Γεμιστά στον ξυλόφουρνο: άλλη γεύση!

0

Τ’ αγαπημένα σε όλη την οικογένεια γεμιστά παίρνουν μία, πραγματικά, άλλη γεύση όταν δοκιμάσουμε να τα ψήσουμε στον ξυλόφουρνο.  Η συνταγή και η διαδικασία του ψησίματος: 

1. Προετοιμασία του Ξυλόφουρνου:

Στο κέντρο του φούρνου βάζουμε περίπου 8-10 ξύλα διαμέτρου περίπου 20-25 εκ και τ’ ανάβουμε. Κλείνουμε τον ξυλόφουρνο αλλά όχι εντελώς, για να περνάει αρκετό οξυγόνο και να μη σβήσει η φωτιά. Χρειάζεται τα ξύλα να καούν για περίπου 2 ώρες και να γίνουν άσπρη στάχτη πριν βάλουμε μέσα το ταψί.

2. Υλικά για ένα μέτριο ταψί γεμιστά:

– 3 μέτριες ώριμες ντομάτες
– 3 μικρές μελιτζάνες φλάσκες
– 3 μικρές πιπεριές πράσινες
– 3 μέτρια κολοκύθια
– 1 φλιτζανάκι του ελ. καφέ ρύζι (νυχάκι ή γλασέ ή καρολίνα) για κάθε ντομάτα / λαχανικό
– 3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
– 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια)
– 5-10 σκελίδες σκόρδο (κατά βούληση)
– 5 πατάτες κομμένες όπως για το τηγάνι
– Ό,τι αδειάσουμε από τα λαχανικά μας
– ½ λίτρο ελαιόλαδο τουλάχιστον ή και περισσότερο (μη σας φαίνεται πολύ, οι γιαγιάδες μας έβαζαν πολύ περισσότερο για να φτιάξουν την υπέροχη σάλτσα!)
– Αλάτι (περίπου 2-3 κουτ. σούπας γεμάτες)
– Πιπέρι (περίπου 1 κοφτή κουτ. σούπας)
– Ζάχαρη (περίπου 1 κοφτή κουτ. σούπας)

3. Η εκτέλεση της συνταγής:

– Τοποθετούμε τα λαχανικά μας (περίπου 2-3 για κάθε άτομο) στο ταψί για να δούμε ότι χωράνε άνετα όλα όσα θέλουμε να μαγειρέψουμε.
– Κόβουμε από το καθένα μία στρογγυλή ροδέλα πάχους περίπου ½ εκ. από το σημείο γύρω από το κοτσάνι και φτιάχνουμε έτσι το καπάκι στο κάθε γεμιστό μας.
Μ’ ένα μαχαίρι χαράζουμε περιμετρικά σε απόσταση και πάλι περίπου ½ εκ. μέσα από τη φλούδα και αδειάζουμε όλη τη σάρκα των λαχανικών. Από τις πιπεριές εσωτερικά αφαιρούμε τα σπόρια και όση σάρκα μπορούμε χωρίς να τις τρυπήσουμε.
– Ψιλοκόβουμε στο μούλτι όλες τις σάρκες που αφαιρέσαμε από τα λαχανικά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το δυόσμο και τ’ ανακατεύουμε όλα μαζί με το ρύζι που έχουμε από πριν ξεπλύνει και στραγγίξει, καθώς και με το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
– Γεμίζουμε όλα τα άδεια λαχανικά με το μείγμα του ρυζιού και κλείνουμε το καθένα με το καπάκι του. Αν περισσέψει γέμιση ή ζουμάκι, το χύνουμε κι αυτό μέσα στο ταψί, έξω από τα γεμιστά.
– Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε καλά τις πατάτες και τις βυθίζουμε όρθιες ανάμεσα σε όλα τα γεμιστά, γεμίζοντας όλα το κενά που υπάρχουν μεταξύ τους.
– Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε καλά όλα τα γεμιστά στο ταψί.

γεμιστά στο ξυλόφουρνο

4. Το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο:
– Με μια μασιά απομακρύνουμε τα καυτά κάρβουνα και τη στάχτη από το κέντρο του φούρνου, τοποθετούμε εκεί το ταψί και βάζουμε τα κάρβουνα και τη στάχτη γύρω-γύρω, κοντά στο ταψί για ν’ αρχίσει πιο γρήγορα ο βρασμός.
– Κλείνουμε τον φούρνο και σε 30’ ελέγχουμε το ψήσιμο για να δούμε εάν το φαγητό ήδη βράζει και αναλόγως ή φέρνουμε ακόμα πιο κοντά στο ταψί τα κάρβουνα ή τ’ απομακρύνουμε.
– Ελέγχουμε κάθε μισή ώρα την πορεία του ψησίματος .
– Σε 2-3 ώρες, ανάλογα με την δύναμη της φωτιάς και την ποσότητα του φαγιού τα γεμιστά μας θα είναι έτοιμα.

Καλή όρεξη!

Άννα Φιλιζιώτου

Κοινοποίηση