Η πανέμορφη ζέρμπερα με τα λουλούδια που θυμίζουν γιγάντιες μαργαρίτες

0

Αυτό που κάνει τη ζέρμπερα ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό είναι τα εντυπωσιακά λουλούδια της τα οποία και θυμίζουν γιγάντιες μαργαρίτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι καλλιεργείται συστηματικά ακριβώς για το εμπόριο αυτών των λουλουδιών. Γι’ αυτό εξάλλου και τ’ άνθη της ζέρμπερας είναι από αυτά που συναντούμε πιο συχνά στις έτοιμες ανθοδέσμες που μπορούμε ν’ αγοράσουμε στ’ ανθοπωλεία.

Για τον τον κήπο μας τώρα, η ζέρμπερα αποτελεί μία καλή επιλογή καθώς μπορεί να δώσει το δικό της ξεχωριστό χρώμα αφού τα πανέμορφα λουλούδια της τα οποία μπορούμε να βρούμε σε πολλά διαφορετικά χρώματα όπως κόκκινο, ροζ, λευκό ή κίτρινο (καθώς και σ’ ορισμένες εξαιρετικές διχρωμίες), δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητα. Είναι ιδανική δε για να τη φυτέψουμε σε παρτέρια, βραχόκηπους, γλάστρες στον κήπο, το μπαλκόνι ή και εσωτερικούς χώρους όπου και θα δίνει το δικό της τόνο με τα υπέροχα λουλούδια που κάνει από τα μέσα περίπου της άνοιξης έως και τα μέσα του φθινοπώρου.

Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τη φροντίδα της ζέρμπερας είναι:

→ Προτιμά σαφώς τα ηλιόλουστα σημεία ενώ δεν αγαπάει τις χαμηλές ή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

→ Πρέπει να τη φυτέψουμε σε καλής ποιότητας χώμα με καλή αποστράγγιση.

→ Τους πιο ζεστούς μήνες χρειάζεται τακτικό πότισμα (χωρίς υπερβολές ωστόσο).

Η τακτική λίπανση με το ειδικό λίπασμα γι’ ανθοφόρα φυτά (σε υγρή ή κοκκώδη μορφή) βοηθάει σημαντικά στην καλύτερη ανθοφορία της.

* Extra Tips:

1. Επειδή η ζέρμπερα είναι ένα σχετικά ευαίσθητο φυτό χρειάζεται προσοχή κατά τη διάρκεια του ποτίσματος ώστε να μη βρέχουμε τα φύλλα της γιατί έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες να προσβληθεί από μύκητες.

2. Τα κομμένα λουλούδια της ζέρμπερας διατηρούνται για περίπου μία εβδομάδα στο βάζο.

3. Στο κλασικό ερώτημα ‘να φυτέψω στο χώμα ή σε γλάστρα‘ η απάντηση είναι ότι η ζέρμπερα θ’ αναπτυχθεί μία χαρά στο χώμα εφόσον έχει την κατάλληλη φροντίδα. Για τον ‘ερασιτέχνη’ κηπουρό ωστόσο η γλάστρα αποτελεί μία πιο ασφαλή λύση καθώς εκτός των άλλων του δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει και το κατάλληλο χώμα που αποτελεί βασική προϋπόθεσή για τη σωστή ανάπτυξη του φυτού.

Κοινοποίηση