Το ταπεινό χαμομήλι με τις σπουδαίες ιδιότητες

0

Το λιτό και ταπεινό χαμομήλι δε "γεμίζει" το μάτι και μπορούμε να το δούμε να φυτρώνει ακόμη και στην άκρη ενός χωματόδρομου. Όσο όμως δε τραβάει την προσοχή με την εμφάνισή του, τόσο σπουδαίες ιδιότητες έχει.

 

 

→ Σαν φυτό:

– Έχει διάρκεια ζωής μόλις ένα χρόνο.

– Αναπτύσσεται προς τα πάνω και φθάνει σε ύψος έως και τα 30-35 εκατοστά.

– Ανθίζει από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο παράγοντας όμορφα – διακριτικά ασπροκίτρινα λουλουδάκια.

– Μπορούμε να το καλλιεργήσουμε, επειδή όμως είναι αυτοφυές μπορούμε να το βρούμε εύκολα την περίοδο της ανθοφορίας του σχεδόν οπουδήποτε στην Ελληνική εξοχή.

Το ταπεινό χαμομηλάκι εάν το σπείρουμε εμείς θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα και πότισμα – άλλωστε επιβιώνει μία χαρά και μόνο του ακόμη και στα πετρώδη εδάφη!

Έτσι, εάν έχουμε λίγο ελεύθερο χώρο στον κήπο μας μπορούμε να προμηθευτούμε (και ηλεκτρονικά) σπόρους χαμομηλιού και να τους σπείρουμε μέσα στην περίοδο από το Δεκέμβριο έως και το Μάρτιο, έχοντας πρώτα καθαρίσει, ανακατέψει και ποτίσει το χώμα μας . Μέχρι ν' αρχίσει ν' αναπτύσσεται ποτίζουμε τακτικά· μετά αφήνουμε τα πράγματα πάνω του! Σημαντική ενίσχυση σε νερό θα χρειαστεί πλέον μόνο εάν οι θερμοκρασίες φθάσουν να γίνουν πολύ υψηλές. Και βέβαια μαζεύουμε τα λουλούδια του όταν αυτό είναι σε πλήρη άνθιση απολαμβάνοντας παράλληλα κι αυτό το εξαιρετικό – διακριτικό άρωμα που αναδύει το χαμομήλι.

Χρήσεις

Για τις χρήσεις του τι να πρωτοπεί κανείς. Μόνο εάν σκεφτούμε ότι το χρησιμοποιούμε σαν ρόφημα, σαν κατάπλασμα, ή ακόμη και για να καθαρίσουμε το μωρό μας καταλαβαίνουμε το εύρος της χρησιμότητας αυτού του μικρού αλλά "θαυματουργού" λουλουδιού που είναι τόσο εύκολο να συναντήσουμε σχεδόν παντού, κυρίως την περίοδο της άνοιξης.

→ Ιδιότητες

Του αποδίδονται, μεταξύ άλλων, οι εξής ιδιότητες:

– αντισηπτικές,

– καταπραϋντικές,

– επουλωτικές,

– ηρεμιστικές,

– χωνευτικές,

– βοηθάει στις μολύνσεις των ματιών

και πολλές άλλες.

(Σε κάθε περίπτωση βέβαια πριν τη χρήση του, είναι απολύτως απαραίτητο να ρωτήσουμε πρώτα το γιατρό μας για το εάν όντως ενδείκνυται η χρήση του για την περίπτωσή μας).

→ Πως αποξηραίνουμε το Χαμομήλι:

Η διαδικασία της αποξήρανσης είναι απλή. Το απλώνουμε σ' ένα ταψί (χωρίς να το πλύνουμε πρώτα) σκεπάζοντάς το μ' ένα τούλι ή κάτι παρόμοιο και το αφήνουμε σ' ένα αεριζόμενο μέρος προσέχοντας να μην πάρει υγρασία. Όταν μετά από κάποιες ημέρες ολοκληρωθεί η διαδικασία κι αφού ελέγξουμε ότι είναι τελείως στεγνό το αποθηκεύουμε σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και το έχουμε πλέον έτοιμο προς χρήση.

 

Κοινοποίηση