Τριανταφυλλιά: κλασική κι αγαπημένη

0

Η  τ ρ ι α ν τ α φ υ λ λ ι ά  είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα φυτά στην Ελλάδα. Και αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο, καθώς συνδυάζει τρία πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

 

 

> ταιριάζει απόλυτα στο ελληνικό κλίμα,

> είναι εξαιρετικά ανθεκτική,  και,

> μεγαλώνει γρήγορα προσφέροντας σε σύντομο χρονικό διάστημα τα γνωστά υπέροχα λουλούδια της.

 

Π ό τ ε  φ υ τ ε ύ ε τ α ι :

Οι ιδανικοί μήνες θεωρούνται οι 2 πρώτοι της άνοιξης, δηλαδή ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, όμως στην πράξη τριαναταφυλλιές μπορούμε να φυτέψουμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ακριβώς επειδή είναι ανθεκτικές στις αλλαγές του καιρού. Εάν επιλέξουμε να τις φυτέψουμε σε περίοδο όπου επικρατεί πολύ ζεστός καιρός, θα πρέπει να φροντίσουμε να ποτίζονται συχνά και με άφθονο νερό – για όσο διάστημα διαρκούν οι πολύ ζεστές ημέρες. Επίσης, θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να τις φυτεύουμε σε σημεία με έδαφος υγρό και δροσερό καθώς επίσης και σε σημεία που θα μπορεί να τις 'βλέπει' συχνά ο ήλιος. Γι' αυτό άλλωστε και είναι προτιμότερο ν' αποφεύγουμε να τις φυτεύουμε κάτω από μεγάλα δέντρα ή ψηλούς φράκτες οι οποίοι και θα εμποδίζουν την επαφή τους μαζί του.

 

Π ο ι κ ι λ ί ε ς  τ ρ ι α ν τ α φ υ λ λ ι ά ς :

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς – οι τρεις πλέον διαδεδομένες στην Ελλάδα είναι:

i. Η θαμνώδης με μεγάλα τριαντάφυλλα: πρόκειται για την κλασική τριανταφυλλιά που απαντούμε με μεγάλη συχνότητα σε κήπους και μπαλκόνια.

ii. Η αναρριχόμενη: με πυκνά κλαδιά και πλούσια ανθοφορία θεωρείται ιδανική για να στολίζει τους φράκτες των σπιτιών.

iii. Η τριανταφυλλιά νάνος ή νάνα: αδικημένη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ποικιλίες καθώς είναι πιο χαμηλή σε ύψος και κάνει μικρότερα άνθη (εξ' ου και η ονομασία 'νάνος'). Θεωρείται ιδανική για χώρους όπως μικρά πατέρια, διάδρομοι κ.λ.π. Ειδικά η τριανταφυλλιά νάνος με κόκκινα άνθη είναι πραγματικά χάρμα ιδέσθαι, στολίζοντας εξαιρετικά τους μικρούς χώρους στον κήπο μας.

 

Κ λ ά δ ε μ α :

Η τριανταφυλλιά είναι ένα φυτό που ανταποκρίνεται άμεσα στη συχνή περιποίηση. Έτσι πέρα από το ΄κλασικό΄ κλάδεμα πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, είναι πολύ καλό να την περιποιούμαστε τακτικά αφαιρώντας ξερά κλαδάκια και φύλλα αλλά και τα άνθη που αρχίζουν να μαραίνονται. Ειδικά όσον αφορά τα μαραμένα άνθη αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την επιτάχυνση της επόμενης ανθοφορίας.

 

Π ό τ ι σ μ α :

Αν και η τριανταφυλλιά είναι ένα γενικά ανθεκτικό φυτό χρειάζεται κι αυτή ένα σχετικά τακτικό πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα – ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Την περίοδο της ανθοφορίας της δε, προσέχουμε κατά τη διάρκεια του ποτίσματος να μη βρέχουμε τα άνθη της, 

 

Λ ί π α ν σ η :

Για να πετύχουμε διαρκή και πλούσια ανθοφορία καλό είναι το διάστημα από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού να την ενισχύουμε τακτικά με το ειδικό λίπασμα για τριανταφυλλιές το οποίο μπορούμε να βρούμε σε κοκκώδη ή υγρή μορφή, σε όλα τα εξιδικευμένα καταστήματα. Όταν προσθέτουμε το λίπασμα ας μην ξεχνάμε να σκαλίζουμε λίγο το χώμα γύρω από το φυτό – αυτό βοηθάει ιδιαίτερα στην σωστή απορρόφησή του.

 

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρα από τα υπέροχα λουλούδια της, η τριαναταφυλλιά παράγει αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας το οποίο παίρνουμε από τα ροδοπέταλά της και το οποίο χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης, τα πέταλα των τριαντάφυλλων, μπορούν να γίνουν εξαιρετικό λικέρ αλλά και γλυκό του κουταλιού.


 

Κοινοποίηση