Τσιντόνια: ένα κόκκινο φυτό στον κήπο μας

0

Είναι περίεργο φυτό αυτή η τσιντόνια. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα μάλλον λιτό θάμνο που επειδή είναι φυλλοβόλος μένει «γυμνός» γι’ αρκετούς μήνες. Όταν όμως ανθίσει ξεχωρίζει χαρακτηριστικά ακόμη κι όταν βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα φυτά καταπράσινα και πολύ πιο ‘φορτωμένα’. Δεν είναι τα φύλλα της που κάνουν τη διαφορά, ούτε ακόμα τα άνθη της (κόκκινα ή μη) – είναι η συνολική εικόνα που την κάνει να ξεχωρίζει. Αυτή η διαφορετικότητα της τσιντόνιας δεν μπορεί εύκολα ν’ αποδωθεί με μία περιγραφή, πρέπει να δει κάποιος το φυτό για να την καταλάβει.

Η τσιντόνια ταιριάζει θαυμάσια κοντά σε τοιχία, σε παρτέρια αλλά και μέσα στο γκαζόν. Φυσικά αναπτύσσεται μία χαρά και μέσα σε γλάστρα. Δεν είναι δύσκολο φυτό, ωστόσο η φροντίδα της περιλαμβάνει σαφώς ένα καλό πότισμα τους ζεστούς μήνες ενώ και η ενίσχυση με λίπασμα γι’ ανθοφόρα φυτά είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Με βάση τις προδιαγραφές της μπορεί να φθάσει σε ύψος ακόμη και τα τρία μέτρα όμως οι περισσότερες που θα συναντήσουμε είναι λίγο πάνω από το ένα. Τέλος, όσον αφορά το κλάδεμα αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι ν’ αφαιρέσουμε τα ξερά κλαδιά τους καλοκαιρινούς μήνες που θα έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. 

 

Πρέπει επίσης να πούμε ότι η τσιντόνια έχει χαρακτηριστεί ως το «κόκκινο» φυτό λόγω της κόκκινης – ροζ ποικιλίας που είναι και η πιο διαδεδομένη ωστόσο μπορούμε να αγοράσουμε και τσιντόνιες που κάνουν λευκά ή κίτρινα λουλουδάκια. Ξεκινάει ν’ ανθίζει κάπου στα τέλη του χειμώνα (καθώς είναι ένα φυτό ανθεκτικό στο κρύο) και καλό είναι να τη φυτεύουμε σε σημεία ηλιόλουστα ή έστω ημισκιερά. 

Και μία έξυπνη συμβουλή:

Όταν καταμεσής του χειμώνα η τσιντόνια μας αρχίζει να βγάζει μπουμπούκια μπορούμε να κόψουμε μερικά κλαδάκια και να τα βάλουμε μέσα σ’ ένα βάζο με νερό στο σπίτι. Μόλις σε λίγο καιρό αυτά θ’ ανοίξουν θα έχουμε φέρει την άνοιξη, πρόωρα, στο χώρο μας! 

 

Κοινοποίηση