Φτιάχνουμε καυτερή μαρμελάδα …πιπεριάς!

0

Σε πρώτο άκουσμα, οι λέξεις 'μαρμελάδα' και 'πιπεριά' μοιάζουν να μην έχουν καμμία σχέση μεταξύ τους. Κυρίως γιατί έχουμε συνδέσει την έννοια της μαρμελάδας με κάτι γλυκό, εξ' ου και οι μαρμελάδες βερύκοκο, ροδάκινο κ.ο.κ. Κι όμως, υπάρχει και η μαρμελάδα πιπεριάς που φυσικά δεν είναι γλυκιά αλλά καυτερή και έχει άλλη χρήση από τις 'κλασικές'. Κυρίως όμως αποτελεί ένα έδεσμα έξω από τα καθιερωμένα.

Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή για να ετοιμάσουμε αυτή την …ανατρεπτική μαρμελάδα:

Υλικά:

– 1300 γρ. κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

– 500 γρ. πράσινες καυτερές πιπεριές – τύπου 'κέρατο' (μπορούμε να ελλατώσουμε ποσότητα ανάλογα με το πόσο καυτερή θέλουμε να κάνουμε τη μαρμελάδα μας)

– 3 κούπες ζάχαρη

– 3 κούπες ξύδι

– λίγο λάδι 

Η εκτέλεση της συνταγής:

Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τους σπόρους και τις κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια ρίχνοντάς τα στο μίξερ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Στη συνέχεια τα βράζουμε έως ότου δέσει η μαρμελάδα μας (ας έχουμε κατά νου ότι είναι πάντα καλό να φοράμε μάσκα και γάντια για τις καυτερές πιπεριές ). Για να διαπιστώσουμε εάν όντως έχει δέσει καλά η μαρμελάδα μας, μπορούμε να ρίξουμε μία κουταλιά σ' ένα κρύο πιάτο (που έχουμε βάλει στο ψυγείο προηγουμένως). Εάν διατηρεί το σχήμα της αυτό φανερώνει ότι είναι όντως έτοιμη.

Τέλος, όταν η μαρμελάδα μας δέσει την κατεβάζουμε από το μάτι και την ρίχνουμε, ζεστή-ζεστή, σε βάζα που είναι αποστειρωμένα

 

Μία πραγματικά διαφορετική μαρμελάδα λοιπόν, που είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και η οποία μπορεί να συνοδεύσει θαυμάσια πιάτα με τυριά.

Καλή επιτυχία!

Σ. Μ.

Κοινοποίηση