Βιγόνια: του μπαλκονιού αλλά και του …σαλονιού!

0

Καταρχήν, γιατί μόνο για το μπαλκόνι; θα ρωτήσει -και πολύ λογικά- κάποιος. Γιατί η βιγόνια (ή βιγκόνια ή μπιγκόνια όπως πολύ συχνά τη συναντάμε) είναι ένα λουλούδι που αναπτύσσεται και μακροημερεύει καλύτερα σε γλάστρα. Και οι γλάστρες αναδεικνύονται καλύτερα στο μπαλκόνι όπου και μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς παρά στον ανοιχτό κήπο όπου ‘χάνονται’ ανάμεσα στα δέντρα, τους θάμνους και τα υπόλοιπα λουλούδια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τη φυτέψουμε μια χαρά και στον κήπο.

Και καλά του μπαλκονιού, του …σαλονιού όμως γιατί; θα είναι το επόμενο λογικό ερώτημα. Γιατί η μπιγκόνια ανήκει στην μικρή αλλά τόσο χρήσιμη εκείνη κατηγορία φυτών που ευδοκιμούν μια χαρά τόσο σ’ εξωτερικούς όσο και σ’ εσωτερικούς χώρους. Έτσι το χειμώνα που οι θερμοκρασίες πέφτουν επικίνδυνα μπορούμε να τη μετακινήσουμε από τη βεράντα ή το μπαλκόνι στο εσωτερικό του σπιτιού. 

4 βασικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για τη φροντίδα της μπιγκόνιας:

1. Η άμεση επαφή με τον ήλιο δε βοηθάει την ανάπτυξή της γι’ αυτό και είναι ιδανική λύση για τα ημισκιερά σημεία όπου ούτως ή άλλως οι επιλογές μας είναι μάλλον περιορισμένες. Έτσι, η μπιγκόνια έρχεται να προσφέρει λύση για σημεία του μπαλκονιού ή της βεράντας μας που δεν είναι και πολύ εύκολο να βρούμε λουλούδια που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν. Προσοχή μόνο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη αντοχής στις οποίες είναι το βασικό μειονέκτημά της.

2. Την άνοιξη και το καλοκαίρι θέλει τακτικό πότισμα το οποίο περιορίζουμε φυσικά μόλις αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία. Της ρίχνουμε νεράκι μόνο όταν το χώμα γύρω από τις ρίζες της έχει στεγνώσει από το προηγούμενο πότισμα και προσέχουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα της.

3. Το κύριο κομμάτι του κλαδέματος της βιγόνιας αφορά την αφαίρεση των ξερών λουλουδιών, κλαδιών και φύλλων.

4. Η ανθοφορία της μπιγκόνιας διαρκεί πολλούς μήνες·  από το καλοκαίρι έως περίπου και τις αρχές της άνοιξης.

Με περίπου 1000 διαφορετικά είδη λοιπόν, παρατεταμένη ανθοφορία, μέτριες απαιτήσεις σε φροντίδα και δυνατότητα να λειτουργήσει τόσο εντός όσο κι εκτός σπιτιού δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μπιγκόνια είναι ένα πολύ αγαπητό φυτό. Τη δημοφιλία της την κερδίζει με το σπαθί της.

Πως θα επιλέξουμε την κατάλληλη γλάστρα για τα φυτά μας;

Κοινοποίηση