Τα μελομακάρονα είναι χωρίς αμφιβολία το γλυκό – "σήμα κατατεθέν'' των Χριστουγέννων. Και παρότι ίσως αυτό ακριβώς το γεγονός να τ' αδικεί λίγο – καθώς είναι γενικότερα ένα εξαιρετικό γλυκό, η κυρίαρχη παρουσία τους την περίοδο της μεγαλύτερης γιορτής του χειμώνα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την Ελληνική Παράδοση. Η καταγωγή τους δε, κρατάει από τη Σμύρνη όπου και ονομάζονταν φοινίκια.
Διαλέξαμε λοιπόν 2 χαρακτηριστικές συνταγές για το αγαπημένο αυτό Χριστουγεννιάτικο γλυκό που βρίσκεται την συγκεκριμένη περίοδο σε περίοπτη θέση σε κάθε Ελληνικό σπίτι, μία για τα "κλασικά" μελομακάρονα και μία για γεμιστά – για κάθε γούστο δηλαδή:
1. Συνταγή για "κλασικά" μελομακάρονα:
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά με τελευταίο το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή.
Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 50 λεπτά περίπου – μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τ' αφήνουμε να κρυώσουν.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βάζουμε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού και το ξύλο κανέλλας να βράσουν για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε τον αφρό, ρίχνουμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα και τ' αφήνουμε στο καυτό σιρόπι για 2-3 λεπτά περίπου – όχι παραπάνω, για να είναι τραγανά.
Τέλος, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε πιατέλες και τα πασπαλίζουμε με το καρύδι ψιλοκομμένο.
* Πηγή: "Ρωμιοσύνης Μαγειρέματα – Ελληνική Παραδοσιακή Μαγειρική" – εκδ. Άθως
2. Συνταγή για γεμιστά μελομακάρονα:
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, το κονιάκ και τα κανελλογαρύφαλλα. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και τα ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να γίνει κανονική.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά και το ρίχνουμε στην καρυδόψιχα για να βραχεί και να γίνει μία μάζα. Προσθέτουμε το ανθόνερο και την κανέλλα. Παίρνουμε κομμάτια από το ζυμάρι και τ' ανοίγουμε με τη χούφτα μας – έτσι που να χωράει μία μικρή κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε το ζυμάρι και φροντίζουμε να πάρει το μελομακάρονο το γνωστό σχήμα. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι να βράσουν για 3-4 λεπτά. Βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα.
* Πηγή: Μ. Δ. Κοκκίνου – Γ. Σ. Κοφινά, "Σαρακοστιανά" – εκδ. Ακρίτας.