός; Απλά, με χαρτί και μολύβι ή με τον υπολογιστή για τους πιο hitech και σε μηνιαία βάση. Από την μία προϋπολογίζουμε τα έσοδα που θα έχουμε κι από την άλλη τα έξοδα που προβλέπεται να έχουμε (με τις όποιες πιθανές αποκλίσεις). Σε τι βοηθάει αυτό; Πρώτον, έχουμε μία σαφή εικόνα, σε τακτική βάση, "που πάνε τα πράγματα'' και δεύτερον λειτουργεί ως προειδοποιητικό καμπανάκι όταν πάμε να ξεφύγουμε στο επίπεδο των εξόδων. Με βάση τον οικογενειακό αυτό προϋπολογισμό λοιπόν, θα μπορούμε πιθανόν να εξοικονομούμε και κάποια, μικρά έστω, ποσά γι' αποταμίευση, και τα οποία θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε μεταγενέστερες περιόδους.

 

 Αγοράζουμε κουμπαρά.

Ναι κουμπαρά! Έναν κλασικό κουμπαρά, όπως αυτούς που είχαμε στην παιδική μας ηλικία. Εκεί λοιπόν, μπορούμε να τοποθετούμε κατά καιρούς κάποια μικροποσά – ασήμαντα ίσως όταν τα δούμε ένα-ένα που όμως σε βάθος χρόνου -κι εάν τηρήσουμε με επιμονή την καλή αυτή συνήθεια-, μπορούν ν' αποτελέσουν ένα ποσό σημαντικότερο απ' ότι τώρα μπορούμε να φανταστούμε.

Π ρ α κ τ ι κ ή  π ρ ό τ α σ η  1 :  ας ξεκινήσουμε να γεμίζουμε τον κουμπαρά μ' όλα εκείνα τα ψιλά που βρίσκονται πεταμένα σε διάφορα πιθανά κι απίθανα σημεία του σπιτιού και πηγαίνουν στην κυριολεξία "χαμένα".

Π ρ α κ τ ι κ ή  π ρ ό τ α σ η  2 :  εάν, για οποιοδήποτε λόγο, δε θέλουμε να αγοράσουμε ένα κουμπαρά για τον …εαυτό μας δε θα πρέπει να παραλείψουμε να το κάνουμε για τα παιδιά μας. Σκεφτείτε μόνο, πόσα χαρτζιλίκια από παππούδες, νονούς κ.ο.κ. πηγαίνουν χαμένα σε αγορά, κατά βάση, άχρηστων πραγμάτων ενώ θα μπορούσαν εάν συγκεντρωνόντουσαν ν' αποτελούσαν ένα καλό βοήθημα για τις μελλοντικές ανάγκες των παιδιών.

 

 Εξετάζουμε την περίπτωση να κάνουμε κάποιο ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι, ουσιαστικά, προγράμματα αποταμίευσης όπου, σε γενικές γραμμές, καταβάλλουμε ένα καθορισμένο ποσό κατά τακτές χρονικές περιόδους (π.χ. κάθε χρόνο) και μετά την πάροδο ενός  διαστήματος που έχουμε ορίσει (10, 20 χρόνια κ.ο.κ.) λαμβάνουμε το ποσό που έχουμε αποταμιεύσει μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος και μία επιπλέον απόδοση – ανάλογα πάντα με το τι θα προβλέπει το πρόγραμμα που θα επιλέξουμε.

Τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας κίνησης είναι:

i. Μας βάζει στη λογική της αποταμίευσης.

ii.  Μας "αναγκάζει" ν' αποταμιεύσουμε χρήματα ώστε να καταβάλλουμε τ' ασφάλιστρά μας, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση, ενδεχομένως, θα καταναλώναμε.

 

 Εξοικονομούμε χρήματα από τ' άσκοπα καθημερινά μικροέξοδα.

Πως μπορεί να γίνει αυτό:

Περιορίζουμε στο ελάχιστο το φαγητό απ' έξω. 

Επισκεπτόμαστε το Super Market έχοντας μαζί μας συγκεκριμένη λίστα με ψώνια την οποία και τηρούμε "ευλαβικά".

Αποφεύγουμε την χρήση του αυτοκινήτου για τις μικρομετακινήσεις μας. Χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή και τα πόδια μας!

Χρησιμοποιούμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ.

Μελετάμε με προσοχή ποιές είναι πραγματικά οι ανάγκες μας σε τηλεφωνία και internet κι εάν θα μπορούσαμε πιθανόν να τις καλύψουμε με οικονομικότερα πακέτα σύνδεσης.

Περιορίζουμε τ' άσκοπα καθημερινά μικροδώρα στα παιδιά που περισσότερο τα κακομαθαίνουν παρά τους προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

 

 Πείθουμε τον εαυτό μας για την αξία της αποταμίευσης.

Επειδή τα πάντα στη ζωή είναι και θέμα αποφασιστικότητας, το πιο κρίσιμο κομμάτι της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι να πείσουμε πραγματικά τον εαυτό μας ότι αξίζει ν' αποταμιεύουμε. Ακόμη κι εάν τα οικονομικά μας δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρά, υπάρχει πάντα ένα μικρό περιθώριο να βάζουμε "κάτι στην άκρη". Τα προηγούμενα tips μας πείθουν και με το παραπάνω γι' αυτό.  

Και πέρα από αυτή καθ' αυτή την πραγματικά μεγάλη χρησιμότητα της αποταμίευσης, αξίζει τελικά να τη δούμε κι ως ένα προσωπικό στοίχημα αυτοπειθαρχίας!

 

Κοινοποίηση