Τα 15 must για το ψήσιμο του Πασχαλινού Αρνιού

0

Για να στεφθεί μ’ επιτυχία το ψήσιμο του πασχαλινού οβελία το πρώτο που χρειάζεται είναι το μεράκι και το δεύτερο, αναμφίβολα, η εμπειρία. Ή εάν είμαστε αρχάριοι, η βοήθεια κάποιου που διαθέτει την εμπειρία. Και βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η κατάλληλη προετοιμασία. Ας δούμε λοιπόν 15 βασικά Tips που θα μας βοηθήσουν στη σωστή προετοιμασία και στη συνέχεια στο πετυχημένο ψήσιμο του πασχαλινού αρνιού: 

– Αφού καθαρίσουμε το αρνί με ένα καμινέτο από τις τρίχες στο κεφάλι και στα πόδια, το περνάμε με μια λεμονόκουπα μέσα και έξω αφ’ ενός για καθαρισμό, αφ’ ετέρου για να «πιάσουν» καλύτερα πάνω του το αλάτι και τα λοιπά καρυκεύματα.

– Φτιάχνουμε ένα μείγμα από αλάτι πιπέρι μαύρο, ρίγανη ή και θυμάρι κατά προτίμηση, και βάζουμε το χέρι μας μέσα στην κοιλιά τρίβοντας ολόκληρο το αρνί από τον λαιμό μέχρι τα μπούτια πίσω. Το ίδιο θα κάνουμε και εξωτερικά, βάζοντας λίγο μεγαλύτερη ποσότητα στο λαιμό και το κεφάλι γιατί αυτά είναι τα «ευπαθή» σημεία της σφαγής και μυρίζουν περισσότερο.

– Κάνουμε μικρές τομές ανάμεσα στα κόκκαλα της σπάλας και στα μπούτια για να παραχώσουμε με το δάχτυλό σας έξτρα καρυκεύματα, καλύπτοντάς τα μετά με ένα κομμάτι λίπος ή μπόλια. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε και μερικές σκελίδες σκόρδο κομμένες στην μέση σε αυτά τα σημεία.

– Βάζουμε το σ’ ένα τραπέζι σε πρόσθια θέση με την κοιλιά κάτω και αφού έχουμε σφίξει την πιρούνα (διχάλα) περίπου τριάντα με σαράντα πόντους από εκεί που θα είναι το στήριγμα, στο ύψος όπου ενώνονται τα πόδια του ζώου με τον κορμό, περνάμε την από το πίσω μέρος των μπουτιών και αφού στρέψουμε το κεφάλι σε γωνία 90 μοιρών με τον λαιμό, την σπρώχνουμε ώστε να περάσει μέσα από το κεφάλι και να βγει από την άλλη, στο σημείο ανάμεσα στα μάτια.

– Σταυρώνουμε τα πόδια πίσω, λυγίζοντας και βάζοντας το ένα μέσα στην οπή που σχηματίζει το κότσι με τον τένοντα του άλλου. Αφού ξεβιδώσουμε τις πεταλούδες, περνάμε τις τρεις διχάλες μέσα από την ράχη «αγκαλιάζοντας» την σούβλα και τρυπάμε με προσοχή αριστερά και δεξιά από την σπονδυλική στήλη, ώστε αυτές να βγουν από την εξωτερική μεριά της ράχης. Το εσωτερικό μήκος της ράχης, το μοιράζουμε σε τρία μέρη ώστε να βάλουμε αντίστοιχα τρία τέτοια στηρίγματα (δαγκάνες), με απόσταση περίπου μια παλάμη η μία από την άλλη. Δηλαδή μια στην λεκάνη, μια στην μέση των πλευρών και μια μπροστά, απέναντι από τον θώρακα.

– Στο μέρος που ενώνεται ο λαιμός με το σώμα, κατεβάζουμε ένα διπλό σύρμα πιάνοντας από την κάτω μεριά και τα δύο κότσια (πόδια) από τις δύο σπάλες και σφίγγουμε με την πένσα τραβώντας το σύρμα και κάνοντας περιστροφικές κινήσεις, με προσοχή για να μην κοπεί. Βάζουμε ξανά σύρμα στα κότσια των μπουτιών και σφίγγουμε με τέσσερις στροφές το σύρμα πάνω στην σούβλα, στο λεπτότερο σημείο που σχηματίζουν κότσια και σούβλα.

– Ελέγχουμε εσωτερικά με το ένα χέρι μέσα και το άλλο έξω στην ράχη, ότι έχουν σφιχτεί και οι τρεις πηρούνες και οι τρεις διχάλες έχουν τερματίσει τις διαδρομές τους.

– Αφού δούμε ότι το αρνί δεν κινείται ούτε πάνω κάτω ούτε αριστερά δεξιά, τότε ήρθε η ώρα για το ράψιμο. Ράβουμε με τον σπάγκο και τη χοντρή βελόνα την κοιλιά του αρνιού, πολύ καλά και προσεκτικά, για να μην ανοίξει το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

– Υπολογίζουμε για ένα αρνί 10 με 12 κιλά, 15 κιλά κάρβουνα συν ένα 30 με 40% παραπάνω αν φυσάει, γιατί με τον αέρα καίγονται πιο εύκολα.

– Αν ανάψουμε ξύλα, υπολογίζουμε μία ώρα για την ετοιμασία της φωτιάς. Αν καταφύγουμε στο κάρβουνο, θα χρειαστούμε περίπου 30 λεπτά για να γίνει η θράκα. Από τη στιγμή που θα αρχίσουμε το ψήσιμο, υπολογίζουμε τρεις με τέσσερις ώρες, ανάλογα και με το μέγεθος του ζώου.

– Η φωτιά στο κέντρο της ψησταριάς πρέπει να είναι μικρότερη απ’ ότι στο αριστερό και το δεξί μέρος, γιατί η θερμοκρασία πάντα συγκλίνει προς το κέντρο, στο οποίο βρίσκονται μόνο τα παϊδάκια και η κοιλιά.

–  Ένας δείκτης για να ελέγχουμε αν η φωτιά είναι τόσο δυνατή όσο πρέπει, είναι βάζοντας το χέρι κάτω από το αρνί να μην μπορούμε να μετρήσουμε μέχρι το δέκα.

– Αν θέλουμε μπορείτε να βάλουμε μ’ ένα πινελάκι λίγο λάδι και ρίγανη, όμως αν το αρνί μας είναι όσο λιπαρό πρέπει δεν χρειάζεται τίποτα επιπλέον.

– Αν έχουμε μια μικρή ψηστιέρα δίπλα μας, θα μας βοηθήσει πάρα πολύ σε περίπτωση που χρειαστούμε να κάνουμε μια έξτρα θράκα για να ανεφοδιάσουμε την φωτιά και να μην χρειαστεί να βάλουμε έξτρα κάρβουνα μέσα στην φωτιά «τρώγοντας» όλο το μονοξείδιο του άνθρακα.

– Θα καταλάβουμε ότι το αρνί μας είναι έτοιμο όταν στάζει το λίπος του, έχει σκάσει η πέτσα και στις κλειδώσεις εμφανίζεται το κόκαλο. Όλα αυτά βέβαια, σε συνδυασμό και με τις ανάλογες ώρες που έχουν περάσει.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

* Πηγή:  In2life

Κοινοποίηση